Ur "Fifty shades of Grey".Ur "Fifty shades of Grey".
Ur "Fifty shades of Grey".
Netflix and chill.Netflix and chill.
Netflix and chill.

Netflix and chill – här är snuskiga betydelsen

Publicerad

Brukar du säga att du ska titta på Netflix och chilla?

Good for you – för du vet väl att internets älsklingsuttryck betyder något helt annat?

Det är mycket Netflix just nu: ”Gilmore Girls” gör comeback, ”House of Cards” meddelar att det blir en femte säsong och så i helgen – storslam för streamingtjänsten på SAG Awards. Men framför allt rapporterar varenda New York-tidning om lägenheten på uthyrningssajten Airbnb med ett enda syfte: Netflix and chill.

 

LÄS MER: "Plötsligt ville stjärnan ha min mat"

 

Egentligen började det för flera år sedan. De coola kidsen använde uttrycket som ett kodord för sex. Ni vet när man hoppar dejten, går raka vägen hem och någonting att titta på är perfekta anledningen att sitta hångelvänligt nära och tjugo minuter senare är det ingen som bryr sig om vad som händer på skärmen. Dessutom var det säkert att sms:a ”netflix and chill?” till pojk- eller flickvännen även med snokande föräldrar.

"50 shades of Grey"

Google-statistiken visar att antalet sökningarna på begreppet sköt i höjden under hösten. Samtidigt släppte Spotify en låtlista döpt efter fenomenet med musik från filmen ”50 shades of Grey” och annat som musikjätten ansåg vara liggvänligt. Netflix själva var såklart inte sena att haka på. På det officiella instagramkontot drev de med uttrycket och på mässan World Maker Faire presenterades nyligen en ”Netflix Switch” – som med ett enda knapptryck ska göra rummet Netflix and chill-redo. Lamporna släcks och mobilen sätts i "stör ej"-läge.

 

LÄS MER: Tävlar i osunt snäva skönhetsideal

 

"Netflix and chill"

Och så lägenheten då. För motsvarande 3 400 kronor natten hyr New Yorkbon Tom Galle ut sin specialstylade lägenhet. Sängkläder med företagets logga, välfylld minibar, dämpad belysning och självklart laptop och projektor. Om någon mot förmodan skulle vara intresserade av handlingen rekommenderar han “500 Days of Summer” eller “Her”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag