Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Netflix 2020: Alla 28 svenska filmer med betyg

Fyra statyetter till sydkoreanska filmen
Lina Leandersson i ”Låt den rätte komma in”.Foto: Netflix
Rolf Lassgård i ”En man som heter Ove”.Foto: JOHAN BERGMARK / PHOTOGRAPHER JOHAN BERGMARK
Lene Cecilia Sparrok i ”Sameblod”.Foto: Nordisk Filmproduktion

Netflix har en rad amerikanska och internationella tv-serier i sitt utbud – men också svenska filmer för många smaker.

Här är listan på Oscarsnominerade, Guldbaggebelönade eller bara publikfriande svenska långfilmer på Netflix - 28 titlar att välja bland.

Tomas Alfredsons skräckfilm ”Låt den rätte komma in” som fick fem guldbaggar, Oscarsnominerade ”En man som heter Ove” och dramat ”Sameblod” som prisades vid filmfestivalen i Venedig är bara tre av de många svenska långfilmerna på Netflix.

Det finns också komedier som ”Patrik 1,5” och familjefilmer med välkända figurer som Tsatsiki och Sune. Här är alla 28 svenska långfilmer på Netflix – med betyg från filmdatabasen IMDB.

Låt den rätte komma in

Skräck från 2008. Stockholmsförorten Blackeberg år 1982. Oskar är 12 år och mobbad fantiserar om hämnd, om att ge igen. Om kvällen står han på lekplatsen och sticker en kniv i ett träd, viskar mobbarnas namn. Då står en flicka i klätterställningen, en tjej i hans egen ålder som han aldrig sett förut. Hon heter Eli och är en motsägelsefull uppenbarelse – klok blick, tunt klädd, vanvårdad, mager och ändå så vacker. 7,9 i betyg på IMDB. 

En man som heter Ove

Komedi från 2015. Ove, 59 år är för grannarna radhusområdets vresiga ordningsman. Men när höggravida Parvaneh med familj flyttar in mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. 7,7 i betyg på IMDB. 

Maria Larssons eviga ögonblick

Drama från 2008. Under 1900-talets första år vinner den unga arbetarkvinnan Maria en kamera på lotteri. Hon är gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson som är en hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Maria är också mor till en barnskara som till sist ska komma att rymma sju barn. Fotografen Sebastian Petersson lär henne att fotografera och Maria kommer att se på världen och tillvaron med nya ögon. 7,5 på IMDB. 

Sameblod

Drama från 2016. Sverige 1930-tal. Elle Marja går i samisk internatskola. Efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan bestämmer hon sig för att bryta med sin samiska identitet och bli svensk. Det visar sig vara svårare än hon trodde. 7,3 i betyg på IMDB. 

Patrik 1,5

Komedi från 2008. Göran och Sven har blivit godkända för adoption. Problemet är att det saknas givarländer som accepterar homosexuella föräldrar. En dag öppnar sig en möjlighet att få adoptera ett svenskt föräldralöst barn, ”Patrik 1,5”, men när Patrik anländer visar han sig vara någon annan än det trott och in kliver en femtonårig homofob med kriminellt förflutet. 6,9 i betyg på IMDB. 

Lust och fägring stor

Drama från 1995. Det börjar som en stilla flört i klassrummet utvecklar sig framåt våren till attraktion. 15-årige Stig börjar spana på lärarinnan Viola, 37, även utanför skolan, och hennes steg dröjer allt oftare vid hans skolbänk. 6,9 i betyg på IMDB. 

Tomten är far till alla barnen

Komedi från 1999. Jan och Sara är sambor. Sara har varit gift förut, och fyra av hennes barn bor hemma hos dem: Elin, Rickard, Johanna och Liselotte. Till kalas på julafton har Sara bjudit hem sina före detta äkta män med deras nuvarande respektive hustrur/fästmör. Vid middagen annonserar Sara stolt att hon är med barn, det är hennes julklapp till Jan. Efter maten berättar Rita för Eva, i största förtroende, att Jan låtit sterilisera sig. 6,8 i betyg på IMDB. 

Den allvarsamma leken

Drama från 2016. Nytolkning av Hjalmar Söderbergs komplexa kärlekshistoria mellan journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille i sekelskiftets Stockholm. En berättelse om kärleken och dess konsekvenser. 6,4 i betyg på IMDB.

Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Komedi 2016. Allan Karlsson och Julius Jonsson är rastlösa på Bali. Men när det bjuds på den oförglömligt goda läsken Folksoda blir det fart på gamlingarna. Uppföljaren till Hundraåringen bjuder på ett nytt kapitel om Hundraettåringens osannolika liv. 6,3 i betyg på IMDB. 

Cornelis

Drama från 2010. Framställningen följer Cornelis Vreeswijks händelserika liv, från jobbet som skötare på Beckomberga i början av 60-talet till den folkkära och omskrivna trubadur han sedan blev. Filmen skildrar hans turbulenta karriär och kärleksliv, liksom hans tilltagande alkoholmissbruk. 6,3 i betyg på IMDB. 

En enkel till Antibes

Drama från 2011. Änklingen George avslöjar sina vuxna barn med att försöka lura till sig hans arv innan han är död. Han tvingas ompröva sitt liv. När han också avslöjar sin hemhjälp Maria med att stjäla ur hemmet pressar han henne att delta i en motattack som överraskar barnen. En annan överraskning för dem är Georges franska älskarinna. 6,0 i betyg på IMDB. 

En gång i Phuket

Romantisk komedi från 2011. Karriärcoachen Sven reser till Thailand för att förverkliga sin dröm som författare. Han möter Gitte, en yogautövande norska och så dyker Anja upp. Hon är en seriös svensk bokförlagsredaktör. 5,7 i betyg på IMDB. 

Skumtimmen

Thriller från 2013. En historia om försoning mellan far och dotter. Julia har aldrig förlåtit sin pappa sjökaptenen Gerlof som hon anklagar för sin son Jens död. Gerlof har sedan många år gjort en egen utredning då han misstänker att en tidigare försvunnen och mytomspunnen mördare på Öland, Nils Kant, kan ha med Jens försvinnande att göra. Nils Kant är begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann. Ändå sägs Nils Kant ibland vandra på det öländska Alvaret i skymningen. 5,7 i betyg på IMDB. 

Morran & Tobias – en skänk från ovan

Komedi från 2016. Efter en incident med en luftballongsbrännare råkar Morran och hennes son Tobias, två lite udda karaktärer på samhällets skuggsida, bränna ned det hus som varit deras hem i 34 år. Med en utbränd husvagn på släp fylld med sotigt bohag går flytten till det nya hem som de tilldelats av kommunen. 5,6 i betyg på IMDB. 

Grabben i graven bredvid

Romantik från 2002. Desirée Wallin besöker sin döde man Örjans grav, går till sin sjuka mamma på sjukhemmet och läser sagor för barnen på biblioteket där hon arbetar. Hon längtar efter någon att leva med. Benny, som är bonde, tar hand om korna i ladugården, handlar storpack piroger att värma i mikron och längtar efter någon att leva tillsammans med. De möts på kyrkogården. 5,5 i betyg på IMDB. 

Tjuvarnas jul: Trollkarlens dotter

Familjefilm från 2014. Hittebarnet Charlie har funnit en familj i den före detta ficktjuven Kurre och pigan Gerda. När Kurre och Gerda får ett eget barn känner sig Charlie bortvald. Ett kringresande tivoli passerar staden och Charlie träffar en mystisk trollkarl som visar henne en värld av magi och spännande upptåg. Men vad döljer han egentligen för hemlighet? 5,5 i betyg på IMDB. 

Micke & Veronica

Romantik från 2014. Veronika faller pladask för Micke, snickaren som renoverar hennes kök i den stora östermalmsvåningen. För deras barn Fanny och Alexander blir föreningen svårare att acceptera. Semestern i den ”fina” bohuslänska skärgården nära Veronikas förmögna föräldrar blir inte heller riktigt som de tänkt sig. 5,3 i betyg på IMDB. 

Solstorm

Thriller från 2007. Rebecka Martinsson är advokat i Stockholm och hon får ett telefonsamtal från sin barndomsvän Sanna i Kiruna. Hon har just funnit sin bror brutalt ritualmördad i kyrkan och vädjar om Rebeckas hjälp. Motvilligt återvänder Rebecka till sin barndomsstad och sina traumatiska minnen av åtrå och beundran för frikyrkans karismatiska ledare som hon med möda gjort sig fri ifrån. 5,1 i betyg på IMDB. 

Sandor slash Ida

Drama från 2005. Filmen handlar om två totalt olika tonåringar, som mot alla odds träffas och blir ett stöd för varandra i sin ensamma och förvirrade tillvaro. 5,1 i betyg på IMDB. 

Glada hälsningar från Missångerträsk

Romantik från 2015. När adoptionsbyrån ändrar sina regler blir urstockholmaren Nadja desperat. Hennes längtan efter barn tar henne på en resa till Lappland för att ingå ett låtsasäktenskap, men där blir inget som hon tänkt. 5,1 i betyg på IMDB. 

Lassemajas detektivbyrå – von Broms hemlighet

Familekomedi från 2013. Lasse och Maja hittar en gammal mystisk kista. Den visar sig tillhöra den excentriska släkten von Broms. Ett flera hundra år gammalt släktbråk blossar upp, och plötsligt är kistan stulen. Vem vill stjäla kistan och varför? 4,9 i betyg på IMDB. 

Tsatsiki, farsan och olivkriget

Familjekomedi från 2015. Tsatsiki längtar till sommarlovet då han ska hälsa på pappa i Grekland. Men byn är inte som han minns den. Det är kris och Tsatsiki inser att det är upp till honom att rädda allt. Tillsammans med äventyrerskan Alva, en orädd tolvårig flicka, startar de ett räddningsuppdrag. 4,6 i betyg på IMDB. 

Prästen i paradiset

Komedi från 2015. Äntligen stod prästen i predikstolen. Eller också inte. Kjell Bergqvist som lagom försupen präst i Svenska kyrkan i Thailand, och han gör allt annat än håller i gudstjänster. 4,5 i betyg på IMDB. 

Jag äskar dig – en skilsmässokomedi

Komedi från 2016. Marianne 44, har levt i ett konventionellt, sexlöst äktenskap med advokaten Gustaf på tok för länge. Hon bestämmer sig för att separera. Eller åtminstone provseparera… Gustaf står helt oförstående inför förändringen och i sin förvirring fattar han ett helt irrationellt karriärbeslut: Han säger upp sig för att skriva lyrik. 4,2 i betyg på IMDB. 

Sune i Grekland – all inclusive

Familjekomedi från 2012. Sune är tillbaka. Tillsammans med lillebror Håkan Bråkan, storasyster Anna, mamma Karin och pappa Rudolf drar Sune till Grekland på sommarlovet. Som varje sommar förut planerar familjen Andersson en semestervecka i Myggträsk. Då händer det mest oväntade, pappa Rudolf bokar en charterresa till Grekland. Familjen blir överlycklig men frågorna om resan är många. På plats i Grekland börjar katastroferna inträffa. 4,1 i betyg på IMDB. 

I nöd eller lust

Romantisk komedi från 2015. Isabella och Micke ska skilja sig just när de bjuds till systerdotterns tre dagars bröllopsfest. För att inte sprida dålig stämning kommer de överens om att spela fortsatt lyckligt gifta. Något de visar sig vara långt ifrån ensamma om att låtsas. 4,1 i betyg på IMDB. 

Sune i fjällen

Familjekomedi från 2014. Vad gör Sune om han upptäcker att hans älskade Sophie ska åka till fjällen med den snygga sport-killen Santos? Enkelt: han övertyger hela familjen Andersson att följa med trots att de varken har råd eller kan åka skidor. 3,9 i betyg på IMDB. 

Sune på bilsemester

Familjekomedi från 2013. Den här gången får vi följa med Sune och hans familj på roadtrip genom Europa. Målet är en liten by i Sydtyrolen där mamma och pappa Andersson upplevde sin smekmånad för 20 år sedan. I byn bor inte bara Sunes drömtjej utan också en konstnär som skulle kunna göra familjen rika som troll. Allt de behöver är hans signatur. Vad skulle kunna gå fel? 3,6 i betyg på IMDB.

Tv: Rolf Lassgård om att komma ut som kvinna 

Rolf Lassgård om nya storfilmen, Jägarna och papparollen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.