Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazist beskrevs som ”tysk politiker” i SVT

Haveriet i ”Antikrundan” • Svaret från SVT om Hermann Göring
Nazisten Hermann Göring beskrevs som ”tysk politiker” i SVT:s ”Antikrundan”Foto: SVT
Adolf Hitler och Hermann Göring 1939.Foto: ROGER-VIOLLET/IBL

Nazisten och dömde krigsförbrytaren Hermann Göring beskrevs som ”tysk politiker” i populära SVT-programmet ”Antikrundan”.

Nazismen nämndes inte alls i inslaget, enligt Göteborgs-Posten.

SVT säger till tidningen att man kommer att åtgärda det grova misstaget på SVT Play och i repriser.

I onsdagens avsnitt av SVT:s ”Antikrundan” beskrivs den tyska nazisten Hermann Göring som ”politiker”. Anledningen till att Göring nämns i programmet beror på att en ring har tagits med till inspelningen. Enligt ägaren ska ringen ha tillhört Görings första fru, svenska Carin Göring. 

Hermann Göring var en tysk nazistisk politiker och militär. Under andra världskriget var han Adolf Hitlers högra hand och viktigaste kompanjon. 

Under första världskriget var han en mycket skicklig stridspilot och blev år 1935 befälhavare för Luftwaffe, det tyska flygvapnet. Efter kriget blev han åtalad under Nürnbergrättegångarna och dömd för grova krigsbrott. Han dömdes till döden, men lyckades undkomma sitt straff genom att begå självmord strax efter rättegången. 

– Han bar ett direkt ansvar för Förintelsen av sex miljoner judar, och många miljoner andra människor dödades också på grund av hans order, säger Christer Bergström till GP. Han är en av de främsta experterna kring andra världskriget och har skrivit ett trettiotal böcker på ämnet. 

Hermann Göring var gift med svenskan Carin Göring. De träffades av en slump 1920 på ett slott utanför Flen. Två år senare gifte de sig. Carin dog av ett medfött hjärtfel 1931, men blev efter sin död ikonförklarad i Tredje Riket.

”Vi skulle ha skrivit att han var nazist”

I inslaget om Carin Görings ring i ”Antikrundan” dyker en informationsruta upp om Hermann Göring. Och det är där som den dömde krigsförbrytaren och nazisten beskrivs som ”tysk politiker”. 

– Det är otroligt aningslöst att kalla honom för bara tysk politiker. Man blir mållös. Man kunde åtminstone sagt nazistisk politiker. 

– Göring förkroppsligar nazismen i all sin ondska. Han var judehatare till och med innan Hitler var det, säger Christer Bergström.

SVT ber om ursäkt för det som har hänt och kommer nu att ändra programmet och eventuella repriser. 

– Vi har gått på vad nationalencyklopedin har skrivit, men naturligtvis skulle vi även skrivit ut att han var nazist, säger Victoria Nordansjö, pressansvarig på SVT. 

 

TV: Deltagaren syns med nazistsymboler och högerextrema tatueringar

Samtidigt slängs Isabel Pereirs ut ur Big Brother – sa att hon hatar judar.


Haveriet i ”Antikrundan” • Svaret från SVT om Hermann Göring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.