Coronapandemin har drabbat alla branscher hårt. Men efter uppluckringen av restriktionerna i slutet av september vände det för många arrangörer – som såg ljuset i tunneln.
Det gjorde också dansbandsbranschen. Men de hade fel.
I ett pressmeddelande som signerats av ett femtiotal dansband och branschorganisationer utlyser de ett ”nationellt krisläge” till följd av publiktappet – och kräver att regeringen agerar.
– Publiktappet blev otroligt mycket större än vad branschen någonsin hade trott, säger Thomas Deutgen, dansbandsexpert och chefredaktör för dansbandsmagasinet ”Får jag lov” och en av de som ligger bakom uppropet.
Vad beror det på?
– Otroligt många av de som är frekventa dansgäster är ovaccinerade, och dessutom på det, fruktansvärt arga. Det har blivit en enorm polarisering mellan vaccinerade dansgäster och ovaccinerade. De har ingen förståelse för att dans som uttrycksform är väldigt intim och nära.
Hot från ovaccinerade
Samtidigt vittnar Thomas Deutgen om att hot och hat från de som inte vaccinerat sig förekommer.
– Jag är själv arrangör och hade ett stort evenemang i Östersund förra helgen, där det kom 1 200 personer som alla var vaccinerade och jätteglada. Men det föregicks ju av i princip så nära dödshot du kan komma från människor som alla var ovaccinerade och enormt arga, som menar att vi som arrangörer stänger människor ute. De hänvisar till alltifrån Europakonventionen för mänskliga rättigheter till det ena tramset efter det andra. I stället för att tänka lite grann på kollektivet så tänker man bara på sig själv.
Nu vill de att regeringen agerar.
– Krisläget är nu ett absolut faktum. Staten måste agera snabbt om inte en hel bransch ska gå under. I höst har dansbandsbranschen tappat uppemot 75 procent av besökarna. Frågan är hur länge branschen kan hålla ut, säger Thomas Deutgen.
– Väldigt många politiker blir alltid lite tårögda och nostalgiska när man pratar om folkparkskulturen, men menar man allvar med det måste man torka tårarna och agera väldigt snabbt. Annars får man snart se en stor kulturgenre decimeras kraftigt.
Kulturministerns svar: ”Har aviserat 940 miljoner”
Expressen har talat med kulturminister Jeanette Gustafsdotter.
– Jag förstår den mycket svåra och allvarliga situationen som dansbanden befinner sig i, och också all kulturverksamhet i nuläget. Det är också bra att aktörerna hör av sig. Just nu har vi ständig dialog med anledning av den situation som bland annat dansbanden befinner sig i, säger hon.
Vad är planen?
– Just nu är det att vi ska få i gång en dialog med samtliga så fort som bara möjligt, för att hela tiden lägga örat mot marken, vad fungerar och vad fungerar inte? Under hösten har regeringen aviserat fortsatt satsningar för att kunna stärka den fria kulturen under 2022. Det här är något vi jobbar med löpande. Det blev något slags krisstöd, men det vi har aviserat är 940 miljoner kronor som ska stärka kulturen.
Kan du komma med något löfte?
– Vi kommer att ta en snar dialog och det kommer att komma ett stöd, exakt hur är för tidigt att säga.
När kan de förvänta sig stödet?
– Det är svårt att säga, men så fort som möjligt.
Här är banden som skrivit under uppropet
Riksorganisationen Folkets Hus och Parker
Svenska Musikerförbundet
Bygdegårdarnas Riksförbund
Lasse Stefanz
Vikingarna
Flamingokvintetten
Black Jack
Streaplers
Larz Kristerz
Donnez
Wizex
Grönwalls
Allstars
Danne Stråhed & Dynamo
Blender
Callinaz
Casanovas
Expanders
Engdahls
Fernandoz
Jannez
Matz Bladhs
Micke Ahlgrens
PHs
Titanix
Wahlströms
Barbados
Sannex
Scotts
Alvenfors
Bennrix
Bob Stevens
Chiquita
Holidays
Shine
Blixterz
Donaldz
Eloge
Framed
Hollyz
Jive
Kjellez
Martinez
Perikles
Pia Pihlgrens
Skippers
Sounders
Strike
Voize
X-plays
Highlights
Foxie
Sandins
Mannerz
Samzons
Matz-Rogers
Wickströmz
Excess
LS Tonart Nöjesproduktion
Nöjeskällan
Suzanne Zell Nöjesproduktion
Artistkontoret