Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Näslund: "TV4 borde ha klippt bort tramset"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Äntligen en kvinna i juryn.

Och inte har de gjort det lätt för sig heller.

Det tog tid - pinsamt lång tid - men när TV4 och "Sveriges mästerkock" till slut insåg vikten av balans i mer än en sås, så gjorde de det faktiskt på riktigt.

I alla fall verkar det så, med tanke på nya jurymedlemmen Mischa Billing. Hon är nämligen inte Mat-Tina precis. Inget fel på Tina Nordström, men det hade varit så lätt att köra på charmspåret. Charm, skratt och gå-genom-rutan.

Billing är snarare motsatsen. Hon är full av kunskap, men en teoretiker som tar tid att lära känna. Kan hon ens le, undrar jag i början när det är väl stelt. Å andra sidan vet jag inte om Anders Dahlbom lyckades en enda gång under sin säsong.

Det visar sig att hon kan, men bäst är när hon spänner blicken i de sökande medan hon provsmakar deras mat. Vass som en kniv är den, och får Mannerström och Aujalay att framstå som Bill och Bull eller gubbarna på balkongen i "Mupparna".

Det är en lovande start. Enda orosmolnet är att det här ska bli ett mat-och-vin-program nu när en skicklig sommelier tagit plats i juryn.

För övrigt körde säsongspremiären på i gamla vanliga spår, vilket förstås är helt rätt när det fortfarande fungerar. Men att släppa in Markoolio för att spela seriös matlagare var ett misstag. Det hade möjligen kunnat passera som inslag på en firmafest hos TV4, men här borde någon ha sansat sig och klippt bort tramset.

Efter att ha sett två avsnitt kan jag också konstatera en ny trend bland de sökande i programmet: unga killar som lärt sig göra snygga saker med mat på Youtube. Tur att Mischa Billing kan tala om att det ska smaka bra också.

Hur bra var premiären av "Sveriges mästerkock"?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.