Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Näslund: Spännande och underhållande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I "Kärlekskoden" får singlarna Greta och Staffan hjälp av programledaren Henrik Fexeus att ta reda på om forskning och vetenskap kan få dem att hitta rätt partner.
Foto: SVT

Ett dejtingprogram man kan se utan skämskudde hör inte till vanligheterna.

"Kärlekskoden" i SVT är till och med lite intressant.

Två singlar, en tjej och en kille, tar reda på om "forskning och vetenskap" kan hjälpa dem att hitta rätt partner. En rolig idé för en tv-serie, och efter att ha sett ett avsnitt är jag beredd att tro att det också blir sevärt. SVT kallar det "relationsserie", men bara för att man upprepar ordet vetenskap betyder det inte att man kommer ifrån att det är ett dejtingprogram.

Medverkande singlarna Greta och Staffan får med hjälp av programledare Henrik Fexeus (tidigare i juryn i "Talang") testa ett gäng kandidater utifrån olika "vetenskapliga" aspekter. De får lukta på en tröja som de stackars deltagarna använt utan deodorant, lyssna på deras röster, studera figur och gångstil i heltäckande kroppsstrumpa och till sist även se kandidaternas ansikten.

Det är bra tv. Kanske inte att se någon sniffa på sunkiga tröjor, men hur man reagerar på olika röster - och dialekter - är mycket fascinerande. Resultatet är knappast omvälvande, men i sammanhanget helt klart spännande och underhållande.

Också roligt att Greta placerade samma kille i topp i tre skilda blindtest. Enligt min ovetenskapliga forskning tyder detta på att vi gärna letar efter en viss typ när vi söker en partner.

Fexeus passar bra i programledarrollen; han verkar ärligt intresserad av projektet och är engagerad utan att bli påfrestande. För det är inte helt lätt att hitta rätt balans i det här formatet. "Kärlekskoden" har en släng av infotainment över sig, men är samtidigt en hederlig dejtingsåpa - om än snyggt förpackad.

FAKTA

Bäst: "Badhotellet" i TV4. Trivsam och pålitlig dansk.

Sämst: "Köksmästarna" i Kanal 5. Offer för mat-tv-inflation.

På webb-tv ...

ser jag aktuella dokumentären "Politiker utan mål".

www.svtplay.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.