Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Näslund: "Överallt ska komikerna vara med"

Foto: SVT.

Det är komikernas tid - överallt ska de vara med.

"Anders tar parti" i SVT kan bli en av de mer lyckade satsningarna.

Det är valår, och redan till EU-valet i våras satsade SVT på en komiker för att locka den svårflörtade målgruppen "jag är inte intresserad av politik". Kodjo Akolor åkte runt i Europa och kämpade för att få soffliggare hemma i Sverige att vakna.

Men en komiker gör inget tv-program, inte med automatik. Tvärtom är det svårt att hitta balansgången; hur mycket ska vara humor när det handlar om infotainment?

Se på Peter Apelgren, Sveriges kanske roligaste man. Hans nya reseprogram "Peter Apelgrens semesteräventyr" i SVT hade i alla fall i premiäravsnittet problem att hitta riktningen. Programformen verkade inte helt klar för någon, och Apelgren kom inte till sin rätt.

"Anders tar parti" med komikern Anders Jansson hade däremot en lovande start. Jansson, "som inte kan ett skit om politik", ska resa till varje riksdagspartis starkaste kommun för att se hur politiken verkar i praktiken.

Bra tänkt. Första stoppet blev Centerpartiet och Mönsterås, och en halvtimma full av små och stora upptäckter för programledaren och oss andra.

Jansson håller komikersidan något nedtonad, men är alltid rapp i stunden och har en underfundig humor som fungerar perfekt i sammanhanget. En klar bonus är hans roll som kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson i komediserien "Starke man" - det blir en dörröppnare när han nu besöker liknande miljöer i verkligheten.

Kanske kan programmet också få några "ointresserade" att lyssna och bestämma sig för att gå och rösta i september. I så fall har public service gjort sitt jobb.