Nära vännen sörjer Thorleif Torstensson: ”Tungt”

Thorleif Torstensson död – insjuknade i covid-19
Thorleif Torstensson var frontman i dansbandet Thorleifs.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Thorleif och Lisbeth Torstensson gifte sig 2019.
Foto: DAN NORRÅ / STELLA PICTURES

Thorleif Torstensson sörjs av hela dansbandvärlden.

Vännen och managern Niels Kvistborg fanns alltid där för att lösa problem och dra i trådar – men han var maktlös när den folkkäre sångaren smittades av coronaviruset.

Nu gör han allt för att stötta familjen.

– Han är saknad, det känns väldigt tungt och märkligt, säger han.

Dansbandsikonen dog i söndags i sviterna av covid-19. Han somnade in omgiven av sin familj efter att ha vårdats i en vecka på sjukhuset i Halmstad.

Thorleif ”Tolle” Torstensson blev 71 år och lämnar hustru och fem barn efter sig.

Niels Kvistborg kontaktades av familjen för några dagar sedan.

– Det var inte så längesen jag pratade med honom, men jag pratade inte med honom efter att han kom in på sjukhuset. Jag har varit i nära kontakt med frun och det är jag fortfarande. Jag hjälper henne med alla frågor som är nu. Jag stöttar så gott jag kan, säger han.

– Jag förstod att det här kanske inte skulle sluta så bra. Det är ett förfärligt virus.

I sin roll som manager löste Niels Kvistborg ofta Thorleif Torstenssons och bandets problem men på slutet kunde han inget göra.

– Han hade sagt till familjen att de skulle ringa till mig för att fixa även det här. Han var van vid att jag fixade allting. Men här gick gränsen.

Minns 1990-talet bäst

Dansbandet Thorleifs bildades 1962 i småländska Norrhult och var aktiva ända fram till 2012. Bland de största hitsen finns låtar som ”Gråt inga tårar” och ”Om du tände stjärnorna”.

Niels Kvistborg lärde känna bandet på 1970-talet när de startade skivbolaget Tor grammofon ihop.

Bandet gjorde 200 spelningar om året det årtiondet. Men Niels Kvistborg håller 1990-talet som deras verkliga storhetstid.

– Även om 70-talet var stort upplever jag 90-talet som det största. Det var enormt stort för Thorleif i hela Skandinavien. Bandet var mycket på TV4 som förstod grejen. Det var inte bara ”Bingolotto”, jag gjorde egna program med dem, vi gjorde nyårsprogram. Jag tror att det betydde mycket för karriären.

Vännen och managern Niels Kvistborg gör sitt bästa för att stötta Thorleif Torstenssons familj.
Foto: OLLE SPORRONG

”Vi fanns där för varandra”

Niels Kvistborg beskriver relationen med Thorleif Torstensson som väldigt nära.

De bråkade sällan trots att det ofta var fullt upp. Under de mest intensiv jobbperioderna kunde de höras mer eller mindre dygnet runt. 

– Oavsett om det är pop, rock eller dansband är det alltid komplicerade frågor med band. Han var den stora drivkraften inom bandet, han var otroligt stark. Ibland fattar jag inte hur han orkade med det. 

Med tiden flöt jobb och vänskap ihop.

– Vi hade en sådan där relation där man inte alltid behöver prata med varandra för att förstå vad som pågår. Han kallade mig ”min gamle vapendragare”. Vi fanns där för varandra hela tiden.

Ville göra ett sista ryck på scen

Niels Kvistborg beskriver också Thorleif Torstensson som ”otroligt social” med fansen.

– Om några fans stod på vägen och liftade fick de åka med till spelningen. Dörrarna in till logen stod alltid vidöppna. Det var en folkets man, säger han.

Samarbetet – och vänskapen – fortsatte även efter att bandet lagt ner. Niels Kvistborg och Thorleif Torstensson planerade nya framträdanden.

– Han kunde inte låta bli att spela. Det var ju hans liv. Vi sa att vi skulle träffas och göra ett sista ryck. Men så kom corona i vägen.

Thorleif Torstenssons fantastiska karriär i bilder:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.