Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nanne ger tillbaka pengarna efter krisstödskritiken

Nanne Grönvall betalar tillbaka sitt stipendium på 50 000 kronor till Konstnärsnämnden.Foto: SVEN LINDWALL
Nanne Grönvall betalar tillbaka sitt stipendium på 50 000 kronor till Konstnärsnämnden.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Artisten Nanne Grönvall betalar tillbaka sitt stipendium till Konstnärsnämnden. 

Detta efter att flera etablerade artister fått hård kritik för att ha sökt krisstödsstipendium under coronakrisen. 

”Det vore fantastiskt om mitt stipendium kan komma tillhanda till några som fortfarande inte får in några jobb alls i stället”, skriver hon på Instagram. 

Nanne Grönvall väljer att återbetala de pengar som hon beviljats i krisstödsstipendium från Konstnärsnämnden. 

Instagram skriver artisten att beslutet grundar sig i den senaste tidens kritik, där flera etablerade artister sökt om de stipendier som Konstnärsnämnden delar ut till följd av coronapandemins effekter. 

”När Covid-19 slog till, så innebar det inte enbart en stor fara för hälsan för oss människor, utan även arbetslösheten slog till hårt inom alla yrkeskategorier. Även inom nöjesbranschen. Plötsligt blev alla jobb avbokade. Panik utbröt”, skriver Nanne Grönvall. 

”Jag måste lämna tillbaks pengarna”

Artisten skriver vidare att hon blev ”superglad” när hon kunde ansöka om kompensation för uteblivna jobb under våren, men hade ingen aning om hur det skulle fördelas. 

”Sen dök debatten upp om hur Stipendiet har fördelats. Jag tog del av statistiken och såg att utav 3324 ansökningar om Krissttipendium, så hade 1387 har fått avslag och tog del av flera av deras offentliga berättelser. Jag tog upp detta med min make i går kväll och sa; ”Det här känns inte rätt för min egen del. Jag måste lämna tillbaks pengarna”.

”Nu har det börjat trilla in lite jobb igen”

I ett annat inlägg på Instagram återger hon mejlet till Konstnärsnämnden. Bland annat skriver Nanne att hon hoppas att pengarna kommer till användning för någon som tidigare fått avslag. 

”När jag ansökte var så gott som ALLA mina jobb avbokade under hela året. Nu har det börjat trilla in lite jobb igen framöver och dessutom vetskapen att alla inte fått stipendium. Därför känner jag att det vore fantastiskt om mitt stipendium kan komma tillhanda till några som fortfarande inte får in några jobb alls i stället”.

Expressen har sökt Nanne Grönvall.

https://www.instagram.com/p/CCBXke-pE5M/https://www.instagram.com/p/CCBa3V1J3Hq/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.