Visar picken. Gitarristen i Dwarves, "He Who Cannot Be Named", saknar inte bara namn utan även ett par kallingar att ta på sig innan han äntrade Möllescenen. Foto: Martin Karlgren
Visar picken. Gitarristen i Dwarves, "He Who Cannot Be Named", saknar inte bara namn utan även ett par kallingar att ta på sig innan han äntrade Möllescenen. Foto: Martin Karlgren

Nakenchocken

Publicerad
Uppdaterad
Metalskallarna har kommit och planen är krattad för en ny match - en match i chock.
I ena ringhörnan: Amerikanska punkbandet Dwarves, ökända för sina nakenchocker.
I andra ringhörnan: Norska metalbandet Mayhem, med en försmak för kadaver och ond, bråd död.
19.15. En tanig, naken man kommer ut på scen endast iklädd gimpmask, nitarmband och grova kängor. Han går fram till scenkanten och spottar på publiken, sedan hänger han på sig en elgitarr. Men tro inte att han försöker att skyla sig med gitarren. Här finns ingen plats för blygsamheter. För att ingen, absolut ingen, ska missa att han är naken, tallar han på pungen i tid och otid.

Gitarristen är ”He Who Cannot Be Named”, medlem i amerikanska punkbandet Dwarves, som kommit till stan för att chocka publiken till extas.
Jag har placerat mig långt fram. En dum idé, visar det sig. För det dröjer bara någon låt innan folkhavet spricker upp i en brutaldans av guds nåde, där testosteronstinna hannar sparkas, puttas och kastar sig mot varandra i sexuell frustration. Mitt i högen av lemmar cirklar en kort kille omkring med vildsint stirrande blick. Munnen är helt nedsmetad av näsblod, men han verkar inte märka det.
Okej, negativa nätröstare, jag får ge er ett halvt rätt. Det här hade jag nog inte tagit med farmor på.

20:30. Norska metalbandet Mayhems tur för rakning. Deras meritlista är svart som natten, med en skandalspelning med blodiga läkarrockar och en sångare klädd i grishud som senaste bravad på svensk mark. Men Mayhem håller sig i skinnet, för av blod och kadaver syns inte ett spår. I stället stryker sångaren Attila Csihar omkring i en lång svart kåpa och väser i micken. Ansiktet döljs av en svart nylonstrumpa. En mörkt suggestiv stämning byggs upp med monotont malande gitarrer och en scen som badar i rök och blått ljus. En stämning som får sig en rejäl knäck när sångaren ropar ”Hello Malmoe” aningen för nasalt. Och bandets chockfaktor är låg. Mer oroad är jag över killen bredvid mig, som leker eldkastare med en flaska hårsprej och en tändare.

Till ett Mayhem som är så här blodfattigt hade farmor fått följa med, men hon hade fått ha marknadens grövsta industrikåpor över öronen. Och hon hade inte gillat det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag