Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Några talanglösa dansare överlever på sympatiröster

Tony Irving Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Det är dags för "Let's dance" igen, och Tony Irving tycker till om deltagarnas chanser inför kvällen.

Att dansa är så mycket mer än bara teknik; den omfattar musikalitet, presentation, prestation, partnering skills och känslor.

Nu när vi nästan är halvägs genom säsongen så borde alla deltagare ha en teknisk plattform att stå på så att vi kan förvänta oss mycket mer av dem i kväll.

Kruxet är att vissa deltagare är lite tröga och ligger lite bakom då andra redan bestämt sig för att sikta mot finalen.

De senaste veckorna har vi sett skickliga individer bli utslängda från tävlingen på grund av sämre röstsiffror från tittarna och några talanglösa har fått överleva på sina sympatiröster.

Ikväll har vi ett tema som gör att vi tydligt kan se vem som har utvecklats och borde gå vidare och vem som har stagnerat och bör avsluta sin resa.

Temat denna afton är att tillägna dansen till en speciell person. För att uppnå det här målet är det inte bara att gå ut på golvet och trampa igenom koreografin, deltagarna måste hitta den konstnärliga sidan av dansen och genom den kommunicera hur viktig den här personen är för dem. Det är en svår uppgift som kräver hög kvalitet och den kommer att separera agnarna från vetet.

Foto: OLLE SPORRONG

Viktor Frisk & Linn Hegdal

Dans: Vals

Musik: Elton John – Your song

En ung man med snygg vältränad kropp har ganska lätt för de fysiska förutsättningarna i dans och för Viktor har bitarna börjat falla på plats. Han visade en liten utveckling förra veckan som inte kom en dag för sent. I valsen har han sin största utmaning hittills då han måste vara elegant, mjuk och ståtlig vilket står i total kontrast till den shufflande klump som han uppvisade i program ett. Det här kan vara veckans shit.

Foto: OLLE SPORRONG

Martina Haag & Tobias Bader

Dans: Slowfox

Musik: Cyndi Lauper – Girls just wanna have fun

Vår konstanta överlevare verkar ha kapacitet att flyta trots det faktum att hon har blyfötter. Graciöst med en konstant fattning och en svävande förflyttning är vad Martina behöver presentera i dansens Rolls-Royce. Min oro är att detta blir hackigt, stelt och förfallet och mer kommer att likna en skrotbil. Men det spelar egentligen ingen roll hur hon dansar då glädjen hon sprider har sett till att hon överlever vecka efter vecka.

Foto: OLLE SPORRONG

Therese Alshammar & Calle Sterner

Dans: Vals

Musik: Alicia Keys – If I ain’t got you

Att förmedla känslor utan ord är otroligt svårt och för Therese har det visat sig vara hennes största utmaning. Att gestalta dansens karaktär kombinerat med de känslor som kommer med kvällens tema kommer att bli hennes största utmaning hittills. Lägg till det faktum att hon stod på trappan näst sist förra veckan och den nervositet som det skapade kommer inte att underlätta för henne. Kvällens underdog.

Foto: OLLE SPORRONG

Gustaf Hammarsten & Jasmine Takács

Dans: American smooth

Musik: Aerosmith – I don’t wanna miss a thing

Starquality tipsar jag om att det här blir i kväll. Med den tekniken som han har utvecklat kombinerat med hans skådespelarkonst borde det bli Gustafs kväll. Att leva sig in i dansen och förmedla den respekt för den som han dedikerat sin dans till kommer inte att bli svårt för honom. Däremot blir hans utmaning de olika fattningarna mellan honom och hans partner samt att kontrollera övergångarna mellan stegen. Kan bli kvällens hit!

Foto: OLLE SPORRONG

Gunde Svan & Jeanette Carlsson

Dans: Slowfox

Musik: Elvis Presley – On my mind

För första gången har Gunde en dans som borde passa hans kropp och natur. Rak rygg, mjukhet i knän och en kraftfull förflyttning är vad slowfox kräver och det borde bli lätt som en plätt för Gunde. Och han behöver en bra kväll, för hittills har hans utveckling varit marginell. Jag tror att den här kvällen blir hans vändpunkt.

Foto: OLLE SPORRONG

Daniel Norberg & Maria Zimmerman

Dans: Slowfox

Musik: Michael Bublé - Everything

Ingen har gått miste om min irritation över Daniel, men även jag har börjat imponeras av hans utveckling vecka efter vecka. Han har gjort allt vad jag bett honom om, plus lite till. När han sätter sin kropp mot Maria i kväll och för henne genom varje rörelse måste han ha en lyhörd, mogen och kontrollerad ledarroll i slowfox för att visa en fortsatt utveckling. Han har hittills inte haft ett så högt krav över sig och det kan lätt bli veckans katastrof.

Foto: OLLE SPORRONG

Jon Henrik Fjällgren & Katja Luján Engelholm

Dans: Rumba

Musik: Ted Gärdestad – Jag vill ha en egen måne

Alla har sett att Jon Henrik har en naturlig fallenhet för dans, men talangen räcker inte hela vägen. Rumba är hans tuffaste utmaning hittills då den är så långsam. När man dansar snabbt kan hastigheten gömma dina brister, men när man dansar långsamt har vi tid att se allt som inte sitter på plats. Det kräver nu att vi alla tar fram våra förstoringsglas och finner de små bristerna som Jon Henrik behöver korrigera för att fortsätta utvecklas och inte stagnera.

Foto: OLLE SPORRONG

Margaux Dietz & Alexander Svanberg

Dans: American smooth

Musik: Darin – Ta mig tillbaka

För mig var Margaux säsongens wildcard och jag hade inga förväntningar på henne, men efter fyra program är hon säsongens drottning. Hon har snabbt tränat upp alla ingredienser för att ha en fantastisk plattform att stå på för att kunna utvecklas vidare. Men, det finns en fara; kvällens dans är en american smooth och den kräver att hon skall följa men också att vara aktiv nog för att stjäla rampljuset från sin partner. För att kunna uppnå detta behöver hon se sig själv som en helhet och inte en del av ett par. Däremot kan jag tänka mig att hon som med allt annat har tagit den utmaningen och ställt ännu högre krav på sig själv. Lyckas hon kan det här bli kvällens höjdpunkt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!