Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Någonting har gått käpprätt åt helvete

Samtidigt slängs Isabel Pereirs ut ur Big Brother – sa att hon hatar judar
”Big brother”-huset.Foto: TV4

Tre dagar hann det gå innan en deltagare i årets ”Big brother” sa i tv att hon hatade judar.

Jag saknar nästan ord. Hur kan det ens få hända? Hur har castingen gått till? 

Att personerna i fråga tvingas lämna är en självklarhet. Men det räcker faktiskt inte. Någonting har gått käpprätt åt helvete med hela programmet, och ansvaret vilar tungt på TV4 och Meter.

Man skulle önska att ingenting med ”Big brother” längre förvånande en. Programmet har under sina två decennier trots allt vistats i tv-branschens skummaste gränder. Det har varit knark, fylla, psykoser, deltagare som dömts för våldsbrott, och personer som slängts ut för misstankar om sexuella övergrepp mitt under pågående sändning.

Det stinker gammal dokusåpa om ”Big brother”, och nu när TV4 med C More tagit över spektaklet hade man ju ändå hoppats lite på en uppdaterad version som tyder på att vi gått vidare från realityprogrammens första trevande och exploaterande steg. Programmet ligger ju trots allt under den mysiga TV4-familjens vingar. Ni vet kanalen med ”Nyhetsmorgon” och ”Idol”. Dessvärre verkar produktionen fortsatt, under ledning av Meter, i exakt samma anda.

Kajsa Mellgren har jobbat med castingen till årets säsong, och berättade nyligen att man letar efter personligheter med ”lite mer livshistoria och lite bredare känsloregister”.

Någonting säger mig att man med det inte syftade på någon som volontärarbetat mycket i u-länder, och är enormt bra på att sätta sig in i andras känslor. Utan det handlar snarast om att hitta vad man bedömer som lagom trasiga deltagare med ett komplicerat förflutet. I slutprocessen tittar man tydligen på belastningsregistret, och de får träffa en psykolog, som ett slags garanti för att det inte ska spåra ur så mycket att det riskerar att slå tillbaka på själva programmet.

Ändå är det precis vad som har hänt. Under torsdagen sa Isabel Pereira att hon ”hatar judar” i ett samtal med Kim Kamal samtidigt så har Sami Jacobson nyligen visat upp sig i olika sammanhang med både nazisymboler och högerextrema tatueringar. 

Med tanke på hur extremt central castingen är för programmet har jag mycket svårt att tänka mig att dessa sympatier har gått produktionen helt förbi. Nu bönar jag och ber för att det inte får vara så att man cyniskt har utnyttjat skandalfaktorn i just detta. 

Den växande antisemitismen i Sverige är på allvar. Judar i Sverige drabbas av hatbrott. Bara timmar innan Big-brother-händelsen läser jag om hur en judisk kvinna i Kalmar attackerats och fått sin Davidsstjärna bortsliten. 

Att i en dokusåpa ens överväga att exploatera denna sorgliga realitet är så magstarkt att jag i stället hoppas på de lite mer förmildrande scenariot att man inte brydde sig så mycket om vad deltagarna tar ställning för, så länge som de levererar rafflande skandal-tv.

Program som ”Big brother” har existerat I det acceptablas gråzoner länge nu. Saker har normaliserats, och för den som inte vill vara en del av det, så har det ju alltid gått att titta bort. Jag tror faktiskt inte att TV4 ens förstår vad de har gjort. Att de precis flyttat fram ännu en gräns: Ett svenskt underhållningsprogram 2020 är fullt av öppet judehat. Det känns ofattbart.

”Väldigt allvarligt”

Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig om ”Big Brother”-skandalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.