Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mystiska fyndet i ”Husdrömmar”

Succéprogammet får en åttonde säsong
Bill Nylander pekar ut vägen för vart de ska testa och se om de hittar tunneln.
Foto: SVT.
Marie Olsson Nylander var väldigt peppad på att äntligen få svar på om det fanns någon tunnel – och hoppades samtidigt att de skulle hitta guld.
Foto: SVT.
Familjen Olsson Nylander.
Foto: Janne Danielsson /SVT

Familjen Olsson Nylander har ända sedan de köpte huset ”Palazzo Cirillo” i Termini Imerese på Sicilien 2017 fått höra att huset döljer någon slags tunnel.

I det tredje avsnittet av SVT:s ”Husdrömmar Sicilien” får de själva och tittarna bekräftelse på att det stämmer.

– Det är jättespännande, säger Marie Nylander Olsson.

Redan under fjolåret kungjorde familjen Olsson Nylander att renoveringsprojektet de köpt på Sicilien tidigare tillhört flera sekter – och kan inhysa en tunnel.

– Det ska bli spännande att ta reda om mer om det. Eller skrämmande kanske. Hur som helst fascinerar det hela familjen, sa Marie Olsson Nylander i fjol.

Ett drygt år senare, i avsnitt tre av den andra säsongen gör de slag i saken och påbörjar sökandet efter tunneln. 

– Sedan den första gången vi var här har vi fått höra någon historia om någon hemlig order och att det ska finnas någon tunnel som går från huset till någon kyrka. Vi har en kyrka strax bakom oss, men det ska tydligen ha varit så att man kunde gå från kyrkan och hit utan att bli sedd, säger Bill Nylander i programmet.

Med hjälp av hantverkare gjorde de ett hål i väggen – och fann åtminstone ett rum, men kanske också en tunnelmynning.
Foto: SVT.
Hålrummet, eller den möjliga tunnelmynningen om man så vill, är täckt med skräp när de kommer in.
Foto: SVT.
Marie Olsson Nylander tillsammans med Alessio i tunneln.
Foto: SVT.

Efter att först gått bet på att tunneln kanske gått från trädgården där den möjliga tunnelmynningen visade sig vara en vattencistern, går de vidare in i huset.

– Jag tror att man har murat i väggen för att hålla det lite svalare för förvaring, så jag har inga jätteförhoppningar. Men för att stilla nyfikenheten ska vi banka lite i väggen, säger han.

Hos frun Marie ser förväntningarna diametralt annorlunda ut.

– Jag hoppas att det är en tunnel, eller så hoppas jag att det är en skatt, det hade varit perfekt just nu. Guldtackor hade varit bra, säger hon.

Och när lokala hantverkare äntligen gör ett hål i väggen uppenbarar sig något slags rum – eller en tunnelmynning.

– Det är jättespännande, jag förstår ingenting. Jag kan förstå arkeologer, känslan av att man hittar någonting sånt här i ett gammalt hus, säger Marie.

TV: e glädjen när Eric Gadd vinner Sveriges Mästerkock VIP

Se glädjen när Eric Gadd vinner Sveriges Mästerkock VIP

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.