Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mysteriet Jakob Hellman - därför drog han sig undan

Jakob Hellmans okända jobb – det har han gjort
I det femte avsnittet av ”Så mycket bättre” försvinner flera artister samtidigt som nya kommer in, däribland Jakob Hellman, artisten som fick uppleva en enorm hyllningskör efter sitt debutalbum ”.. och stora havet”, 1989.
Foto: TV4.
Under hösten har han släppt en ny singel och medverkar i TV4:s ”Så mycket bättre”.
Foto: TV4.
Hans första skiva ”... och stora havet” 1989 utsågs till hela 1900-talets bästa skiva av Nöjesguiden.
Foto: OKÄND
”.. och stora havet utsågs till en av Sveriges bästa under hela 1900-talet. Då var Jakob Hellman 24 år gammal. Nu är han 55 år gammal och aktuell i TV4:s ”Så mycket bättre”.
Foto: HANS RUNESSON / HANS RUNESSON

Jakob Hellman, 55, släppte sitt första album, ”... och stora havet” 1989.

Det är också hans senaste. Efter storsuccén, som bland annat utsågs till hela 1900-talets bästa skiva av Nöjesguiden har det varit tyst. Fram tills nu.

Under hösten har han släppt en ny singel och medverkar i TV4:s ”Så mycket bättre”.

– Jag kan säga att det inte fungerar så bra, att inte vara sig själv, att inte vara artist, berättar han i programmet. 

I det femte avsnittet av ”Så mycket bättre” försvinner flera artister samtidigt som nya kommer in, däribland Jakob Hellman, artisten som fick uppleva en enorm hyllningskör efter sitt debutalbum ”.. och stora havet”, 1989. Skivan utsågs bland annat till en av Sveriges bästa under hela 1900-talet.

Då var han 24 år gammal. Nu är han 55 år gammal och aktuell i TV4:s ”Så mycket bättre”.

– Det enda jag vet om Jakob Hellman är att han har släppt en skiva som alla älskar, sedan släppte han ingen fler skiva, säger Tove Styrke, som kom in som ny artist i avsnitt fem, i programmet.

Jakob Hellman: ”Jag har jobbat med massor av grejer”

Efter att ha turnerat runt och hållit sig aktuellt i ett antal år efter skivsläppet 1989, drog sig Jakob Hellman tillbaka från rampljuset.

I ”Så mycket bättre” frågar många av deltagarna: varför?

– Det finns inget enkelt svar, säger Jakob Hellman i programmet.

Han fortsätter: 

– Jag tror att det är lättare att lägga av efter en skiva än efter fem, säger Hellman.

I stället för att jobba med musik har han arbetat på bageri och inom hemtjänsten, berättar han. 

– Jag har jobbat med massor av grejer, bageri, äldreboende jättemycket. Jag kan säga att det inte fungerar så bra, att inte vara sig själv, att inte vara artist.

Ny platta i januari

Under hösten berättade han att han, 32 år efter debutalbumet, kommer släppa nästa nytt i januari 2021. I en intervju med SVT från i höstas berättar han om varför det tog så lång tid.

– Den bästa förklaringen är nog att jag drog mig bort från människor som kunde pusha mig. Först flyttade jag från Stockholm och drog mig undan det här med musiken och alltihop. Jag var inte nöjd med det jag spelade in, och jag ville inte bjussa på mig själv så mycket som jag fick för mig att det var min plikt att göra, säger han till SVT.


LÄS MER:  Ana Diaz: ”En helt  ny nivå av ångest” 


LÄS MER: Silvanas uppmaning – efter tolkningen


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.