Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Musikikonen Scott Walker är död – blev 76 år gammal

Scott Walker, som nådde stora framgångar med Walker Brothers på 1960- och 1970-talet, har avlidit.
Bland hans mest kända låtar återfinns ”The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore”, ”My Ship Is Coming In” och ”Make It Easy On Yourself”
Han blev 76 år gammal.

Walker, som föddes som Noel Scott Engel, släppte sitt första album med Walker Brothers 1965. Det blev sammanlagt sex album med gruppen.
Scott Walker inledde sedermera en solokarriär och hans fyra första soloalbum under slutet av 1960-talet har sedan länge varit kritikerfavoriter. Walker var en stor beundrare av Jacques Brel och hans inspelningar av Brel-klassiker som ”Amsterdam”, ”Next” (Au Suivant) och ”If You Go Away” (Me Me Quitte Pas) bidrog till att höja det internationella intresset för den belgiske artisten under slutet av 1960-talet.
Walker blev i och med albumen ”Nite Flights” (1978) och ”Climate of Hunter” (1984) alltmer experimentell och har hyllats av artister som David Bowie, Radiohead och Leonard Cohen.

Han komponerade musiken till filmer som ”Pola X” och ”The Childhood Of a Leader”. Hans sista album blev soundtracket till filmen ”Vox Lux” som kom förra året.

Klassiska albumet ”Scott 4” från 1969.

Sångarens död bekräftas av artistens skivbolag 4AD, som hyllar artisten och hans musik i ett inlägg på sociala medier där han bland annat kallas för ett ”geni”. 

”Det är med stor sorg vi berättar att Scott Walker har dött. Scott Walker var 76 år gammal och lämnar efter sig sin dotter, Lee, hans barnbarn, Emmi-Lee och sin partner Beverly. Under ett halvt sekel har geniet som föddes som Noel Scott Engel berikat tusentals liv, först som en tredjedel av The Walker Brothers och senare som soloartist, producent och kompositör av kompromisslös originalitet. Scott Walker var unik och utmanande och gick i spetsen för brittisk musik, djärv och ifrågasatt.”, skriver skivbolaget 4AD på Facebook.

Under tiden i Walker brothers besökte Scott Walker även Sverige och spelade in en musikvideo till hitlåten ”The sun ain't gonna shine anymore” på Millesgården på Lidingö utanför Stockholm, där konstnärens statyer syns i bakgrunden.

Artisterna skriver om sorgen efter Scott Walker

På Twitter skriver flera artister och musiker om sorgen och hyllar artisten.

”Så ledsen att höra att Scott Walker har gått bort, han var en stor influens till Radiohead och mig själv, och visade hur jag kunde använda min röst och mina ord.”, skriver Radioheads sångare Thom Yorke på Twitter och avslutar inlägget:

”Han kommer att vara saknad.”

https://twitter.com/thomyorke/status/1110098570399703040

Även artisterna Mark Almond skriver om sorgen på sociala medier.

”Totalt chockad av ledsamhet efter nyheten om Scott Walkers död. Han gav mig så mycket inspiration”, skriver han i ett inlägg. 

https://twitter.com/MarcAlmond/status/1110105773583925248

 

https://www.facebook.com/fourad/photos/a.345262609939/10157285423034940/?type=3&theater