Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fenomenet som binder samman hela landet

Årets programledare är Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz. Foto: Sveriges Radio
I vilken stad Musikhjälpen än hålls samlas en stor skara folk utanför glasburen. Här i Göteborg 2013.Foto: ANDERS YLANDER
Programledare i Göteborg 2013 var Emma Knyckare, Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Musikhjälpen finns också i bland annat Kenya och Sydkorea. Foto: TOMAS LEPRINCE
Artisten Little Jinder inne i glasburen. Foto: SVT

Julgranar, önskelistor, adventsljusstakar och Musikhjälpen – maratonsändningen i SVT och Sveriges Radio har blivit en självklar del av december i Sverige, som engagerar många.

Och just engagemangen i samhället är det viktigaste för de som jobbar med Musikhjälpen.

– Det är viktigt att i en ganska mörk tid så försöker Musikhjälpen förmedla kärlek, värme och gemenskap, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen på Sveriges Radio.

Musikhjälpen har blivit en lika självklar del av svensk jul som lucia, lussekatter och Kalle Ankas julafton. Varje år under luciaveckan samlar Sverige in fler och fler miljoner till olika välgörenhetsprojekt med en maratonsändning i både radio och tv. 

I år är det artisten Daniel Adams-Ray, skådespelaren William Spetz och programledaren Farah Abadi som lotsar svenskarna genom en vecka av känslor, musik och information kring årets tema "Alla har rätt att funka olika". Målet är att samla in pengar till personer med funktionsnedsättningar i fattiga länder.

Sedan starten 2008 har samproduktionen mellan SVT och SR cementerat sin plats i decembertablån mer och mer för varje år. Med tio år sedan första sändningen är Musikhjälpen både folkligare och mer omtalat än någonsin. 

Jag tror det är viktigt att i en ganska mörk tid så försöker Musikhjälpen förmedla kärlek, värme och gemenskap

Julia Blomberg är projektledare för Musikhjälpen på Sveriges Radio, och har varit med på ett eller annat sätt sedan första året. Hon märker att Musikhjälpen har blivit en stark tradition.

– Känslan av att vi har blivit en decembertradition tror jag har blivit ganska stark. Man tänker ”först kommer musikhjälpen, och sen kommer jul”. Man samlas på torg i ett Sverige som ofta är kallt vid den tiden, men man klär på sig och och hänger med, om man bor i samma stad, säger hon.

 

Första gången leddes programmet av Henrik Torehammar, Kitty Jutbring och Ehsan Noroozi. Foto: LASSE SVENSSON
Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Timbuktu när Musikhjälpen gick i mål 2012.Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Musikhjälpen började i Malmö

Det började 13 december 2008, när programledarna Kitty Jutbring, Henrik Torehammar och Ehsan Noroozi klev in i en glasstudio på Gustav Adolfs torg i Malmö, för att tillsammans få människor att skänka så mycket pengar som möjligt till temat "67 miljoner flyktingar behöver din hjälp". Under en veckas lång radiosändning i P3 och på SVT play, lyckades trion samla in strax över tre miljoner kronor.

Sedan dess har insamlingarna vuxit. Varje år har tre programledare stängts in i glasburen för att sända tv och radio konstant i en vecka, och utan fast föda uppmuntra Sverige till att samla in så mycket pengar som möjligt.

Man visar att det inte är få som skänker mycket, utan att alla kan bidra på något sätt

Varje år har programmet lyckats så sitt eget rekord, och 2017 samlade Farah Abadi, Kalle Zackari Wahlström och Molly Sandén in över 74 miljoner kronor under temat "Barn är inte till salu".

– En väldigt konkret utveckling är de insamlade pengarna. Och det är kul att uppmärksamma, eftersom det är lätt att ta i och visa på. Vi har jobbat otroligt hårt för att öka relationen med publiken, och det har varit nyckeln till att allt fler har engagerat sig. Det finns massa faktorer bakom att pengarna har ökat, säger Julia Blomberg på Sveriges Radio.

 

 

Julia Blomberg är projektledre för Musikhjälpen.

”Alla kan bidra på något sätt”

De som jobbar bakom kulisserna på musikhjälpen är noggranna med att hålla koll på antal engagemang som startas för att samla in pengar till Musikhjälpen – insamlingsbössor som startas på nätet, låtar som önskas och andra projekt som folk gör för att samla in pengar. På den fronten ser Julia Blomberg en ännu större ökning än på slutsumman.

– Antalet engagemang dubblades från 2016 till 2017. Man visar att det inte är få som skänker mycket, utan att alla kan bidra på något sätt, säger Julia Blomberg.

Och just engagemanget är det centrala för Musikhjälpen, säger Blomberg.

– Jättemånga säger att de har det på på jobbet, eller när de pluggar till en tenta. Det blir som ett sällskap dygnet runt. Jag tror det är viktigt att i en ganska mörk tid så försöker Musikhjälpen förmedla kärlek, värme och gemenskap. Vi vill verkligen förmedla känslan av att alla kan göra någonting. Det är inte summan som räknas, utan att vi är många som gör det ihop. Engagemanget är det viktigaste för oss.

 

Programledarna 2012: Gina Dirawi, Kodjo Akolor och Jason Diakité. Foto: SARA STRANDLUND

 

Fakta Musikhjälpen

Varje år stängs tre programledare in i en glasstudio på ett torg någonstans i Sverige, för att sända radio och tv dygnet runt i en vecka. Allt medan de inte får äta fast föda.

Målet är att samla ihop så mycket pengar som möjligt till ett utvalt ändamål, genom att tittare och lyssnare kan önska låtar mot att de skänker pengar.

Musikhjälpen är ett samarbete mellan SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen.

Musikhjälpen är den svenska versionen av internationella TV- och radio-formatet "Serious requests", som skapades i Nederländerna 2004. 

Formatet finns även i Kenya, Belgien, Schweiz och Sydkorea.

 

 

 

Musikhjälpen – år för år

2008

Tema: "67 miljoner flyktingar behöver din hjälp"

Insamlad summa: 3 016 247 kr

 

2009

Tema: "Din musik stoppar malaria"

Insamlad summa: 5 748 442 kr

 

2010

Tema: "Barn är inte till salu"

Insamlad summa: 12 236 417 kr

 

2011

Tema: "Alla flickor har rätt att gå i skolan"

Insamlad summa: 18 104 362 kr

 

2012

Tema: "Barnen i slummen har rätt till rent vatten"

Insamlad summa: 23 301 823 kr

 

2013

Tema: "Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet"

Insamlad summa: 28 426 046 kr

 

2014

Tema: "Hjälp oss att stoppa spridningen av HIV"

Insamlad summa: 30 489 975 kr

 

2015

Tema: "Ingen ska behöva fly undan klimatet"

Insamlad summa: 31 105 000 kr

 

2016

Tema: "Barn i krig har rätt att gå i skolan"

Insamlad summa: 49 003 745 kr

 

2017

Tema: "Barn är inte till salu"

Insamlad summa: 74 410 363 kr

 

2018

Tema: "Alla har rätt att funka olika"

Insamlad summa: Får vi veta 16 december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.