Amy Winehouse gick bort på lördagen. Hon blev 27 år gammal. Foto: Alessia Pierdomenico
Amy Winehouse gick bort på lördagen. Hon blev 27 år gammal.  Foto: Alessia Pierdomenico

Winehouse - en stjärna som skapade rubriker

Publicerad
Uppdaterad
Hon förändrade musikbranschen och följdes av åtskilliga sångerskor.
Men Amy Winehouse var minst lika uppmärksammad för sitt långa missbruk av alkohol och droger.
På lördagen hittades hon mystiskt död.
Den brittiska sångerskan Amy Winehouse rörde sig mellan brittisk soul, jazz och R&B. 2003 kom albumet "Frank" och uppföljaren "Back to black" 2006 tog branschen med storm.

Vann Grammys

Det ledde bland annat till sex Grammy-nomineringar och fem vinster. Hon blev därmed den första brittiska sångerskan att vinna fem Grammys. Winehouse förändrade branschen enligt många och ledde till en uppsjö av sångerskor som blandade soul med andra genrer.

Kantades av missbruk

Hon livade upp den brittiska musikscenen - men blev också känd för sitt långa missbruk av alkohol och droger. Snabbt efter framgången följde skandaler och ända sedan 2007 fylldes tidningarna av svarta rubriker om sångerskans tillstånd, ständigt på väg upp eller ner i missbruk. Hennes hälsa var hotad redan 2008 och ett år senare berättade exmaken Blake Fielder-Civil om stjärnans livsstil för musiksajten NME. Hon ska då ha slutat andas efter en fest i sitt hem i Camden i norra London.
– Hon tar allt som talar för henne - all talang och personlighet - och gömmer dem bakom alkohol och droger, sa exmaken då.
I dag hittades sångerskan död i sitt hem, enligt Sky News. Hon blev 27 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag