Inför det stundande skivsläppet plockar Teddybears på sig björnmasker och ger en bonusspelning på en paddanbåt i Göteborg. Foto: Nicklas Thegerström
Inför det stundande skivsläppet plockar Teddybears på sig björnmasker och ger en bonusspelning på en paddanbåt i Göteborg. Foto: Nicklas Thegerström

Teddybears gillar att skapa kaos

Publicerad
Uppdaterad
Inför det stundande skivsläppet plockar Teddybears på sig björnmasker och ger en bonusspelning på en paddanbåt i Göteborg.
-Vi kan inte låta bli att barnsla oss, säger Jocke Åhlund.
Det har gått några år sedan Teddybears var aktuella med en skiva i Sverige sist, men helt tyst har det inte varit om Stockholmstrion.
Robyn har under tiden rönt stora framgångar i USA med deras låt "Cobrastyle", vilket resulterade i att medlemmarna stod bakom henne när hon spelade hos den amerikanske tv-legendaren David Letterman förra våren.
Och Jocke Åhlund kan ta åt sig äran som producent för Håkan Hellströms senaste, och unisont hyllade, album "För sent för edelweiss".

Prio ett

Dock är den egna kommande plattan en helt annan sak, för hur mycket Patrik Arve och bröderna Åhlund än har att göra vid sidan om så kommer Teddybears alltid att vara prio ett.
Inte i någon annan konstellation kan medlemmarna välja att göra enbart sådant som de tycker är roligt.
-Teddybears har varit vår lilla klubb, vår lekstuga och vårt gäng sedan vi var 18. Men vi har lyckats göra det till vårt jobb också, vi kan leva på det, säger Jocke Åhlund.
-Ingen av oss vill fastna i något, utan alla är lika sugna på att göra nytt, experimentera och flumma. Vi har jävligt kul ihop och åstadkommer bra grejer.

Punkig barnslighet

Och nu senast har de alltså kokat samman en skiva som Jocke Åhlund beskriver som "en bomb". Där finns visserligen en hård politisk text som räcker långfingret åt den amerikanska kristna högern, men på det hela taget är plattan ett glädjerus.
-Den är gjord med någon slags skön punkig barnslighet. Vår musik ska inte vara tråkig att lyssna på, eller kännas som någon jävla föreläsning. Man ska kunna festa och slå klackarna i taket till den.
På den nya skivan medverkar bland andra rapparen Swingfly och Stings dotter Coco Sumner i en duett.
Men efter Teddybears samarbete med Iggy Pop på USA-versionen av "Punkrocker" 2006 drar sig Jocke Åhlund för att prata om gästartister.
-Det känns som att vi skulle behöva köra marionettdockor med Michael Jacksons mumie för att folk ska höja på ögonbrynen nu, skrattar han.

Trötta gubbansikten

Men uppmärksamhet lär de nog få ändå. Inför sitt sjätte album har Teddybears nämligen beslutat att de hädanefter alltid ska bära björnmasker, inspirerade av Ingmar Bergman-rekvisita som de hittade i Dramatens kostymförråd.
-Det handlar inte om att vi vill vara hemliga, alla har ju redan sett oss hundra tusen gånger. Men vem vill egentligen se tre trötta gubbansikten, säger Jocke Åhlund.
-Det här känns roligare, att uppfinna en persona till sig själv som artist. David Bowie började ju sminka sig och färga håret morotsrött när han tröttnade på sig själv.
TT Spektra: Och så paddanspelningen under Way Out West. Ni är bra på pr?
-Det vete fan, vi gör det mest för att vi tycker det är kul. Som när Sex Pistols åkte runt på Themsen, fast på ett lite blöjigare Åsa-Nisse-sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag