Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Swedish House Mafia - när musiken tystnar

INTE ÖVER. "De har egentligen bara sagt att det här är deras sista turnédatum. Jag tror inte att det nödvändigtvis är så att de splittras", säger musikjournalisten Calle Dernulf. Här syns trion på Rock in Rio i Madrid den 5 juli 2012. Foto: Carlos R. Alvarez

Sedan 2008 har de varit ett väletablerat namn på världens klubbscener - men spelningen på Friends Arena den 24 november blir slutet för Swedish House Mafia.

Nu vill de tre medlemmarna trappa ner på tempot och tillbringa mer tid med sina familjer.

Men mångmiljoninkomsterna kommer fortsätta att rulla in.

- Vi kommer att boka dem en och en också, säger en ansvarig på den exklusiva nattklubben Ushuaia på Ibiza.

FAMILJELIVET

KINNDA HAMID

Gift med Sebastian Ingrosso.

Låtskrivaren Kinnda Hamid, 30, är sedan 2011 gift med Sebastian Ingrosso. Paret har en ettårig dotter tillsammans. 2000 hade Kinnda en stor hit med låten "Freak You Out". Som låtskrivare har hon jobbat med Jennifer Lopez, Backstreet Boys och Darin.

ISABEL ADRIAN

Tillsammans med Steve Angello.

Konstnären och designern Isabel Adrian, 35, lever tillsammans med Steve Angello i Los Angeles. Deltog 2004 i "Expedition Robinson" och sågs i TV3:s "Svenska Hollywoodfruar". Paret har två döttrar tillsammans.

GOLNAR-GLORIA ­HAGHPASAND

Tillsammans med Axel "Axwell" Hedfors.

Tillsammans har paret sonen León, 1. Axwell friade till sin flickvän en sömnlös natt, klockan 5 på morgonen, efter en lång flygning till Los Angeles. Giftermålet är planerat till maj 2013.

Tillsammans har de skapat varumärket och publikmagneten Swedish House Mafia.

På lördagen står Steve Angello, 29, Axel "Axwell" Hedfors, 34, och Sebastian Ingrosso, 29, och blickar ut över publikhavet i Milton Keynes, åtta mil utanför London. 60 000 personer har köpt ­biljetter för att se de svenska dj-undrens sista arenaspelning tillsammans på brittisk mark.

Tidigare har trion sålt ut klassiska Madison Square Garden i New York på hisnande nio minuter, snabbare än bland andra Jay-Z. Och i november har man fyllt Friends Arena inte bara två, utan tre, gånger.

"Prata om det lite innan"

Den 24 november tystnar alltså musiken, när den sista av de tre spelningarna är över. Efter konserten väntar endast några ännu oannonserade spelningar innan trion splittras.

Då har Swedish House Mafia dominerat klubbscener runtom i världen sedan 2008.

Och beslutet att gå skilda vägar kom inte över en natt.

- Nej, jag har hört dem prata om det lite innan, berättar Sebastian Ingrossos mamma, Marie Reinikainen.

Den huvudsakliga anledningen är att alla tre vill ha mer tid för att umgås med sina familjer.

- De har fått barn, bor på tre olika ställen. Vissa av dem vill vara i Sverige, ­Sebastian älskar att vara i Sverige med sin fru, Steve Angello har absolut ingen lust att komma tillbaka till ­Sverige, säger en person som under lång tid jobbat nära Swedish House Mafia.

De hundratals resdagarna varje år tvingar dj-stjärnorna att vara ifrån sina familjer i långa stunder.

Andra sidan jordklotet

I en intervju med Expressen tidigare i år berättade Steve Angello, som bor tillsammans med konstnären och designern Isabel Adrian och två barn i Los Angeles, att han i framtiden hoppas trappa ner på arbetet.

- Jag kommer inte orka jobba i det här tempot i mer än fem, sex år till, säger Steve vars hektiska schema ofta innebär att han måste hoppa på ett plan direkt efter ett gig för att hinna till nästa - på andra sidan jordklotet.

Samma sak gäller för Sebastian Ingrosso, som lever tillsammans med låtskrivaren Kinda Hamid och parets ettåriga dotter.

Axwell är även han pappa och planerar bröllop med sin flickvän Golnar-­Gloria Haghpasand.

- De har ju ändå egna karriärer, och så är de ju gifta och har barn allihop, så de ska väl lugna ner sig lite. De har ju fullt med jobb ändå, berättar Marie Reinikainen.

"Vill noga fortsätta spela"

Axel Foto: Foto: Suvad Mrkonjic Hittills har de tre medlemmarna varit hemlighetsfulla kring sina solokarriärer - och de flesta Expressen når vill inte uttala sig, ens om deras karriärer. Trion har nämligen byggt myten om sig själv framgångsrikt - och tänker så fortsätta.

- De vill nog fortsätta spela och tjäna pengar var för sig, det kommer de inte att ha några problem med. De är stora i hela världen, var för sig också, berättar en vän till Steve Angello som vill vara anonym.

I sommar spelar Swedish House Mafia varje onsdag på klubben Ushuaia på Ibiza.

- De är enorma här på Ibiza. Det är de starkaste spelningarna vi har, och då har vi ändå haft David Guetta här också. Det är synd att de snart splittras, säger en person som arbetar på nattklubben dit 5 000 kommer för att dansa till svenskarna.

Personen, som är djupt involverad i vilka dj:s den välrenommerade klubben bokar, är övertygad om att Swedish House Mafia-medlemmarna inte kommer att ha några problem att bli bokade även en och en i framtiden.

"Alla tre är stjärnor"

- Det är klart vi kommer boka dem då också. De kommer att fylla klubben. Alla tre är stjärnor.

Den bilden bekräftas av den svenske musikjournalisten Calle Dernulf:

- Internationellt är de lika stora var för sig som solo. Det är egentligen bara i Sverige som det inte är så. Men Sverige är ju, i princip, sist i världen med att ta till sig klubb- och dansmusiken, säger han.

- Man ska inte glömma bort att de spelar mycket mer, och alltid gjort, som solonamn än som Swedish House Mafia.

Ekonomiskt ser framtiden ljus ut, även om Swedish House Mafias intäkter från spelningar runtom i världen, och övriga mångmiljoninkomster är svårräknade.

2011 gjorde Steve Angello ungefär 150 uppträdanden själv, Swedish House Mafia gjorde 30.

Genom åren har gruppen sålt tre miljoner singlar.

"Som ett rockband"

Vad Swedish House Mafia tar i arvode per spelning varierar, men i en intervju med Svenska Dagbladet berättar Axwell om miljoninkomsterna.

- Vi kostar som ett rockband. Minst en halv miljon när vi spelar skivor ihop, sen tillkommer allting utöver giget. Jag har inget emot att slänga ut lite siffror så exportrådet ska fatta vilken reklam vi gör för Sverige.

Bara för de tre konserterna på Friends Arena som Swedish House Mafia gör är biljettintäkterna 52,5 miljoner kronor. Och de tre spelningarna är bara tre av ungefär 150 spel­dagar per år. Trion uppträder inte alltid tillsammans, utan delar ibland upp sig och spelar i olika delar av världen.

- Vi är inte så pengakåta. 99 procent av alla dj:s tar spelningar för pengarna. Folk kastar sjuka pengar efter en. Det är klart att det är lockande när en rysk miljardär erbjuder två miljoner euro för att spela på en privatfest. Men jag skulle bara känna mig våldtagen efteråt. Vem bryr sig om pengarna, berättade Steve Angello i januari för Expressen.

Expressen har varit i kontakt med flera klubbarrangörer på Ibiza som berättar att gruppen tillhör det absoluta toppskiktet då de tar betalt för sina spelningar.

"Väldigt naturligt"

På Ushuaia får gruppen absolut minst runt 440 000 kronor per kväll, hävdar Expressens uppgiftslämnare på klubben.

- Det är helt klart över 50 000 euro per spelning i alla fall. De är hur stora som helst och kan ta betalt därefter, berättar personen.

Men spelningarna är inte de enda inkomstkällorna - även lukrativa reklam- och sponsoravtal tillkommer.

I februari samarbetade Swedish House Mafia med Absolut Vodka. Genom låten "Greyhound" och en tillhörande musikvideo marknadsförde man en ny vodka.

- I dag är det Swedish House Mafia som ger uttryck för populärkultur och därför känns det väldigt naturligt att samarbeta med dem, sa Jonas Tåhlin global marknadschef på The Absolut Company, i samband med tillkänna­givandet.

"Kommer kliva fram"

Dj-bröderna har också egna bolag.

Både Steve Angello och Sebastian Ingrosso är skrivna utomlands, medan Axel "Axwell" Hedfors är skriven i Sverige.

Dj:n taxerade en förvärvsinkomst på 832 500 kronor för 2010.

Även hans bolag, Axwell Music AB, är skrivet i Sverige. 2010 omsatte aktie­bolaget 13 591 000 kronor. Vinsten stannade samma år på 4 650 000 kronor. Bolaget hade då tillgångar på hisnande 15 703 000 kronor.

Axwell har dessutom gjort officiella remixer åt artister som Usher, N*E*R*D, Madonna, Nelly Furtado och Pharell.

- Jag tror att det kan vara så att de väljer att gå åt olika riktningar, där Axwell är producentgeniet som kommit närmast att färdigställa ett album. Jag tror att han kommer kliva fram som den som breddar sig lite mer musikaliskt, säger musikjournalisten Calle Sternulf.

- Han är den som i eget namn varit på singellistan i England med egna singlar. Det har ingen annan av dem i eget namn.

Lukrativa samarbeten

Bild från Steve Angellos spelning på Ibiza den 2 juli. Foto: Foto: Ollie Millington Utöver sina musikaliska åtaganden har Axwell arbetat med bland annat öl-­företaget Carlsberg sedan 2003.

- Axwell är ett internationellt varumärke, säger Jacob Anderson, brand manager på Carlsberg.

House är synonymt med fest - och alkoholföretagen vill uppenbarligen vara med. Samtidigt är housegenrens framgång så färsk att den gamla synen på att "sälja ut" inte är lika stark. Dj:s släpper sällan album - de pumpar ut låtar när de är klara med dem och satsar på liknande lukrativa samarbeten.

Sebastian Ingrossos skivbolag, Refune Records, grundade dj-stjärnan år 2003. Via Refune Records har AN21, Max Vangeli, Style of Eye och superlöftet Alesso släppt sina låtar. Om Sebastian Ingrossos miljoner hamnat i skivbolaget är svårt att veta, eftersom det inte är skrivet i Sverige.

- Sebastian Ingrosso har också varit med och skrivit åt Kylie Minogue, säger musikjournalisten Calle Dernulf.

Steve Angello äger skivbolaget Size Records och bor i Los Angeles tillsammans med sin sambo Isabel Adrian.

För en tid sedan flyttade paret, som har döttrarna Monday Lily och Winter Rose, till ett nytt, mindre, hus. Angello och Adrians tidigare bostad, på 600 kvadratmeter, värderades till 60 miljoner kronor och ägdes tidigare av hiphopmagnaten P. Diddy. Det nuvarande hemmet har fyra sovrum och fyra badrum fördelade på 400 kvadratmeter.

I trädgården finns en stor pool. I grannskapet bor superstjärnor som Halle Berry, Christina Aguilera, Cameron Diaz och systrarna Nicky och Paris Hilton.

"Bara kul en liten stund"

- I början var det kul att köpa bilar, men det är bara kul en liten stund. Jag är ju småbarnsfar nu. Jag kan inte köra runt i en Ferrari med en barnstol där fram. Det är väl knappt ens lagligt, har Steve Angello berättat om sina lyxvanor för Expressen.

Att paret numera ser Los Angeles som sin hemvist och inte har planer på att återvända till Sverige de närmsta åren är ställt utom allt tvivel.

- Steve är den lysande stjärnan i USA, han har Los Angeles som sin bas, och han spelar och turnerar oerhört mycket. Han är det stora namnet i USA, säger Calle Dernulf.

Men musikjournalisten Calle Dernulf är inte helt övertygad om att han sett det sista av Swedish House Mafia.

- De har egentligen bara sagt att det här är deras sista turnédatum. Kanske kommer det lite skivor, även om det inte blir så många spelningar ihop, säger han.

På lördagen spelar dock Swedish House Mafia tillsammans, för 60 000 skrikande fans i Milton Keynes. Eller, som Steve Angello uttrycker det på sin Twitter:

"Ser fram emot en lugn lördag med 60 000 vänner."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!