MONSTERHITS. Världsstjärnorna Britney Spears och Lady Gaga tar gärna hjälp av svensa producenter. Max Martin har redan gjort Britneys jättehit "Baby one more time" och RedOne Gagas "Bad Romance". Foto: ALL OVER PRES / STEFAN SÖDERSTRÖM
MONSTERHITS. Världsstjärnorna Britney Spears och Lady Gaga tar gärna hjälp av svensa producenter. Max Martin har redan gjort Britneys jättehit "Baby one more time" och RedOne Gagas "Bad Romance".  Foto: ALL OVER PRES / STEFAN SÖDERSTRÖM

Sverige är bäst i världen

Publicerad
Uppdaterad
Det svenska musikundret 2.0 är här. Fyra av de aktuella topp tio-hitsen i både England och USA har svenska låtskrivare. - Det är en fantastisk framgång, säger nyblivne Englandsettan "iSHi" Mughal till Expressen.
Vi är bäst i världen på musik.
Det är inte en åsikt, det är en matematisk bedömning - gjord på ett universitet i Pennsylvania, som Musikindustrin rapporterade om tidigare i höst.
Sverige är världens mest framgångsrika musikland - sett till BNP, med Storbritannien som tvåa och USA på tredje plats.

Ingen tillfällighet

En del av förklaringen är, som alltid, ABBA. Men den största är de internationella framgångarna för svenska låtskrivare och producenter.
- Jag tror inte att det här är en tillfällighet, säger Peo Thyrén som föreläst om det svenska musikundret på Stockholms universitet. Det som skiljer den här boomen från Cheirons guldålder på 90-talet är att bredden bara ökar. Det sitter i dag säkert 15 till 20 nya låtskrivare i förorterna och sliter som kommer att slå internationellt de närmaste åren.
Eshraque "iSHi" Mughal, som precis firat de dubbla förstaplatserna i England, med Tinie Tempah, håller med.
- Framgång föder framgång. Det har ringt artister och skivbolag hela veckan. Människor som jag inte har någon aning om hur de fått tag i mitt nummer. Som tur är har jag fått en manager i New York som kan sortera det där.
- Men det är förstås fantastiskt också. På väg till Tinies releaseparty i torsdags fick jag reda på att albumet sålt 53 000 ex på fyra dagar och blivit etta, sedan ringde Lupe Fiasco - en av mina stora idoler - och ville diskutera ett par låtar vi gjort ihop och direkt när jag lagt på ringde en annan stor artist, som jag inte vågar säga namnet på, upp. Det var en bra dag...

Vill ta över hip-hopen

"iSHi" berättar att han kände direkt att "Written in the stars" var en "smash" när den spelades in i Stockholm i januari i år.
- Sedan dess har jag producerat minst 50 låtar och har varit mer i London än i Sverige. Det är oerhört inspirerande. Nu kan jag drömma om nya mål. Som att jobba med Kanye West, Drake och Jay-Z. Sverige kan inte säga att vi är bäst i världen på pop förrän vi tagit över hiphopen också (skratt).
Även Peo Thyrén på Stim gör ett försök att se in i framtiden.
- Sverige har blivit en självklar del av den globala musikvärlden, och det inspirerar många. Det var många som skrattade när Lasse Berghagen sa att han ville bli låtskrivare i USA. Men det är ingen galen 65-årings tokerier. Han har varit i Nashville i flera år och kan mycket väl bli en del av den svenska musikexporten inom country.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag