Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige är bäst i världen

MONSTERHITS. Världsstjärnorna Britney Spears och Lady Gaga tar gärna hjälp av svensa producenter. Max Martin har redan gjort Britneys jättehit "Baby one more time" och RedOne Gagas "Bad Romance". Foto: ALL OVER PRES / STEFAN SÖDERSTRÖM
Det svenska musikundret 2.0 är här. Fyra av de aktuella topp tio-hitsen i både England och USA har svenska låtskrivare. - Det är en fantastisk framgång, säger nyblivne Englandsettan "iSHi" Mughal till Expressen.

FAKTA

Svenskarna på topplistorna i USA och EnglandTinie Temph "Written in teh stars" (Eshrque "iSHi" Muhal, Eric Turner och Charlie Bernardo)
Katy Perry  "Teenage dream" (Max Martin)
Usher "DJ got us fallin in love (Max Martin, Shellback)
Enrique Iglesias "I like it" (RedOne)
Taio Cruz "Dynamite" (Max Martin)
Alexandra Burke "Start without you" (RedOne, Kristian Lundin)

Vi är bäst i världen på musik.
Det är inte en åsikt, det är en matematisk bedömning - gjord på ett universitet i Pennsylvania, som Musikindustrin rapporterade om tidigare i höst.
Sverige är världens mest framgångsrika musikland - sett till BNP, med Storbritannien som tvåa och USA på tredje plats.

Ingen tillfällighet

En del av förklaringen är, som alltid, ABBA. Men den största är de internationella framgångarna för svenska låtskrivare och producenter.
- Jag tror inte att det här är en tillfällighet, säger Peo Thyrén som föreläst om det svenska musikundret på Stockholms universitet. Det som skiljer den här boomen från Cheirons guldålder på 90-talet är att bredden bara ökar. Det sitter i dag säkert 15 till 20 nya låtskrivare i förorterna och sliter som kommer att slå internationellt de närmaste åren.
Eshraque "iSHi" Mughal, som precis firat de dubbla förstaplatserna i England, med Tinie Tempah, håller med.
- Framgång föder framgång. Det har ringt artister och skivbolag hela veckan. Människor som jag inte har någon aning om hur de fått tag i mitt nummer. Som tur är har jag fått en manager i New York som kan sortera det där.
- Men det är förstås fantastiskt också. På väg till Tinies releaseparty i torsdags fick jag reda på att albumet sålt 53 000 ex på fyra dagar och blivit etta, sedan ringde Lupe Fiasco - en av mina stora idoler - och ville diskutera ett par låtar vi gjort ihop och direkt när jag lagt på ringde en annan stor artist, som jag inte vågar säga namnet på, upp. Det var en bra dag...

Vill ta över hip-hopen

"iSHi" berättar att han kände direkt att "Written in the stars" var en "smash" när den spelades in i Stockholm i januari i år.
- Sedan dess har jag producerat minst 50 låtar och har varit mer i London än i Sverige. Det är oerhört inspirerande. Nu kan jag drömma om nya mål. Som att jobba med Kanye West, Drake och Jay-Z. Sverige kan inte säga att vi är bäst i världen på pop förrän vi tagit över hiphopen också (skratt).
Även Peo Thyrén på Stim gör ett försök att se in i framtiden.
- Sverige har blivit en självklar del av den globala musikvärlden, och det inspirerar många. Det var många som skrattade när Lasse Berghagen sa att han ville bli låtskrivare i USA. Men det är ingen galen 65-årings tokerier. Han har varit i Nashville i flera år och kan mycket väl bli en del av den svenska musikexporten inom country.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!