Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskar utmanar Itunes

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Madonna och Britney Spears.
Foto: Stella Pictures

Nu ska en svensk innovation erövra mp3-världen. 

Mobilbaserade Playnow Plus utmanar amerikanska mp3-giganten Itunes. 

- Vi satsar på att bli störst och bäst, säger Gustaf Brusewitz, en av svenskarna bakom nya musiktjänsten.

Det händer grejer på den digitala marknaden.

 Den här hösten dök svenska Spotify, en webb-baserad musikspelare med gratis innehåll upp på nätet. Och samtidigt som det diskuteras lagändringar för att sätta stopp för svenska fildelningsjätten Pirate bay ger Sony Ericsson sitt svar på Iphones musikbutik Itunes.

 Playnow Plus, som lanseras i dag, rymmer redan över tre miljoner låtar.


Både till telefon och dator

 Systemet är anpassat för att kunna ladda ner musiken snabbt över telefonnätet - direkt i mobilen. Samtidigt görs låtarna tillgängliga i användarens pc.

 Som användare prenumererar man månadsvis. För 99 kronor i månaden får man tillgång till obegränsat antal låtar. Det är bara datorns/telefonens minne som till slut sätter stopp.

 Musikprenumerationer har inte varit någon hit tidigare, men så har de ofta varit krångliga.

 - Playnow är en enkel lösning som inte skulle varit omöjlig att genomföra för bara ett år sedan, men i takt med att den illegala nedladdningen ökat har skivbolagen öppnat sig för nya plattformar, säger Gustaf Brusewitz på Sony Ericsson.

 Haken? Den kan visa sig kritisk för vissa:

 För att få tillgång till tjänsten måste du för närvarande äga en Sony Ericssons musikmobil W902 kopplad till ett Telenor-abonnemang.

 Sverige är första landet i världen som får tillgång till Playnow plus.

FAKTA

SMARTASTE MUSIKLÖSNINGARNA JUST NU* :

SPOTIFY (spotify.com) En enkel och elegant spelare med stort bibliotek, bra ljud och imponerande laddningstider. Det är gratis att lyssna så länge 1) du fått en inbjudan och 2) står ut med reklam. Ett reklamfritt betalalternativ finns dock.

ITUNES (apple.se/itunes) Snygg, enkel och omfattande. Itunes får en del (välförtjänt) kritik men är ändå den bästa musikspelaren för datorn. Kvalitetsprogrammet spelar hårddiskens musikfiler, rymmer en gigantisk mp3-butik och streamar radio.

Last.fm (last.fm) Utbudet har sina svackor, men det är en kul spelare som dessutom synkar med konkurrenten itunes. Spelaren för statistik, kommer med pigga lyssningstips och har en nördiga funktioner som "blandband". Helt gratis.

* De digitala musikspelare som fick bäst betyg i Expressens test 7/11 - 08.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.