Svenska artisterna om John Lennons död

Publicerad
Den 8 december 1980 sköts John Lennon till döds.
Nu berättar de svenska artisterna om vad de gjorde när den fick beskedet att Lennon var död.

Lasse Kronér:

- Klockan var runt 05.45. Jag var på väg till posten där jag jobbade. Jag kom till jobbet och det var helt tyst. Hela dagen var helt galen. Det var som att en familjemedlem gått bort. Palme, Lennon, Anna Lindh, det var personer som tillhörde familjen. Jag var ganska ung och det kändes bara som att det inte fick vara sant.

Plura Jonsson:

- Jag gick över gatan vid S:t Eriksplan (i Stockholm) och såg en löpsedel om att han var skjuten. På den tiden blev man så chockad över det. Kennedy-mordet hade ju också skett, det var det första traumat. När Lennon blev skjuten var det väldigt oförståeligt. Det var traumatiskt.

Lill Lindfors:

- Jag kommer inte ihåg när jag fick beskedet eller var jag var. Allting var chockartat bara. Jag lyssnar mycket på honom. Väldigt mycket.

Staffan Scheja:

- Jag var i Sverige men bodde i New York under den tiden. Jag bodde två hus från platsen där han mördades i New York. Det var en chock. Det var overkligt, meningslöst och väldigt tråkigt. Jag växte upp med Beatles. Det var sorgligt när de bröts upp och jag tyckte mycket om John Lennon som person, konstnär och artist.

Svante Thuresson:

- Jag kommer inte ihåg var jag var. Det var inte som Kennedymordet på det sättet, och jag var inte ett så stort Beatles-fan. Men ändå reagerade man väldigt starkt. Det var en stor händelse och hur det gick till var ju läskigt.


Janne Schaffer:

- Jag blev uppringd av Expressen faktiskt. Jag blev väldigt chockad. Han var en väldigt betydelsefull musiker och konstnär. Han ville så mycket mer än att leverera musik. Jag känner starkt för det också. Man ska ge något mer till människor. För två månader sedan hyllade vi honom på hans födelsedag, i Malmö.

Nanne Grönvall:

- Jag kommer inte ihåg var jag var, men jag kommer ihåg chocken. Det kändes overkligt. Det tog ganska lång tid att smälta. Fortfarande kan känslorna röras upp när jag läser om det.

Niklas Strömstedt:

- Jag befann mig på Södermalm och hade precis kommit hem från sista spelningen på en Lundell-turné. Det var bara overkligt. Jag var 22 år och hade inte gråtit på flera år, men det gjorde jag när jag förstod att han var borta. Det var sorgligt.


Regina Lund:

- Jag minns en enorm smärta i bröstet. Sorg, orättvisa och rädsla. Han var ju bara god och ville få fred på jorden. Jag grät enormt mycket, jag var otröstlig i flera dagar och jag minns att jag tyckte att det var helt ofattbart, orättvist och tragiskt. Jag älskar honom.

Arja Saijonmaa:

- Jag kommer inte ihåg var jag var, lustigt nog. Jag levde inte ett Beatles-liv, men jag älskade dem. Det var en fruktansvärd sak som hände. När det gäller populärmusik tog Beatles tillbaka melodin. John Lennons "Imagine" står mig väldigt nära och jag sjunger den själv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag