Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sven-David Sandströms skandal blev stor succé

Foto: FREDRIK SANDBERG / SANDBERG FREDRIK DNX PRESSENS BILD

En månad efter sin död sommarpratar tonsättaren Sven-David Sandström.

Hans första dödsmässa hade urpremiär redan 1982 – och orsakade skandal.

”Våldsporr” tyckte några, körer och musiker hoppade av och utanför Berwaldhallen i Stockholm möttes publiken av demonstranter.

Den 10 juni år avled en av Sveriges främsta kompositörer Sven-David Sandström, i en ålder av 76 år, och den 10 juli sänds hans Sommarprogram postumt.

Sveriges Radio hade under våren fått ja på hans medverkan i ”Sommar i P1” och spelade in programmet med den döende tonsättaren i slutet av maj.

– Livet kan bli väldigt intressant, väldigt nytt och väldigt annorlunda om man vågar satsa på nya saker. Jag säger ja till nästan alla förfrågningar jag får och om detta handlar mitt ”Sommar”, sa han till Sveriges Radio inför programmet.

Sven-David Sandström har kallats ”en av Sveriges främsta tonsättare genom tiderna” av operasångerskan Malena Ernman och ”en av Sveriges viktigaste kompositörer alla tider” av Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan.

Orsakade ”porrskandal” 1982

Redan 1982 ställde Sven-David Sandström till med både skandal och succé. Hans dödsmässa ”De ur alla minnen fallna” med texter av poeten Tobias Berggren anklagades för ”våldspornografi” av kristna grupperingar.

Protesterna gällde ett antal könsord och grovt sexuellt våld i dödsmässan, som skapades till minne av Förintelsens barnoffer och skildrade människans grymhet. 

En solist tackade nej till medverkan, en barnkör stoppades sedan föräldrar ingripit och några kristna medlemmar ur radiosymfonikerna tog ledigt och fick ersättas. Vid urpremiären i Berwaldhallen i Stockholm möttes publiken av polis och demonstranter med plakat och flygblad.

”Porrskandalen” hyllades av kritikerna, och kallades av Expressens Camilla Lundberg för ”något av det största som svensk nittonhundratalskonst frambragt”. 1984 fick Sven-David Sandström Nordiska Rådets musikpris för ”De ur alla minnen fallna”.

Sven-David Sandström var produktiv

Sven-David Sandström, född i Motala 1942, fick sitt internationella genombrott som kompositör redan som 30-åring med orkesterverket ”Through and through”.

Hans musik fick med tiden mer romantisk och andlig atmosfär. Av hans otaliga verk kan också nämnas ”High mass” (1994) för solister, kör och orkester, operan Staden (1994–1997), ”Juloratorium” (2004) och ”Magnificat” (2005).

Mellan 2008 och 2011 komponerade Sven-David Sandström musik till alla kyrkoårets söndagar och större helgdagar, allt ifrån större körverk till psalmer.

Han var en av Sveriges mest framstående och produktiva tonsättare, och alla möjliga genrer finns representerade bland hans mellan fem- och sexhundra verk. Hans körstycken framförs över hela världen.

Dog av lungcancer

Sven-David Sandström fick sommaren 2018 diagnosen lungcancer, en aggressiv form av sjukdomen. Trots svåra infektioner, nio mediciner dagligen och så småningom cellgiftsbehandling var han kreativ in i det sista.

I en intervju i Dagens Nyheter två månader innan han gick bort berättade han att han under det sista året hade skapat minst fyra större verk och dessutom en hel opera. 

Sven-David Sandström avled på Dalens sjukhus i södra Stockholm måndagen den 10 juni 2019.

Sommarpratare 2019 – postumt

Bara tre dagar före sin bortgång prisades Sven-David Sandström för sin livsgärning med Kungliga Musikaliska Akademiens nyinstiftade tonsättarpris. För Svenska Dagbladet berättade Ann-Marie Lysell, Sandströms partner de senaste 30 åren:

– Han tyckte det var underbart! Men han hade slutat äta och dricka, så han orkade nästan inte prata.

Sven-David Sandströms sommarprat sänds postumt 10 juli 2019. Det första ”Sommar” som sändes postumt var musikern och producenten Christian Falks program, som sändes bara några dagar efter hans död i juli 2014.

LÄS MER: Sven-David Sandström var en stjärna från början 

LÄS MER: Kompositören Sven-David Sandström är död

LÄS MER: Här är årets alla sommarpratare 2019 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.