Superguide till John Lennons soloskivor 1970-1984

Publicerad
Uppdaterad

"John Lennon/Plastic Ono Band" (1970)

FEM GETINGAR
Inte första albumet utan beatlarna men väl den första studioskivan med riktiga låtar. Texterna handlar om honom själv (bland annat primalterapin). Kan vara de bästa 38 minuter rockmusik som någonsin fästs på band. Sparsmakat producerat av Phil Spector.

"Imagine" (1971)

FYRA GETINGAR
Den mer kommersiella uppföljaren till debuten. Den skramliga "Gimme some truth" sticker ut och "How do you sleep?" är den berömda attacken på forne partnern Paul McCartney. Men "It’s so hard" är seg.

"Some time in New York City" (1972)

TRE GETINGAR
I september 1971 flyttade John och Yoko till New York och spelade tillsammans in en politisk skiva. Varken fans eller kritiker var särskilt imponerade, men Sonic Youth byggde en karriär på liveskivan som följde med som bonus. ”New York City” är en skön rökare.

"Mind games" (1973)

TRE GETINGAR
John och Yoko separerade, May Pang blev Johns älskarinna och Lennons 18 månader långa, sprit- och knarkmarinerade "Lost weekend" inleddes. John skaffade nytt band med bland andra Pete Kleinow från Flying Burrito Brothers och spelade in skivan som gav honom fansen tillbaka.

"Walls and bridges" (1974)

FYRA GETINGAR
Phil Spector gick under jorden och med sig tog han inspelningarna av "Rock ’n’ roll". Då spelade John in nyskrivna låtar om kärleken till nya flickvännen May Pang men också om saknaden efter Yoko. Duetten med dryckesbrodern Elton John, "Whatever gets you thru the night", är ett av många fantastiska nummer.

"Rock ’n’ roll" (1975)

FEM GETINGAR
Spectorbandendök upp och efter mycket skivbolagsbråk kom skivan ut, men då hade John redan återförenats med Yoko och paret väntade barn. Ingen sjunger gammal rock & roll som John Lennon.

"Double fantasy" (1980)

TRE GETINGAR
Comebackskivan där John och Yoko delar på utrymmet. John reflekterar över livet som pappa bortom rampljuset och musiken är inspirerad av den rock & roll han växte upp med. En avskalad, "naken" version utan extra musikpålägg av skivan ges ut i samband med 70–årsfirandet.

"Milk and honey" (1984)

TVÅ GETINGAR
Låtarna som blev över efter inspelningarna av "Double fantasy". Vilket hörs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag