Bruce Springsteen trotsade regnet på Stadion och gav en konsert värd fyra getingar, enligt Expressens Anders Nunstedt. Foto: Mikael Sjöberg
Bruce Springsteen trotsade regnet på Stadion och gav en konsert värd fyra getingar, enligt Expressens Anders Nunstedt.  Foto: Mikael Sjöberg

Succé, Bruce

Publicerad
Uppdaterad
Bruce Springsteen
Stadion, Stockholm.
Publik: 32 207.

BÄST: Den mäktiga, omgjorda "The Ghoast of Tom Joad" står ut bland alla givna klassisker.
SÄMST: Ljudet höll men himmelen föll ner på våra huvuden. Det fanns stunder då det märktes.


Europapremiären saboterades av de onda väder-gudarna. Men i Stockholm vann Springsteen. I Stockholm var Bossen Gud. Med passion, högoktanig rockmusik och en förstklassig inställning skapade han en ny succé redan på den första dagen.

Mig fick han redan vid hallå, som i "Hello Stockholm!".
Bruce Springsteen satte nämligen ner bootsen direkt, han visade att han inte tänkte acceptera att några yttre omständigheter skulle paja den här kvällen också.
Han bara körde på med en om inte briljant så åtminstone en väldigt klyftig show.
Att låta Nils Lofgren inleda med att spela en visa från Astrid Lindgren-land var finurligt. Att därefter dundra på med Creedence-covern "Who'll stop the rain" var roligt. Men det var fortsättningen som imponerade mest.
Den entusiastiska, inlevelsefulla fortsättningen.
Grundproblemet, om vi ska vara sådana, återstår fortfarande:
Det här är en turné som famlar efter sin egen identitet.

Ett gäng nya låtar

Skillnaden med de shower Springsteen och hans E Street Band knockade Ullevi med i fjol är frapperande liten. De nya låtarna, från skivan som kom i januari, är den tydligaste. Och, trots några småändringar och covers, den enda betydande.
Det är lite klent för en man som återuppfunnit sig själv som liveartist för varje turné under 00-talet.
Nu visade herrn ändå musklerna så att det räckte för en ny svensk succé.
Med imponerande pondus och en inställning som man annars bara hittar hos resultatinriktade idrottsmän svepte Springsteen med sig Stadionpubliken från start.

Turboväxel

Sin vana trogen lyckades han dessutom peta in både turbo och överväxel flera gånger om.
En entusiastisk glöd kvällen igenom och en rad höjdpunkter, tills det blev natt och showen kulminerade med de sju extranummer där den liknade en ångvält snarare än en rockkonsert.
Imponerande, och väldigt lovande för fortsättningen.
I kväll måste ju Springsteen hitta på något nytt.
Det är inte jag som säger det. Det är så han fungerar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag