Spotify fullt av nazistmusik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Spotify innehåller mängder av nazistmusik. 

Den populära musiktjänsten erbjuder nazistiska marscher och kampsånger. Någon direkt plan för att ta bort materialet finns inte. 

-  Direkt motbjudande och djupt upprörande, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Över en miljon svenskar lyssnar på musik via Spotify -  mångfalden uppges ofta som en stor fördel, tjänsten innehåller allt från gamla klassiker till de senaste hitsen.

 Men Spotify tillhandahåller också stora mängder nazistmusik. På skivor som "SS Schutzstaffel" och "Stormtrooper marches" samlas marscher och kampsånger som "Sieg heil, Viktoria!" -  en del av materialet har varit förbjudet i Tyskland sedan Andra världskriget.

 -  Det gör mig djupt upprörd. Jag är ett stort fan av Spotify, men nu blir jag förvånad och besviken. Det är klart olämpligt och direkt motbjudande, säger Willy Silberstein, ordförande för religiöst och politiskt obundna Svenska kommittén mot antisemitism.

"Vi censurerar inte"

 Spotifys presschef Sofie Grant säger att det är skivbolagen som levererar musiken som ansvarar för att den inte innebär hets mot folkgrupp.

 Hon medger att det finns material på Spotify som människor kan uppfatta som stötande.

 -  Vi vill understryka att Spotify inte stödjer sådant innehåll, men vi censurerar inte eller tar bort materialet som licensierats till oss. Om vi blir uppmärksammade på att en viss identifierad låt skulle utgöra ett brott så vidtar vi de åtgärder som vi bedömer som lämpliga, säger Sofie Grant.

"De har ett ansvar"

 Willy Silberstein tycker att Spotify tar för lätt på frågan:

 -  Det låter oengagerat. Antisemitismen ökar och det är oroande att Spotify inte tar det här på större allvar. Finns där rasistiska sånger har de ett ansvar att ta bort dem, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.