Spotify fullt av nazistmusik

Publicerad
Uppdaterad
Spotify innehåller mängder av nazistmusik.
Den populära musiktjänsten erbjuder nazistiska marscher och kampsånger. Någon direkt plan för att ta bort materialet finns inte.
- Direkt motbjudande och djupt upprörande, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.
Över en miljon svenskar lyssnar på musik via Spotify - mångfalden uppges ofta som en stor fördel, tjänsten innehåller allt från gamla klassiker till de senaste hitsen.
Men Spotify tillhandahåller också stora mängder nazistmusik. På skivor som "SS Schutzstaffel" och "Stormtrooper marches" samlas marscher och kampsånger som "Sieg heil, Viktoria!" - en del av materialet har varit förbjudet i Tyskland sedan Andra världskriget.
- Det gör mig djupt upprörd. Jag är ett stort fan av Spotify, men nu blir jag förvånad och besviken. Det är klart olämpligt och direkt motbjudande, säger Willy Silberstein, ordförande för religiöst och politiskt obundna Svenska kommittén mot antisemitism.

"Vi censurerar inte"

Spotifys presschef Sofie Grant säger att det är skivbolagen som levererar musiken som ansvarar för att den inte innebär hets mot folkgrupp.
Hon medger att det finns material på Spotify som människor kan uppfatta som stötande.
- Vi vill understryka att Spotify inte stödjer sådant innehåll, men vi censurerar inte eller tar bort materialet som licensierats till oss. Om vi blir uppmärksammade på att en viss identifierad låt skulle utgöra ett brott så vidtar vi de åtgärder som vi bedömer som lämpliga, säger Sofie Grant.

"De har ett ansvar"

Willy Silberstein tycker att Spotify tar för lätt på frågan:
- Det låter oengagerat. Antisemitismen ökar och det är oroande att Spotify inte tar det här på större allvar. Finns där rasistiska sånger har de ett ansvar att ta bort dem, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag