Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kan artisterna
bli rika på Youtube

FRAMTIDSHOPP. Snart kan Veronica Maggio kanske tjäna pengar på sin musik på Youtube.
Foto: Jan Wiriden

Det visas 20 miljoner Youtube-klipp i Sverige - per dag.

Ändå ser de svenska artisterna inte några pengar från all musik som spelas på sajten.

Men det kan det bli ändring på.

- Det är det enskilt viktigaste som kan hända nästa år, säger Per Sundin, vd, på skivbolaget Universal i Sverige.

Den svenska skiv­branschen börjar må bättre igen. I alla fall bättre än på länge.

Efter 2000-talets djupa svacka, med olaglig ­nedladdning och dalande intäkter, finns nu en optimism i branschen. Även om det är långt kvar till svunna toppår börjar ­pengarna återigen strömma in. Och den här gången sker det bokstavligen.

Streamingtjänster som svenska Spotify stod under det första halvåret 2012 för 57 procent av de inhemska skivbolagens totala intäkter. Och även om det finns flera aktörer på marknaden tycks de flesta i branschen vara eniga: Det är just Spotify det handlar om.

Miljoner bara på Maggio

Magasinet Filter avslöjar i sitt senaste nummer att skivbolaget Universal i Sverige, under drygt ett och halvt år, dragit in mellan 6,5 och 8 miljoner kronor enbart på sångerskan Veronica ­Maggiosmusik på Spotify.

Men det finns en annan stor digital plattform som vare sig de svenska bolagen eller artister och låtskrivare ser några pengar från.

- Det är ­nästan komiskt, alla undrar hur mycket pengar som kommer från Spotify men ingen talar om Youtube. Och där får ingen, vare sig bolag, artister eller låtskrivare, en enda krona, säger Per Sundin, vd på Universal i Sverige.

Musik, och musikvideos, har under Youtubes åttaåriga historia blivit en allt mer central del av tjänsten.

Hela nio av de tio mest spelade klippen på sajten är musik­videos och Youtube erbjuder i dag möjligheten att göra spellistor med artisters samlade videos.

Exakt hur mycket musik som spelas på Youtube är oklart, men enligt Per Sundin visar interna undersökningar gjorda av branschorganisation Ifpi att lyssnandet på Youtube i Sverige är större än det är på Spotify.

Sverige är dessvärre ett av få länder där artisterna inte får betalt för sina spelningar på Youtube. Men det kan det bli ändring på snart.

Stim förhandlar med Google

Stim, den organisation som representerar svenska låt­skrivare och kompositörer, ­ligger nu i förhandlingar med Youtube och dess ägare Google.

- Vi har haft ganska långa ­förhandlingar, men när det blir klart vet vi inte, sägerMattias Franzén, presskontakt på Stim.

Anna Gernandt, chef på Youtube i Norden:

- Vi för en dialog, just nu kan vi inte uttala oss.

Youtubes betalningar till rättig­hetshavare kommer från de intäkter företaget får från annonser, ofta en kortare reklamfilm som visas före ett klipp eller en klickbar banderoll i själva klippet.

Men så länge det saknas ett avtal med Stim får inte Youtube sälja reklam i anslutning till alla de svenska upphovs­männens musik.

Att de stora skivbolagen redan har avtal med Youtube spelar föga roll.

- Stim och Youtube måste komma överens först för att vi ska kunna få någon ersättning. Och det hoppas jag att de gör. Möjligheten att börja tjäna pengar på Youtube är det enskild viktigaste och mest positiva som kan hända under nästa år. Jag tror att Youtube ganska snabbt skulle kunna bli en av de tre viktigaste inkomstkällorna för skivbolagen och därigenom artisterna, säger Per Sundin.

Även Mattias Franzén håller med om att Youtube är en ­viktig marknad, men enligt honom har Stim reagerat på de betalningar som Youtube ersatt upphovsmän i andra länder med.

- De är så pass låga att vi måste kämpa för att få upp dem. Annars sköter vi inte vårt åtagande gentemot våra medlemmar, säger han.

Stor genomslagskraft

För artisterna skulle ett avtal mellan Youtube betyda ytterligare en viktig inkomstmöjlighet.

Det kan rapparen Aleksi "Aki" Swalow intyga. Som medlem i gruppen Labyrint vet han vilket kraft Youtube kan ha.

- Vi gjorde vår första video helt själva och tack vare spridningen den fick på Youtube fick vi senare skiv­kontrakt. Vi var nog uppe i två miljoner visningar när skivbolaget insåg att vi var stora och kontaktade oss, säger han.

- Givetvis skulle det vara bra om man kan börja tjäna pengar på Youtube.

DET HÄR ÄR YOUTUBE

Youtube är en sajt där användare kan lägga upp, söka efter och titta på videoklipp.

Domänen registrerades i januari 2005 och köptes upp av internet­jätten Google mindre än ett år efter starten.

Youtube är i dag världens största videoplattform och har enligt egen utsaga 25 miljoner visningar i Sverige - per dag. Hur mycket av det som är musikrelaterade klipp är okänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.