"Skilsmässan var urjobbig"

Har gått vidare. Första tiden efter separationen från Jonas Erixson kändes som ett öppet sår, men nu tycker Jessica att vardagen fungerar. "Självklart vill jag träffa någon, men Liam går före allt annat", resonerar sångerskan. Foto: Magnus Jönsson
Hon är en av Sveriges hetaste kvinnor.
Men 2,5 år efter separationen från sonen Liams pappa är Jessica Andersson fortfarande singel.
- Jag har inte ens dejtat. Ibland tror jag att killarna inte törs stöta på mig, berättar den 34-åriga schlagerstjärnan som nu blivit musikalartist.

FAKTA

Började som fotomodell
Namn: Jessica Elisabeth Andersson.
Ålder: 34.
Yrke: Sångerska, artist.
Bor: I lägenhet i centrala Trollhättan.
Familj: Sonen Liam, 5.
Bakgrund: Fotomodell, jobbade inom äldrevården innan hon 2002 slog igenom i dokusåpan ”Fame Factory”. Vann 2003 schlagerfestivalen med Magnus Bäcklund och Fame med låten ”Give me your love”. Har därefter medverkat i ytterligare tre melodifestivaler (med låtarna "Vindarna vänder oss", ”Kalla nätter” och "Kom"). Diggiloo-turnén, ”Allsång på Skansen”, ”Så ska det låta” och ”Sing along”.
Aktuell: Som Audrey i musikalen ”Little shop of horrors”, som hade premiär i Halmstad i torsdags och som efter årsskiftet spelas i Malmö och i Göteborg.

När Jessica vid enstaka tillfällen går ut på krogen med sina tjejkompisar är hon inte alls omsvärmad.
– Det är nästan aldrig någon som uppvaktar mig, privat. Killarna behöver inte vara så rädda att komma fram och säga hej! Fast när jag säger så här till hallå! kanske jag blir överfallen av folk nästa gång jag går ut, ha ha!
I intervjuer strax efter det att Jonas Erixson och Jessica 2005 bestämde sig för att gå skilda vägar, beskrev hon separationen som ett ”öppet sår”.
– I dag är det inte längre så illa, men det är absolut ingen period som jag ser tillbaka på med glädje. Det var jättejobbigt för alla inblandade.
– Det känns som ett misslyckande. När man väljer att skaffa barn med någon är ambitionen att hålla ihop. Jag vill inte gå in på orsakerna till att det blev så här för oss, men det beror i vart fall inte på att jag jobbade så mycket.

Mån om Liams rutiner

Sedan ett halvår bor Liam varannan vecka hos pappa och varannan hos mamma. Jessica började i september att repetera musikalen ”Little shop of horrors” i Halmstad, 2,5 timmes bilväg från hemstaden Trollhättan.
– Under repetitionsarbetet har jag lämnat Liam på dagis vid sju på morgonen, repat mellan tio och fyra och sedan skyndat hem och hämtat före stängningsdags.
– Liam ska inte behöva ändra på sina rutiner bara för att jag ska göra en musikal. Då tar jag hellre fem timmar om dagen i bil.
När hallå! är med på genrepet av ”Little shop of horrors” på Halmstads teater lyckas Jessica göra ett gripande port-rätt av den strykrädda och osäkra Audrey, som är tillsammans med den sadistiske tandläkaren Orin (spelad av Mikael Tornving).

Jag var rädd för Micke

– Micke har ju inte verkat så sympatisk i ”Parlamentet”, så jag var lite rädd för honom. Men han är verkligen världens varmaste människa och vill be om ursäkt varje gång han gett mig en örfil på scenen.
Har du själv upplevt så destruktiva relationer?
– Nej, lyckligtvis inte. Men jag har sett det i min närhet och det är inte roligt att stå bredvid och se på när väninnan väljer att stanna kvar i det läget.
– Det jag kan känna igen mig i, är Audreys dåliga självkänsla. För tio år sedan trodde jag verkligen inte på mig själv. Jag tyckte alltid att det fanns någon annan som var bättre och varför skulle då jag få chansen?
– Jag hade också en fruktansvärd scenskräck. Numera försöker jag tänka att jag bara kan göra mitt allra bästa.
I likhet med rollfiguren Audrey längtar Jessica Andersson efter att bo i hus. När Jonas och hon lämnade den gemensamma elvarumsvillan flyttade Jessica in i en lägenhet i centrala Trollhättan.
– För Liams skull känner jag mer och mer att det vore bra att ha en egen grästäppa. Han älskar till exempel att cykla och det kan vi inte göra på min starkt trafikerade gata.

Liam följer med till jobbet

Det har hänt att Liam och en barnflicka fått följa med när mamma repeterar.
– Jag är lyckligt lottad som ibland kan ha med mig mitt barn på jobbet. Det hade absolut inte gått om jag fortsatt som undersköterska, men nu älskar Liam att sitta i mitt knä när jag sminkas och när vi får bo på hotell tillsammans.
Jessica beskriver sig om en riktig hönsmamma:
– Jag är den där nervösa, ganska stränga mamman som skriker högt om Liam går lite för nära kanten på trottoaren.
Tillsammans med Liam brukar Jessica spela Playstation (”Liam blir jätteimponerad när mamma lyckas samla in Nicke Nyfikens bananer”), teckna och pyssla.
Om Jessica ska träffa någon, är det viktigt att denne funkar med Liam.
– Det är klart att jag inte vill leva ensam resten av livet. Jag är romantiker och tror att det finns någon äkta kärlek för mig där ute, jag har bara inte träffat honom än.
– Usch, vad tragiskt det måste låta, att jag fortfarande efter 2,5 år är singel! Men mitt liv ser ut som det gör. Antingen jobbar jag, eller så har jag Liam.
Hurdan är drömmannen?
– Det är viktigt att han har ett eget liv och att han inte blir sur för att jag ska jobba på helgen. Han ska brinna för sitt yrke och ha egna intressen, precis som jag. Kompromissa måste man självklart göra, men jag kan inte tänka mig att sluta med det jag gör för någon annans skull. Fast det säger jag nu. Man vet ju aldrig hur det blir när man träffar någon, ha ha!
Vill du gifta dig igen? (Jessica var 1994–1996 gift med Rickard Andersson).
– Ja, why not? Men jag har redan upplevt den där flickdrömmen med kyrkbröllop och vit brudklänning, så i så fall får det bli barfota på en strand i Västindien.
Du växte upp med tre bröder och en syster. Vill du ha en större familj?
– Just nu känns det väldigt lagom att vi är två, Liam och jag. Men man ska aldrig säga aldrig. Träffar jag någon kanske jag vill ha fler barn.
Så du vågar föda igen, trots att du var nära att mista livet då Liam föddes?
– Nja, det är ju lite med det där också. Livmodern sprack och jag förlorade nästan fyra liter blod. Jag fattade det inte då, men jag var tydligen nära att stryka med. För Jonas, som väntade utanför operationssalen när de tog ut min livmoder och sydde ihop den igen, var det en mardröm att veta att han kanske skulle få åka hem från BB utan mig. Så jag skulle troligtvis vilja ha ett planerat kejsarsnitt.
Jessica började jobba när Liam var en månad.

Gravid i ”Fame Factory”

– Jag är stolt över att jag vågade ta chansen när Bert Karlsson ringde och frågade om jag ville vara med i ”Fame Factory”, fastän jag var gravid. Han hade hört om mig i och med att jag medverkade i en schlagershow i Trollhättan. Där stod jag faktiskt på mig och argumenterade för att jag visst borde få vara med, även om jag skulle bli mamma. Och Jonas och våra familjer har varit ett fantastiskt stöd.
Så kom det sig att undersköterskan Jessica 2002 gick från att sticka patienter i armen på vårdcentralen till att uppträda inför vrålande schlagerpublik.
– Det var väl ödets ironi, att allt roligt hände på en gång. Jag blev mamma och fick Liam och jag vann melodifestivalen.
Redan som 16-åring fick Jessica försmak av det kändisliv som väntade. Efter att ha vunnit den ”Miss Skövde”-tävling som kompisen anmält henne till, upptäcktes hon av fransmannen Jean Luc Brunel och fick modellkontrakt i Paris.
– Jag kunde inte tro att det var sant att de ville ha mig, som i flera år blivit retad för att jag var så fruktansvärt mager.
– I sexan var det faktiskt lite traumatiskt att alltid vara två huvuden längre än killarna och aldrig få dansa tryckare. Som modell fick jag lära mig att sluta huka; att sträcka på mig och vara stolt över mina 175 centimeter.
Skulle Liam få hoppa av gymnasiet?
– Nej, Gud nej! Men det känns som att det är andra tider nu. Jag var hyfsat skötsam och hörde av mig ofta. Mamma och pappa hade tät kontakt med agenturen. Visst såg jag berusade människor, som troligtvis var höga på annat också, men jag har aldrig provat några droger. Jag lade alla pengar på att flyga hem till Skövde och träffa familj och vänner.
Efter några år lockade musiken mer. Som modell fick jag aldrig äta pizza. Jag tycker för mycket om mat och är alldeles för bekväm för att finna mig i ett sådant liv.
Hur är det med ekonomin nu?
– Jag klarar mig bra. Tidigare var jag jättedålig på att spara, men de senaste åren har jag skaffat en revisor som hjälper mig att placera pengarna i obligationer och aktiefonder.
– Och jag unnar mig grejer hela tiden. I dag hade jag till exempel en timma över och då köpte jag en svart klänning från Guess till mig själv i
födelsedagspresent.


Jessica om...

...tröttheten:
– Det känns som att jag aldrig hinner sova i kapp. Ibland blir det bara tre timmars sömn. Tidigare kunde jag somna när och var som helst, men numera får jag så mycket tankar när jag ska lägga mig om kvällarna. Då är det lättare att somna när Liam ligger tätt intill mig. Han fungerar som ett riktigt sömnpiller!

...kändisskapet:
– Naturligtvis påverkas jag av att jag är en offentlig person. I de lägena är jag glad att jag har Liam. Han lyfter mig när jag tycker att jag har gjort ett dåligt framträdande och han tar ner mig på jorden när jag har en tendens att sväva i väg. Om jag fikar med en kompis är det inte så kul att 15 personer kommer fram och fotograferar oss med mobilkameran, men jag är snäll och skriver alltid autografer. Då är det värre att gå till badhuset med Liam och bli utstirrad i duschen. Det undviker jag sorgligt nog helst.

...viktnedgången:
– Senast köpte jag jeans som var en storlek mindre än normalt, men vet inte vad jag väger. Jag är en riktig skräpmatsälskare och tidigare har jag varit smal ändå, men på senare år har det satt sig runt midjan. När journalister började ringa och fråga om jag var gravid kände jag att jag fick sluta äta pizza tre gånger i veckan. Nu har jag skärpt mig med kosten.