Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Simple Minds - Götaplatsen, Göteborg

1979 stod Simple Minds på den minsta scen de någonsin spelat på. Errols i Göteborg. En tårtbit på vägen mot större scener och framgång.

Simple Minds

Götaplatsen, Göteborg.

Då stod sångaren Jim Kerr,

pottklippt och med feta kajallinjer runt ögon, still - sånär som på vänster fotspets som tickade i takt. Redan nästa gig på Kåren 1981 var rörelserna yvigare. Och det har växt sedan dess - från Konserthuset till Scandinavium. Men det är 20 år sedan Göteborgspubliken senast kunnat studera Jim Kerrs koreografi. Nu är det konstaterat. När Simple Minds sångare får möjligheten tar han den och då räcker inte scenen på Götaplatsen till. Han springer ut på flankerna på den gigantiska Konstmuseitrappan, hälsar på folk, uppmanar till handklapp och vi har knappt hunnit säga hej till Poseidon. Efter den strapatsrika resan till Göteborg (läs artikel ovan) var det uppenbart att Jim Kerr ville rensa systemet. Ja, hela bandet var rejält laddat för uppgiften. Och faktiskt, det är en överraskning.

Jag erkänner villigt

att på 80-talet var skottarna den grupp som slet mest på min grammofon. Men knappast under 90-talet, då de dök in i en återvändsgränd. Med de senaste albumen har jag hittat tillbaka. Gruppen lyckas förena dåtidens briljans och episka rock med nutiden utan att falla i nostalgifällan. När de inleder starkt med "Stay visible" och "Home" från nya plattan "Black & white" blir det tydligt. Och Simple Minds fortsätter med en fantastisk uppvisning där den aldrig sinande allsången på "Don't you (forget about me)" är piken publikt. Men "New gold dream" är den artistiska pärlan. 25 år gammal skimrar den i ett tufft modernt arrangemang. Simple Minds 2006 är fortfarande alive and kicking. "New gold dream" är en modern dröm. Det finns några tungfotade nummer som står och stampar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.