Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex saker du inte visste om Jill Johnson

Doug Seegers levde på gatan när han upptäcktes under inspelningen av ”Jills veranda”. Nu är han en hyllad artist som kan leva på sin musik.
1998 vann Jill Johnson Melodifestivalen med ”Kärleken är”.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Och Eurovision song contest ägde sedan rum i Birmingham, där Jill Johnson passade på att besöka Aston Villas hemmaarena, Villa Park.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Jill Johnson är inte ovan på motorcykeln.Foto: PER WISSING
Kristallenvinnaren Jill Johnson. Foto: OLLE SPORRONG
2015 firade Jill Johnson 30 år som artist. Hon debuterade som vokalist som tolvåring.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Sommarpratare 18 augusti. Detta handlar programmet om.Foto: Micke Grönberg / Sveriges Radio
1 / 7

Den 18 augusti avslutas Sommar i P1 med en ung veteran.

46-åriga Jill Johnson från skånska Ängelholm har sjungit sig in i mångas hjärtan. Om sitt program säger Jill på Sveriges Radios hemsida:

”Mitt Sommarprat kommer troligen landa i reflektioner över medberoende, metoo, driv, negativa krafter, sårbarhet, rädslor och hopp!”

Jill Anna Maria Johnson, född 1973 i Ängelholm i Skåne, är en countryartist, låtskrivare och programledare.

Som sångare och artist har hon släppt 23 album, tävlat i Melodifestivalen två gånger, 1998 vann hon och slutade 10:a i Eurovision song contest med ”Kärleken är” och 2003 kom hon fyra med ”Crazy in love”.

Andra gången i Sommar i P1

I sin roll som programledare har hon bland annat gjort tre säsonger av Jills veranda. 2014 vann Johnson en Kristallen för ”Årets kvinnliga programledare”. Programmet vann även i kategorierna ”Årets program” och ”Årets realityprogram”.

Jill Johnson har en stor familj: två barn, Havanna och Bonnie Lee med sin exmake Håkan Werner. Vid utdelningen av Polarpriset 2018 kom hon tillsammans med nya kärleken Mattias Elg.

– Jag känner att folk är så glada för min skull. Jag känner sån otrolig kärlek. Jag känner att jag fått folk med mig i min nya chans i livet. Jag känner mig väldigt harmonisk, berättade hon i Expressen i juni 2019.

Den 18 augusti gör Jill Johnson sitt andra Sommar i P1. Första gången var 7 juli 2010.

Jill Johnson slog igenom i Danmark först

Jill Johnson var 13 år när hon vann sin första sångtävling Siw Malmqvist-låten ”Tunna skivor”.  Sedan dröjde det tills hon var 21 innan karriären tog fart. Och allt hände under en skivinspelning i Danmark.

Jill Johnson körade i studion när en tekniker upptäckte hennes röst. Det blev en demoispelning som hamnade hos den legendariske skivbolagsdirektören Paul Bruun. Han förstod Jill Johnsons potential och gav 21-åringen en chans att slå. Och låten ”Shake the Sugartree” slog i Danmark.

– Det här är vad jag drömt om i hela mitt liv. Framförallt att kunna försörja mig på musiken, sa Jill Johnson till Helsingborgs Dagblad 1995.

Hur hon hittade Doug Seegers

Doug Seegers startade sin första musikkarriär i New York. Han flyttade till Texas och det var tänkt att karriären skulle ta fart. Men i stället hamnade Seegers i drogmissbruk och hamnade på gatan.  

Vändningen kom i programmet ”Jills Veranda” i avsnittet där Magnus Carlson var på besök. På jakt efter en artist hittade tv-teamet Seegers på ett härbärge, där han sjöng sin kanske mest kända sång ”Going down to the river”. 

Men det var nära att inte bli av. SVT-teamet hade packat ihop och var redo att åka när Doug Seegers plötsligt dök upp. 

SVT spelar in när Johnson och Carlson ser mannen med gitarren står framför ett hus. 

– Jag eller Magnus frågar om han inte kan spela något, och han sätter fram sin skylt om att ”ge mig gärna en slant” som vanligt och så sätter han sig ner och spelar ”Going down to the river”. Jag bara satte mig pladask ner och var helt hänförd av både hans röst och hans självklarhet och så och hela hans utsatthet. Jag frågar vem som har skrivit låten, det låter som en gammal klassiker och så säger han att det är han själv, berättar Jill Johnson om sitt första möte med Doug Seegers.

Storyn kunde slutat där, men Jill Johnson bestämde sig för att spela in Seegers i studio. I samband med att avsnittet sändes åkte de till Johnny Cashs gamla studio och spelade in ”Going down to the river”.

Seegers berättade att han efter mötet bestämde sig för att komma över sitt drogmissbruk och att han hållit kontakt med Jill Johnson sedan dess:

– Tiden efter har varit fantastisk och jag känner mig som en lyckligt lottad man. Tre veckor efter att jag tog beslutet träffade jag Jill Johnsson och vi spelade in topplåten. Allt bara föll på plats helt plötsligt, nästan som att det var menat, sade han till Expressen 2018.

I år 2019 turnerar Doug Seegers i Sverige. Turnéplanen finns på hans Facebooksida.

Åker Jill Johnson på turné 2019?

Jill Johnson är ute på turné sommaren 2019. ”My Remedy summer tour” pågår fram till 5 september där den avslutas på Gröna Lund i Stockholm.

■ 19 juli: Umeå Live!

■ 20 juli: Sommarfesten, Kalix

■ 21 juli: Freluga trädgårdsscen, Bollnäs

■ 29 juli: Gillberga kalkstensbrott Löttorp, Öland

■ 2 augusti: Furuviksparken, Furuvik

■ 3 augusti: Eds countryfest, Ed

■ 9 augusti: Malmöfestivalen

■ 10 augusti: Folkets park, Knutby

■ 17 augusti: Tjo i Tjögesta, Tjugesta, Glanshammar

■ 4 september: Wisby strand, Visby

■ 5 september: Gröna Lund, Stockholm

 

Var ligger egentligen Jills veranda?

”Jills veranda” är inte bara ett tv-program, utan även en riktig veranda i Nashville, Tennessee i USA. Under tre säsonger har Jill tagit emot kända artister till huset och verandan. Tillsammans har de utforskat countrymusikens rötter, och stött på samhällsfrågor om rasism, homofobin och fattigdom. Det kanske mest kända avsnittet, med Doug Seegers, sändes den 5 mars 2014.

 

När kommer säsong 4 av Jills veranda?

SVT har inte berättat om det kommer en säsong 4 av ”Jills veranda”. Däremot vill gärna Jill Johnson att det ska bli en fortsättning:

Så här sade hon i en intervju med Expressen i mars 2019:

– Jag är aldrig klar med Jills veranda. Jills veranda är en bebis som har blivit ett barn som ska växa upp och jag hoppas att jag får vara med hela vägen. För jag tycker det finns så många vinster med Jills veranda. Grundidén var egentligen ganska liten om man jämför med resultatet, säger hon.

https://www.instagram.com/p/ByiGQjmCUVp/?utm_source=ig_web_copy_link

Har Jill Johnson Instagram?

Jill Johnson har ett officiellt konto på Instagram som följs av 82 100 personer. I det här Instragram-inlägget berättar Johnson hur det är att vara med i ”Så mycket bättre”.

Jill Johnson har eget vin

Som många andra kändisar, från Motorhead till Leif GW Persson finns nu ett Jill Johnson-vin. Nashville Stories är dock inte från Nashville eller Ängelholm, utan Kalifornien. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.