Peter LeMarc har samlat sina låttexter i en bok och berättar historien bakom dem. Foto: Anders Ylander
Peter LeMarc har samlat sina låttexter i en bok och berättar historien bakom dem. Foto: Anders Ylander

Sanningen om LeMarcs låtar

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Han sa ett tydligt nej till att publicera sina texter i bokform. Nu kommer "100 sånger - och sanningen bakom dem". - Sångtexter ska sjungas eller höras. Men då jag fick erbjudandet att skriva uppriktigt om historien bakom låtarna tackade jag ja, säger Peter LeMarc.
Hans artistkarriär är 30 år. Med sin bok blickar han tillbaka på tiden från hans uppväxt i Trollhättan, som bortskämt barn med musik och låtskrivande i blick.

Almanackor och tidningar

- Jag letade upp almanackor och tejper. Jag har daterat mina låtar sedan jag var liten, så det gav ledtrådar. Tidningsklipp har jag sparat fram till 1993 och de har varit god hjälp, säger han.
- Det var som Prousts madeleinekakor, man får en bit och plötsligt kommer allting tillbaka.
Till boken finns också en intervju med Peter LeMarc, som förre Expressenmedarbetaren Lennart Persson gjort.
- Det var en av de sista han gjorde innan han dog. Han gjorde intervjun i tre omgångar före jul. Jag hade aldrig träffat honom innan, men läst det mesta han skrivit, berättar han.
- När vi möttes blev vi kära i varandra. Han var oerhört insatt. Men... jag kan inte prata om det. Jag blir så ledsen, fortsätter Peter LeMarc påtagligt rörd.

Livsresa från 20-årsåldern

För Peter LeMarc är "100 sånger - sanningen bakom dem" en livsresa från i huvudsak 20-årsåldern till nu.
- Ja, på flera plan. Den inre resan som jag gjort. Men också en resa från Sverige på 70-talet till nu, som är en helt annan plats, förklarar han.
- Jag kom ju till Göteborg där alla sa "jävla Stockholm" om en stad där hela branschen satt samlad. I Göteborg var det Sprängkullen som härskade, ett syrefattigt ställe.
Men det var i Göteborg som han gick i rockskolan med bandet Box 81.
- Jag satte upp en lapp på Bengans om att jag vill spela i ett band. Det var bara Stefan Livh som svarade.
Den nuvarande radioprofilen (bland annat "Rally") hade en grupp som, enligt Peter LeMarc, slukade hans låtar helt och hållet.
- Herregud, de spelade något slags symfonirock. Jag kom med treminuterslåtar, skrattar han.
Men efter en sejour på Mallorca med bandet hoppade Peter LeMarc av.

Gräslig tid på Mallorca

- Stefan Livh sa att det här var vår motsvarighet till Beatles Hamburg tid. Men det var gräsligt. Vi spelade på turistanläggningar där folk hade samlag mitt framför näsan på oss. När vi en gång körde en spelning med bara pensionärer fick jag nog. När vi kom hem sa jag upp mig, berättar han.
Efter några år flyttade han till Stockholm för att satsa på sin solokarriär.

Fick hjälp av bibliotikarie

Det gick inte alls. Men tack vare bibliotekarien Thomas Appelquist i Kalmar fick Peter LeMarc sitt genombrott.
- Av någon anledning gick mina tidiga spelningar bra i Kalmar. Han blev tidigt ett fan och vi höll kontakten, berättar Peter LeMarc.
När singlarna "Vägen (låter oss längta)" och "Håll om mej" kom skrev han till Sveriges Radio.
- Han körde bokbuss, skickade sina brev med olika avsändare och postorter om att han ville höra mina låtar, skrattar Peter LeMarc.
- När "Håll om mej" hamnade på sommartoppen 1987 var det hans förtjänst.
- Han hade skrivit en rörande brev med en berättelse, påhittad, om att han satt i rullstol och att låten betydde så mycket för honom. Så, tja, resten är historia.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag