John Lennon skördar fortfarande stora framgångar 30 år efter sin död. Foto: John Lindsay
John Lennon skördar fortfarande stora framgångar 30 år efter sin död. Foto: John Lindsay

Så minns vi John Lennon

Publicerad
Uppdaterad
Tio minuter i elva på kvällen den 8 december 1980 sköts John Lennon, 40, till döds utanför sin bostad i centrala New York.
30 år efteråt är den bortgångne Beatles-stjärnan kanske mer framgångsrik än någonsin tidigare med placeringar på såväl Forbes lista som enorma framgångar på Itunes.
Sverige vaknade upp på morgonen den 9 december till nyheten om att autografjägaren Mark David Chapman hade skjutit fyra kulor i ryggen på John Lennon.
Sångaren hade tillsammans med hustrun Yoko Ono arbetat i en skivstudio under kvällen. Det var när paret återvände hem där sonen Sean väntade, som mördaren dök upp med en revolver i handen och kallblodigt sköt sin idol.
Lennon dog förmodligen på fläcken. Han fördes trots det i ilfart till akuten på Roosevelt-sjukhuset, men hans liv gick inte att rädda. Klockan sju minuter över elva lokal tid, alltså bara en dryg kvart efter det att Chapman avlossat sin revolver, förklarades han död.

"Det första traumat"

Plura Jonsson:
- Jag gick över gatan vid S:t Eriksplan (i Stockholm) och såg en löpsedel om att han var skjuten. På den tiden blev man så chockad över det. Kennedy-mordet hade ju också skett, det var det första traumat. När Lennon blev skjuten var det väldigt oförståeligt. Det var traumatiskt.
Lennon kremerades senare på en kyrkogård i den lilla staden Hartsdale där celebriteter som Malcolm X, Judy Garland och Thelonious Monk ligger begravda. Men Yoko valde att sprida askan i Central Park, som angränsar till huset där familjen bodde. Stoftet efter John Lennon spreds för vinden på den plats där minneslunden Strawberry Fields i dag ligger.
Mark David Chapman dömdes till livstids fängelse. Han har ansökt om nåd vid flera tillfällen, men sitter fortfarande inspärrad.

"Hade inte gråtit på flera år"

Niklas Strömstedt:
- Jag befann mig på Södermalm och hade precis kommit hem från sista spelningen på en Lundell-turné. Det var bara overkligt. Jag var 22 år och hade inte gråtit på flera år, men det gjorde jag när jag förstod att han var borta. Det var sorgligt.
Chapman stannade kvar på brottsplatsen efter dådet. Han bläddrade i romanen "Räddaren i nöden". Pistolen och den skiva som John Lennon hade skrivit sin autograf på låg på marken bredvid honom.
30 år efter det fruktansvärda attentatet, är John Lennon mer framgångsrik än kanske någonsin tidigare. Flera olika samlingsalbum och boxar har släppts, bara i år.
Han hamnar på plats fem på ansedda magasinet Forbes lista över mest inkomstbringande döda kändisar. Under 2010 beräknas Lennons musikarv dra in 110 miljoner svenska kronor.
Och för första gången någonsin tillåts nu att Beatles odödliga pop och rock säljs på Itunes.

Minnas idolen

Samtliga deras album gjordes i år tillgängliga och försäljningssuccén var omedelbar.
På onsdagen, på dagen tre decennier efter mordet på John Lennon, samlas fans över hela världen, många som inte ens var födda när Lennon sköts, för att minnas idolen.
En plats dit fansen kommer är huset Dakota, som ligger i korsningen Central Park West och 72:a gatan, där Lennon levde från 1973 fram till dagen han blev skjuten.

"Hörde till familjen"

Lasse Kronér:
- Klockan var runt 05.45 på morgonen. Jag var på väg till posten där jag jobbade. När jag kom till jobbet var det helt tyst. Hela dagen var helt galen.
- Det var som att en familjemedlem hade gått bort. Olof Palme, John Lennon, Anna Lindh, det var personer som tillhörde familjen. Jag var ganska ung och det kändes bara som att det inte fick vara sant.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag