Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här blev Peace & Love störst i Sverige

Publiken under Lars Winnerbäcks spelning på Peace & Love-festivalen 2012. Foto: Izabelle Nordfjell

Liten blev inte bara stor, liten blev enorm - närmare bestämt Sveriges största festival.

Nu är sagan över.

Expressen berättar historien om hur Peace & Love i Borlänge på tio år gick från att ha 900 besökare till att locka över 40 000 personer.

I slutet av 1990-talet är Borlänge, statistiskt sett, Sveriges farligaste stad.

Risken att råka ut för brott är stor och rasistiska strömningar gror i bygden.

- Det var en tid när man skämdes för att komma från Borlänge, det var så mycket skit här, säger Ronny Mattsson, presschef på Peace & Love, i en Expressen-intervju 2010.

1999 känner ett gäng eldsjälar att nu får det vara nog.

För att motverka våldet och rasismen arrangerar de den första Peace & Love-festivalen, med artister som The Ark och Ken, på krogen Bolanche.

Arrangemanget lockar 900 personer.

Spola fram bandet till 2009.

Den tionde upplagan av Peace & Love arrangeras i Borlänge och på scenerna står artister som Thåström, Mötley Crüe, Peter Doherty, Håkan Hellström och Faith No More.

"Behöver inte skämmas längre"

Festivalen har sedan länge flyttat ut från Bolanche och täcker nu ett enormt område.

- Nu behöver man inte skämmas längre. Peace & Love har gett hopp och inspiration till staden, säger Ronny Mattsson.

41 685 besökare kommer till Borlänge - Peace & Love är nu Sveriges största festival.

Rihanna.Foto: Foto: Izabelle NordfjellHur kunde den lilla antivåldsfestivalen, som för tio år sedan bara lockade de närmast sörjande, bli störst?

Ronny Mattsson har flera förklaringar.

- Runt 2006-2007, när vi fick bokningar som Patti Smith, Alice Cooper och Iggy Pop, kände vi att det skulle kunna bli något riktigt stort. Då började också medierna uppmärksamma festivalen och 2008 kom det stora genombrottet, då sålde vi 25 000 biljetter, säger han.

"Har alltid varit envisa"

Thåström.Foto: Foto: Jonas ErikssonRonny Mattsson tror också att Peace & Love lyckas med konststycket att få besökarna att verkligen trivas.

- Det vi märker är ju att väldigt många kommer tillbaka till oss. Och att de berättat om festivalen för andra som också kommer. Uppenbarligen gör vi något rätt, säger han.

Inför festivalen 2009.Foto: Foto: Jonas ErikssonOch så var det ju det här med dalamentaliteten - Ronny Mattsson tror att den hjälpt till när Peace & Love tidigare haft det tungt ekonomiskt.

- Det är ju dalmasar och dalkullor som ligger bakom festivalen. Och vi har alltid varit envisa, minns Dalupproret 1743 och marschen mot Stockholm. Det gäller att ha en övertygelse, säger han.

Den här övertygelsen som Ronny Mattsson pratar om är också värd ett eget kapitel.

Minns att Peace & Love startade för att bekämpa våld och rasism. Den ursprungliga idén om världsförbättring är långt ifrån glömd - i stället har den hela tiden utvidgats.

"Vill bara göra världen bättre"

Samtidigt som festivalen har växt har arrangörerna fortsatt sitt samarbete med olika välgörande organisationer - bland annat har man, i samarbete med Unicef, skickat biståndsarbetare till Mexiko och Zambia.

- Det här arbetet är i sin linda än så länge, men det är något vi vill utveckla. Det är ju egentligen en slump att vi har blivit mest kända för musikfestivalen, vi vill bara göra världen bättre, säger Ronny Mattsson.

- Vi har kapacitet att ta möjligtvis några fler besökare än i fjol. Samtidigt är det viktigaste för oss inte att hela tiden spräcka rekord utan att ge en så bra service och upplevelse som möjligt till besökarna oavsett hur många de är, säger Ronny Mattsson i Expressen-intervjun 2010.

Året efter, 2011, slog Peace and love nytt rekord med 50 000 besökare.

I fjol kom drygt 48 000 besökare till Peace and love. Men huvudattraktionen Rihanna, som enligt uppgifter kostade en miljon dollar (i dåvarande penningvärde cirka sju miljoner kronor), blev kostsam för festivalen.

I fjol gjorde man en förlust på 16 miljoner kronor. Borlänge kommun gick då in med 2,4 miljoner kronor för att rädda festivalen.

På tisdagen meddelade festivalledningen att Peace & Love-sagan nu nått sitt sista kapitel.

I ett pressmeddelande går det att läsa att de har tvingats fatta beslutet att gå i konkurs och ställa in sommarens festival "då man inte finner det försvarbart att fortskrida planeringen av årets festival och att fortsätta sälja biljetter."

"Det är med stor sorg i hjärtat vi tvingas ge er detta besked", går det att läsa på festivalens hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.