Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dansbandsrivalernas bittra splittring – och värsta bråken

Kikki Danielsson 1983. Foto: KENNETH JONASSON
Dansbandssångaren Olle Jönsson. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Lasse Stefanz. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Efter 45 år i Lasse Stefanz fick Lasse Sigfridsson sparken.

Snart hamnade han i en infekterad tvist med de gamla vännerna i bandet och än i dag kräver han royalties för de många plattor han medverkat på.

– Jag ger mig inte, säger han. 

Efter Eurovisionsuccén 1999 stämdes Charlotte Perrelli av bandkollegerna i Wizex och skivbolagsbossen Bert Karlsson. 

– Det hon gjorde var oförlåtligt, säger Karlsson.

Lasse Sigfridsson, 65, var med i hyllande Lasse Stefanz i 45 år tog resan slut för hans del för sex år sedan. Sigfridsson säger att han fick sparken, medan bandet hävdar att han själv valde att sluta. 

I samband med en aktieutdelning 2013 blossade en rejäl konflikt upp – som fick avgöras i domstol tre år senare. Men fejden tog inte slut där och då. Lasse Sigfridsson anser nämligen att han har rätt till royalties för de många skivor han har medverkat på. 

– Jag ger mig inte. Jag kommer strida för dem, jag tycker jag har rätt till de pengarna, säger Lasse Sigfridsson till Expressen i dag. 

Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson, 62, sa i somras att alla royalties går direkt till skivbolaget – inte bandets bolag, där Sigfridsson fortfarande äger aktier. 

– Det har aldrig varit att det gått till Lasse Sigfridsson eller Olle Jönsson eller någon annan, utan det går in på skivbolaget. Och det är inget vi tänker ändra på heller, sa Jönsson. 

Men enligt Lasse Sigfridsson har de tidigare bandvännerna sagt sig vara villiga att betala honom royalties om han ger dem de aktier han har kvar i bandets bolag. Det tycker Sigfridsson är utpressning – och inget han kan gå med på.  

Han har svårt att gräva ner stridsyxan en gång för alla så länge royalty-frågan inte är löst. 

– Man beter sig inte som de gjorde helt enkelt. Det glömmer jag aldrig.

 

Lasse Sigfridsson startade solokarriär 

Expressen har sökt Olle Jönsson via skivbolaget Warner Music Sweden. Bandets presskontakt Jakob Ekendahl skriver i ett mejl:

”Varken Olle eller någon annan i Lasse Stefanz har lust att kommentera någon konflikt med Lasse Sigfridsson”. 

Mitt i den härva som fortfarande pågår har tidigare bandmedlemmen Christina Lindberg stöttat Lasse Sigfridsson och duon har i år varit ute på turné tillsammans. I bingolotto 2016 framförde de duetten "Livets många skeenden" som fick Olle Jönsson att rasa. 

– Jag tycker livet är alldeles för kort för att vara sura på varandra eller missunna varandra. Jag känner en enorm kärlek till det jag har fått uppleva. Jag vill bara känna glädje i det. Jag hoppas att de kan finna en lösning, säger Christina Lindberg. 

Lasse Stefanz fortsätter att ge ut skivor och turnera runtom i Sverige. Lasse Sigfridsson – som inledde en solokarriär efter uppbrottet – har det också gått bra för. Han har spelat in ny musik och har en fullbokad spelplan.  

– Det blev en platta redan 2012, som faktiskt sålde guld. Sedan dess har jag släppt sex cd-album, varav två är inspelade borta i Nashville, plus en jul-cd tillsammans med min son Emil Sigfridsson och hans fru Zara från Sarek, berättar han.

Så gick det sen för Lasse Sigfridsson

Drog i gång en solokarriär efter brytningen med Lasse Stefanz och har gett ut flera album. I juni kom "Back in Nashville", ett country-inspirerat album där låtskrivare som Michael Saxell och Dan Hylander medverkat. 

Han har en fullbokad spelplan och har nyligen medverkat som en av artisterna i Svensktoppskalaset. 

 

 

Lasse Sigfridsson har gett ut flera album. Foto: CHRISTER WAHLGREN

 

Så gick det sen för Lasse Stefanz

Släppte också en ny skiva i somras – ”Forever” – och drar i dagarna i gång sin konserthusturné igen, med spelningar från norr till söder. I dag är Olle Jönsson (sång), Christer Eriksson (gitarr och kapellmästare), Gunnar Nilsson (trummor), Jonas Rignell (klaviatur, gitarr, dragspel, sång) och Anders Dahlgren (bas) medlemmar. 

 

Lasse Sigfridsson hamnade i en tvist med sina kollegor i Lasse Stefanz. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

 

Lasse Stefanz-tvisten fick avgöras i rätten

Det var en aktieutdelning 2013 som utlöste bråket. Lasse Sigfridsson, som äger 20 procent av aktierna i Lasse Stefanz bolag, hävdade att han hade rätt till ytterligare 170 000 kronor. Bandet höll inte med. 

Sigfridsson stämde bandets bolag och fick så småningom rätt i domstol. Utöver nämnda 170 000 kronor fick bandets bolag betala Sigfridssons rättegångskostnader på dubbla summan. 

Under en tid drev Lasse Sigfridsson även en tvist mot skivbolaget Warner Music och krävde 100 000 kronor i uteblivna royalties. Här fick i stället skivbolaget rätt. Enligt Sigfridsson är det nu upp till Lasse Stefanz aktiebolag att fatta beslut i royalty-frågan. Det har ännu inte skett. 


Dansbandsvärlden är inte främmande för splittringar. 

I början på 2000-talet gjorde Kikki Danielsson, Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen succé med trion ”Kikki, Bettan och Lotta” i både Sverige och Norge. Men 2004 var framgångssagan över och de gick åt olika håll.

Dessförinnan hade Kikki Danielsson skilt sig från sin dåvarande make, tillika dansbandskollegan, Kjell Roos efter 15 år som gifta och paret hamnade på löpsedlarna.  

Även Lotta och Anders Engberg skilde sig efter att på slutet av 80-talet bildat ett dansband kort efter giftermålet. Det dröjde dock nästan tre år efter skilsmässan innan Lotta Engberg lämnade bandet ”Lotta & Anders Engbergs orkester” och i stället bildade ”Lotta Engbergs orkester”.   

– Vi skilde ju på oss och det var det som gjorde att vi gick åt varsitt håll så det var inget konstigt. Det är så livet är, säger Anders Engberg och beskriver deras relation i dag som ”alldeles utmärkt”. 

Att dansbandsscener och det hårda turnéliv som det medföljer går ut över relationen är inget som förvånar dansbandsexperten Thomas Deutgen. 

– När du bor med 6-7 människor som du ofta inte ha valt självt på ett utrymme som är mindre än en friggebod så är det inte så konstigt att det ibland tär på relationen på ett ganska destruktivt sätt, säger han. 

 

 

Lotta Engberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Expressen har sökt Kikki Danielsson, Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen. Kjell Roos har avböjt att kommentera. 

Thomas Deutgen tror att musiken är det som förenar de flesta dansbandsartister i tidig ålder – men att de med åren vill ta musiken och bandet åt olika håll. 

– Sen går det inte riktigt att bryta sig loss eftersom det handlar om så mycket pengar och ett helt liv på scenen. Man kan vara ganska mycket ovänner med varandra och ändå stå ut för att få fördelarna. 

Vilka anser du är de största rivaliteterna i dansbandsvärlden? 

– De konflikter som jag tänker på är de som valsas runt med jämna mellanrum: Kikki Danielsson i viss mån, Lasse Stefanz och Lasse Sigfridsson, säger Thomas Deutgen och fortsätter: 

– Och sedan har vi naturligtvis Charlotte Perrelli och Wizex. 

Charlotte Perrelli. Foto: OLLE SPORRONG

Perrelli stämdes av Wizex och Bert Karlsson 

Konflikten mellan Charlotte Perrelli, Wizex och Bert Karlsson har sin grund i sångerskans Eurovision-seger 1999. 

Efter braksuccén öppnade sig helt nya möjligheter för Perrelli (som då hette Nilsson) att köra solo. Under en period varvade hon sologig med Wizex-spelningar men till slut blev situationen ohållbar. Bandkollegerna stämde sångerskan för uteblivna intäkter. 

I samma veva sjukskrev sångerskan sig och lämnade Wizex för gott. Samtidigt krävde hon sin royaltyandel för Wizex-plattan där schlagervinnaren "Tusen och en natt" var med. 

 

 

Dessutom stämde Bert Karlsson sångerskan för att hon spelat in "Take me to your heaven" på en ny platta utan hans tillåtelse. 

År 2004 kunde parterna till slut enas utanför domstol.  

Charlotte Perrelli kommenterar bråket med Wizex i ett sms:

”Jag har kontakt med ett par av killarna i dag. Har aldrig haft agg mot dem eller ogillar dem, men det var en enormt pressad situation. Marianne Grammofon och Wizex manager drev på bråket mellan oss. Det är fina killar allihop och jag är ganska övertygad om att de var lika ledsna som jag över att situationen blev som den blev". 

Kapellmästaren: ”Ett ganska dumt val” 

Eric Iversen, kapellmästare i Wizex, ångrar stämningen och hävdar han att det var Bert Karlsson och bandets manager som drev på det hela. 

– Med facit i hand och när vi har tänkt tillbaka på det så tycker vi att det var ett ganska dumt val att göra. Vi hade kunnat reda ut det på ett förståndigare vis, då hade vi kanske haft en bättre relation i dag.

Bert Karsson:

– Vi skulle inte ha gjort upp, vi skulle ha stämt henne och gjort upp i tingsrätt. Det var synd vi inte gjorde det, det tycker jag. Det hon gjorde var oförlåtligt. Hon lurade mig, hon stack från mig och Wizex. Man gör inte så. 

Expressen har sökt Wizex dåvarande manager.

Så gick det för Charlotte Perrelli

Charlotte Perrelli, 44, har i dag släppt nio soloalbum, spelat stora musikalroller och vunnit svenska Melodifestivalen en gång till – 2008 med låten "Hero". Hon har dessutom givit ut tre böcker, bland annat nya självbiografin "Flickan från Småland" (Lind & Co). Just nu syns hon i "Så mycket bättre" i TV4.  

 

Charlotte Perrelli med ”Heroes” inför finalen i Eurovision Song Contest 2008. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Så gick det sen för Wizex

Wizex har hunnit släppa runt tio album sedan tvisten med Charlotte Perrelli fick sin lösning 2004. Ett par medlemmar har slutat, medan andra kommit till. 

I år har Wizex bland annat spelat den egna showen "I Folkparkens tjänst" på teatrar runtom i landet, samt spelat på diverse dansbanor. 

 

Wizex med Kikki Danielsson som sångare. Foto: Susanne Lindén

 

Så gick det sen för Bert Karlsson

Bert Karlsson är fortsatt aktiv som entreprenör, även om det nu gått många år sedan han sålde Mariann Grammofon. 

Under senare år har Karlsson startat och drivit flera asylboenden. Inför årets val hängde han med Ebba Busch Thor (KD) på turné runtom i Sverige. Han kommenterar ofta svensk politik på Facebook och Youtube.  

 

Bert Karlsson är fortsatt aktiv som entreprenör. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES