Så bra är Yasins nya ep – släpper skiva inifrån häktet

Att artisten Yasin kommer att fortsätta vara en av landets mest lyssnade under året ser Anders Dahlbom som en självklarhet.
Foto: J. WILLS / Pressbild

På sin nya ep målar Yasin med mörka färger. 

Landets mest omtalade hiphopartist kommer med en dyster rapport inifrån.

När producenten Phil Spector dog i helgen tog den fart igen: diskussionen om man kan och ska skilja på person och verk. Alltså om man (i allmänhet och i media i synnerhet) verkligen ska lyfta fram Spectors alla tidlösa popklassiker när han var ett dokumenterat monster dömd till ett långt fängelsestraff för mord? 

I teorin är det lätt att säga att konstnärlig kvalitet övertrumfar allt. I slutändan är det du som lyssnar som väljer sida; vill du lägga din tid på det här eller inte? 

23-åriga Yasin gav upphov till årets första kulturdebatt när han häktades på nyårsafton, bara veckor efter att han talat ut i en mjäkig SVT-intervju om sitt kriminella förflutna. Och samtidigt som Miriam Bryant-samarbetet ”Ge upp igen” fortfarande ligger högt på topplistorna. 

Helt oavsett omständigheter: det är många som vill lyssna på Yasin. 

Den som nu tror att han på ep:ns fyra låtar ska kommentera händelserna den senaste månaden är helt fel ute. I passet på omslaget till nya ep:n står det stämplat ”dömd på förhand”. Det ligger också en dyster filt över ”Del två” . 

Ett utökat omtag på ”More life” (från förra årets platta med samma namn) och avslutande ”Brush it off” (som drar åt Drake) är inte dåliga, men det är de två franskklingande låtarna i mitten som gör ”Del två” intressant. 

I ”La dame bleue” målar Yasin i moll med lugubra färger och refräng-raden ”vi föddes för att dö”. ”Mitt Notre Dame” med en finkalibrerad produktion är än mörkare. Texten är helt befriad från skryt och bling, i stället rappar Yasin om konsekvenser. Om hon som flydde hit från ett krig och förlorade en son. Om han som är traumatiserad och skottskadad och inte längre kan se färgen röd. ”Finns inget sjukhus i världen som kan läka våra sår” rappar Yasin och allt låter så outsägligt sorgligt. 

Triste, som fransmännen skulle säga.

”Dela och kommentera #freeyasin eller inte, I ain’t mad at ya” kommenterar han släppet på Insta och lägger till en hjärt-emoji.

Vad som väntar personen Yasin framöver vet han nog inte ens själv. Att artisten Yasin kommer att fortsätta vara en av landets mest lyssnade under året ser jag som en självklarhet.


Ep Yasin Del två

Vem: 23-årig rapartist uppvuxen i Rinkeby. Har i flera år varit en av landets mest spelade och omtalade hiphopartister. Fick i vintras en stor hit med Miriam Bryant-duetten ”Ge upp igen”. Nominerad till två P3 Guld. Sitter sedan 3 januari häktad misstänkt för stämpling till människorov.


Vad: Ep:n med fyra låtar följer upp släppet ”Handen under Mona Lisas kjol” från december 2019. Producerar gör bland annat Amr Badr.  

Hemligheten bakom Miriam Bryant och Yasins succé

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.