Roxette spelar in nytt material

Publicerad
Uppdaterad
Fredagens spelning i Antwerpen är Roxettes stora återkomst - men turnén är samtidigt ett test inför framtiden.
- Det är möjligt att det kan bli en större turné med Roxette så småningom. Det hänger på hur det här funkar och vad Marie vill, säger Per Gessle.
Roxette kommer dessutom att repetera och spela in nyskrivna låtar mellan konserterna.
Per Gessle och Marie Fredriksson kom till Antwerpen i söndags och har sedan dess repeterat inför kvällens turnépremiär för Night of the proms.
Det har gått tjugo år sedan Roxette fick sitt internationella genombrott med "The look" och åtta år sedan senaste turnén.
- Det känns lite overkligt. Om du hade frågat för fyra år sedan hade jag garanterat sagt nej - jag trodde inte att det skulle bli något mer med Roxette, säger Per Gessle.

Mjukstart för Marie

Night of the proms är ett turnékoncept där flera artister ingår och där klassisk musik möter pop och rock. Roxette kommer att stå på scenen knappt en halvtimme per kväll. Per Gessle säger att det blir en mjukstart för Marie Fredriksson i stället för att köra två timmar långa konserter på egen hand direkt.
- Vi kommer att göra 42 eller 43 konserter på kort tid, så det kommer att bli rutin för Marie. Det är bra för henne, säger Gessle.
- Man måste fatta vad hon gått igenom. Att hon är här i dag är helt sanslöst.
Hur resonerar ni kring programmet? Drygt 40 spelningar på mindre än två månader låter intensivt.
- Sånt är inget problem för Marie. Hennes enda problem är att hon blivit av med lite av synen på ena ögat, vilket gör att hon får lite svårt med balansen när det är mörkt. Hon sjunger precis lika bra som hon gjort tidigare. Det enda är att hon inte är lika mobil som tidigare och därför har svårt att driva en publik i två timmar.

Jobbar på nytt material

Under turnén i Belgien, Holland och Tyskland är det fem av Roxettes allra största hits som står på repertoaren. Men med sig till Antwerpen har Per Gessle också 16 nyskrivna låtar. Sedan i maj har han arbetat med material till ett eventuellt framtida album.
- Vi har tagit med oss inspelningsgrejer och hyrt en extra hotellsvit i både Antwerpen och Rotterdam. Det passar bra, för vi är lediga hela dagarna mellan konserterna. Jag vill testa att göra pre-recordings och se hur det funkar.
Per Gessle klargör:
- Det är den kreativa processen jag vill åt. Ska det bli något mer med Roxette, ska det vara med nytt material. Samtidigt vill fansen ha de gamla hitsen. Om vi ska ut på en större turné med Roxette är det klart att vi även kommer att spela våra hits.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag