Sweden Rock startar på torsdagen.
Sweden Rock startar på torsdagen.

Rockfesten kan börja

Publicerad
Uppdaterad
SÖLVESBORG. Det spelar inte längre någon roll vad som står på affischen.
Hårdrockarna har moderniserat ett gammalt ordspråk:
Alla vägar leder till Sweden Rock Festival.
Martin Carlsson följer

För tredje året

i rad är festivalen slutsåld i förväg, Drygt 20 000 hårdrockare finns i dag på plats när Sweden Rock Festival drar igång i Blekinge. Men det är inte de stora drakarna som lockar. Årets dragplåster känns mer vingklippta än de föregående årens.
 • Deep Purple är ett legendariskt men mossigt sällskap.
 • Def Leppard har mycket att bevisa.
 • Whitesnake har inte kommit med något nytt sedan, det förvisso briljanta, giget här 2003. Långt ifrån lika kittlande namn som Judas Priest och Mötley Crüe.
 • Sweden Rock Festival har dock etablerat sig som folkfesten dit alla hårdrockare vallfärdar, oavsett vilka de stora attraktionerna må vara. Det säger mycket om tillställningen och det enorma hårdrocksintresset som håller Sverige i ett järngrepp.

  Det mest intressanta

  i år blir att höra följderna av ljudbråket. Efter decibelmätningar ifjol hotas festivalen med vite på 50 000 kronor för varje konsert som överskrider Socialstyrelsens gränsvärden. Beslutet är överklagat och målet avgörs senare i domstol. Åtgärder har tagits i form av en förbättrad ljudanläggning och strikta direktiv till bandens ljudtekniker.

  Det stora problemet

  är dock att hårdrock bygger på kraft. Musiken måste kännas i ben och märg, annars kan det kvitta. Som tinnitusdrabbad sedan 18 år har jag föga förståelse för ljudfascisterna - de flesta vet i dag att det är lika självklart att skydda öronen med öronproppar på konsert som det är att skydda sig vid sex.

  Rock'n'rollen

  behöver ingen extra myndighetskondom.
  Martin Carlsson
  Martin Carlsson

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag