Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polarpriset till Keith Jarrett

Årets Polarpristagare är den amerikanske jazzpianisten Keith Jarrett, meddelade Polar Music Prize styrelse och prisnämnd på tisdagen.
Ordföranden Åke Holmquist redogjorde för prisnämndens motivering: "Polar Music Prize 2003 tilldelas den amerikanske musikern Keith Jarrett pianist, kompositör och mästare på improvisationsmusikens område. Kännetecknande för hans tonkonst är förmågan att obehindrat överskrida musikvärldens gränser." Polar Music Prize instiftades 1989 av skivbolagsdirektör Stikkan Anderson. Keith Jarrett får årets Polarpriset. Priset delades ut första gången 1992. Priset ges till personer, grupper eller institutioner som oberoende av genre har skapat något av avgörande betydelse inom musikområdet. I regel utses en person från det klassiska och en från det populära musikområdet. Priset delas ut av kung Carl XVI Gustaf den 12 maj i Berwaldhallen i Stockholm. Keith Jarrett, född 1945, får en miljon kronor i prispengar. Han blev först känd då han under den senare delen av 1960-talet spelade med Charles Lloyds kvartett. Därefter spelade han bland annat med Miles Davis band. Mest känd är Keith Jarrett dock kanske för sina improviserade solokonserter på piano. I fjol hette pristagarna Sofia Gubaidulina och Miriam Makeba.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.