Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patti Smith får Polarpriset

Årets mottagare av Polarpriset är Patti Smith och Kronos Quartet. 

De får ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 30 augusti. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare.

Punkdrottningen Patti Smith och den hyllade stråkkvartetten Kronos Quartet är 2011 års mottagare av Polarpriset. De belönas för sitt gränsöverskridande arbete och sin nyfikenhet inför det musikaliska skapandet.

 "Because the night", "Gloria" och "People have the power". Visst har Patti Smith legat på listorna men hennes stora konstnärliga gärning ligger långt utanför den kommersiella sfären. Genom åren har hon också bytt skepnad flera gånger. Ursprungligen poet och senare en av den amerikanska punkrockens härförare på kultförklarade klubben CBGB på Manhattan.

 Juryn kallar henne för en Rimbaud med Marshall-förstärkare som "förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer".

 -Patti Smith är Patti Smith, där kan man prata om en fantastisk nakenhet, skörhet och ärlighet som tillsammans bildar en sådan styrka. Hon bryter verkligen ny mark och härmar ingen, säger Alfons Karabuda, ordförande i Polarprisets prisnämnd.

"Fantastisk gärning"

 Årets andra pristagare saknar kanske Smiths mytbildning men har å andra sidan varit extremt produktiva. Kronos Quartet, bestående av David Harrington, John Sherba, Hank Dutt och Jeffrey Zeigler, har släppt mer än 45 inspelningar i samarbete med flera kända musiker och kompositörer. En av kvartettens mest frekventa samarbetspartner är Terry Riley, av många omnämnd som "minimalismens fader". De har också gett sig i kast med popmusiken och jobbat ihop med bland andra David Bowie och Tom Waits.

 -De har gjort en fantastisk gärning, dels som musiker men de är också enorma inspiratörer. Få har förmågan att åka på turné fem månader per år utan att dräneras på kreativitet, de lyckas ta in inspiration och samarbeta med folk över hela världen, säger Alfons Karabuda.

Konsert med Patti Smith

 Polarpriset delas ut vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 30 augusti. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare. I samband med prisceremonin anordnas också Polar music talks där pristagarna talar om sina respektive konstnärskap. Den 31 augusti spelar också Patti Smith på Stockholms konserthus.

FAKTA

Tidigare pristagare:
1992 - Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen)
1993 - Witold Lutoslawski och Dizzy Gillespie
1994 - Quincy Jones och Nikolaus Harnoncourt
1995 - Elton John och Mstislav Rostropovitj
1996 - Pierre Boulez och Joni Mitchell
1997 - Eric Ericson och Bruce Springsteen
1998 - Ray Charles och Ravi Shankar
1999 - Stevie Wonder och Iannis Xenakis
2000 - Bob Dylan och Isaac Stern
2001 - Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen
2002 - Sofia Gubaidulina och Miriam Makeba
2003 - Keith Jarrett
2004 - B B King och György Ligeti
2005 - Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau
2006 - Led Zeppelin och Valerij Gergiev
2007 - Steve Reich och Sonny Rollins
2008 - Pink Floyd och Renée Fleming
2009 - Peter Gabriel och José Antonio Abreu och El Sistema
2010 - Björk och Ennio Morricone

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.