Patti Smith får Polarpriset

Publicerad
Uppdaterad
Årets mottagare av Polarpriset är Patti Smith och Kronos Quartet.
De får ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 30 augusti. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare.
Punkdrottningen Patti Smith och den hyllade stråkkvartetten Kronos Quartet är 2011 års mottagare av Polarpriset. De belönas för sitt gränsöverskridande arbete och sin nyfikenhet inför det musikaliska skapandet.
"Because the night", "Gloria" och "People have the power". Visst har Patti Smith legat på listorna men hennes stora konstnärliga gärning ligger långt utanför den kommersiella sfären. Genom åren har hon också bytt skepnad flera gånger. Ursprungligen poet och senare en av den amerikanska punkrockens härförare på kultförklarade klubben CBGB på Manhattan.
Juryn kallar henne för en Rimbaud med Marshall-förstärkare som "förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer".
-Patti Smith är Patti Smith, där kan man prata om en fantastisk nakenhet, skörhet och ärlighet som tillsammans bildar en sådan styrka. Hon bryter verkligen ny mark och härmar ingen, säger Alfons Karabuda, ordförande i Polarprisets prisnämnd.

"Fantastisk gärning"

Årets andra pristagare saknar kanske Smiths mytbildning men har å andra sidan varit extremt produktiva. Kronos Quartet, bestående av David Harrington, John Sherba, Hank Dutt och Jeffrey Zeigler, har släppt mer än 45 inspelningar i samarbete med flera kända musiker och kompositörer. En av kvartettens mest frekventa samarbetspartner är Terry Riley, av många omnämnd som "minimalismens fader". De har också gett sig i kast med popmusiken och jobbat ihop med bland andra David Bowie och Tom Waits.
-De har gjort en fantastisk gärning, dels som musiker men de är också enorma inspiratörer. Få har förmågan att åka på turné fem månader per år utan att dräneras på kreativitet, de lyckas ta in inspiration och samarbeta med folk över hela världen, säger Alfons Karabuda.

Konsert med Patti Smith

Polarpriset delas ut vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 30 augusti. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare. I samband med prisceremonin anordnas också Polar music talks där pristagarna talar om sina respektive konstnärskap. Den 31 augusti spelar också Patti Smith på Stockholms konserthus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag