Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ola Svensson satsar på eget skivbolag

Ola Svensson tvivlar inte på att han har gjort det rätta.
Foto: Christian Örnberg
Ola Svensson har blivit skivbolagsdirektör. Han första stora satsning blir: Ola.
- Det är mycket som står på spel. Men det är det värt för att få ha kontroll över min egen karriär, säger han.

FAKTA

Ola


Namn: Ola Svensson
Ålder: 24 år
Bor: På Södermalm i Stockholm
Aktuell: Med tredje albumet "Ola", som han ger ut den 15 september på sitt eget skivbolag efter att han och skivbolaget Universal gått skilda vägar. Hans eget bolag heter Olinho Records eftersom han kallades för Olinho av sina vänner när han spelade fotboll.
Karriär: Blev känd när han deltog i "Idol" 2005 och slutade på en åttondeplats. Har sedan dess gett ut albumen "Given to fly" (2006) och "Good enough" (2007).
Om arbetet med nya låtarna: "På julafton kom en hel vers mitt under middagen. Jag lämnade lutfisken och gick och spelade in den i telefonen, medan familjen kallade på mig och undrade var jag var. 'Beautiful rain' kom till när jag och Alex (Alexander Kronlund, låtskrivare) satt en hel natt högt upp i en studio på Söder och såg halva Stockholm framför oss. Vi satt i en lädersoffa och filosoferade över ett glas rött vin. Det är väldigt olika hur låtarna kommer."

Ola Svensson slår sig ner i en grön skinnfåtölj, drar omsorgsfullt händerna genom håret och rätar till jackan ett par gånger.
- Man är ju fåfäng alltså, konstaterar han och skrattar högt.
Det är tydligt att det är viktigt att allt är rätt. Kanske viktigare än någonsin. När Ola släpper sitt tredje album har han pytsat in sina egna sparpengar i skivan, som han dessutom ger ut på sitt egna, nystartade skivbolag Oliniho Records. Nu är han sin egen chef.
- Det är något som har vuxit fram de senaste åren. Jag har ett väldigt kontrollbehov, framför allt i mitt yrke. Jag har känt att behovet av att ha kontroll över alla delar av min karriär har blivit större och större, berättar han.

Blivit vuxen

Ola skojar om att han blir tvungen att leva på nudlar i ett halvår efter att ha satsat allt på sin självbetitlade skiva. Men även om det ekar i plånboken tvivlar han inte ett ögonblick på att han gjort det rätta:
-Vill jag ha ett grönt omslag så har jag ett grönt omslag, vill jag göra en viss typ av musik så gör jag det. Att få välja själv och att aldrig kompromissa är viktigt för mig.
Nu har han hittat vad han beskriver som ett "mognare sound". Att det har blivit så tror han har att göra med att han själv blivit äldre.
-Jag tycker själv att jag har börjat bli vuxen nu, och min mamma säger det också, berättar han med ett leende.

"Kör stenhårt"

Han menar att "Ola" speglar hans liv bra. Vissa dagar är han filosofisk, andra dagar "är det bara party", och precis så är det med de tio låtarna. En låt som hör till den förstnämnda kategorin är avslutande "Twisted memories", som handlar om om ett förhållande fick ett tråkigt slut.
- Det var inte helt lätt att skriva den låten. Det var under tiden jag skrev den som jag förstod min egen del i det avslutet. Jag kan tänka tillbaka på relationen och känna att det kanske var mitt fel, säger han allvarligt.
Inför skivsläppet är han förståeligt nervös. Men nu finns ingen återvändo:
- Jag är ingen kille som har backup-plans. Jag kör stenhårt. Man måste våga hoppa. Det är klart att jag har satsat mycket av min sparade pengar i den här skivan, men jag satsar dem i mig själv och i min passion i livet. Går det åt pipsvängen har jag i alla fall ett album hemma som jag stolt kan visa upp för mina barnbarn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.