Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nunstedt: Så bra är Springsteens nya

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Aktuell. Bruce Springsteens nya album stryker under hans position som en av rockhistoriens största liveattraktioner.
Foto: Tomas Leprince

Lite gammalt, lite lånat och lite nytt.

Ambitionerna spränger inte direkt taket på Bruce Springsteens nya album "High hopes".

Ändå lyckas skivan stryka under amerikanens position som en av rockhistoriens största liveattraktioner.

"High hopes" är utformad och inspelad på den senaste världsturnén, och kan delvis ses som en turnésouvenir för alla som var där. Trots att låtarna är noggrant inspelade i olika skivstudios världen över och inte på scenen. Kanske kan skivan också ses som en byggsten för en ny jorden runt-vända.

Den kan definitivt ses som en parentes.

Allt för många låtar är allt för välkända för att "High hopes" ska kunna ses som en naturlig uppföljare till "Wrecking ball". Det rimligaste hade kanske varit att ge ut den som en bonus-cd för en deluxe-version av senaste albumet.


Men nu är det som det är med den saken. Springsteen, som upplevt en pånyttfödelse på scenen under det senaste decenniet, har byggt ett album på showernas liveenergi.

Det låter inspirerat och det känns avslappnat samtidigt som det är väldigt bekant. Både när det gäller många av låtvalen och när det kommer till soundet - som inte gör något allvarligt försök att slita sig loss från den politiskt färgade folkrocken på "Wrecking ball".

Visst hade man klarat sig alldeles utmärkt utan vissa av nyinspelningarna, och nog känns det som att Tom Morellos gitarrspel gör honom till en klåpare lika ofta som det gör honom till en tillgång. Han är skicklig men fyrkantig.


Springsteenfansen har hoppats på en uppföljare till "Tracks" i femton år - gudarna ska veta att han har material för några liknande arkivrensningar - men de får uppenbarligen vänta ett tag till.

Så länge man kan fördriva den tiden med att lyssna på nya guldkorn som "Hunter of invisible game" och "The wall" så finns egentligen inte så mycket att invända.

"High hopes" är en sympatisk bagatell.

(Om man inte har något emot parenteser).

Så bra är Springsteens nya skiva – låt för låt

"High hopes"

Singelsläppet spelade Springsteen in redan 1996. Denna folk- pyntade version är inspelad i Australien och påminner mer om Havalinas original. En trevlig popdänga.

"Harry's place"

Bluesig axelryckning som var påtänkt för "The rising"-albumet (2001), med distad sång i refrängen och ett händelsefattigt gitarrsolo. Påminner om Chris Reas och Dave Stewarts bleka 90-tal.


"American skin (41 shots)"

Välkänt livenummer som aldrig givits ut i en studioversion tidigare. Nyinspelningen är mer avskalad och tillbakalutad. Clarence Clemons saxofon överglänser Tom Morellos gitarr.

"Just like fire would"

En dos uppspelt Mellencamp-rock som varken låter modern eller särskilt relevant. Men covern på The Saints livenummer har ett glatt humör som slätar över de invändningarna.

"Down in the hole"

De metalliska industrisamplingarna skulle kunna vara inspirerade av tidiga Depeche Mode, men i övrigt liknar det amerikansk folkmusik från gruvan. Fin, trots förvirrande sångeffekter.

"Heaven's wall"

Akustiska gitarrer, gospelkörer och religiösa referenser - och ett driv som påminner om "High hopes"-singeln. Lär bli en livefavorit om Bruce plockar upp den på sin turné.

"Frankie fell in love"

Ett par låtar på "High hopes" är sju och en halv minut långa. Den här lustfyllda återblicken om tiden då Bruce och Little Steven delade lägenhet i Asbury Park landar på 2,45. En låt som han skrivit cirka 24,5 gånger tidigare.

"This is your sword"

Det irländska folksoundet är tillbaka - och påminner om att "Wrecking ball" var en bättre sammanhållen och uppbyggd skiva.

"Hunter of invisible game"

Bruce sjunger nära mikrofonen i en intim ballad med akustiska gitarrer och filmstråkar. Lite suddig i konturerna till en början, men också den låt som växer mest efter några lyssningar.

"The ghost of Tom Joad"

Titelspåret från Bruce akustiska album som kom 1995 har, som bekant, låtit helt annorlunda med Tom Morello som duettpartner och gitarrgud. Den här långa studioversionen följer de senaste årens liveversioner. Kraftfull, men knappast bättre än originalet.


"The wall"

Outgiven låt som skrevs 1997 och framförts vid blott fyra tillfällen. Springsteen återvänder till Vietnamtemat i en återhållen text med flera djup. Varsamt producerad ballad med melankolisk gitarr och vemodiga solon.


"Dream baby dream"

Suicidecovern som fick en framträdande plats på "Devils & dust"-turnén. Springsteens orgeltolkning, nu med studiopynt, når inte upp till de glödande versionerna han framförde live i Sverige under 2005.

Bruce Springsteen"High hopes"

GENRE Rock.

VEM Bruce Springsteen, 64, ledde rockens utveckling under 70- och 80-talet och har på senare tid gjort underverk på scenen. Amerikanens senaste Sverigebesök kom i maj i fjol, då han spelade tre kvällar på Friends Arena.

VAD: Artonde studioalbumet från Springsteen är inspelat under den långa "Wrecking ball"-turnén I Australien och USA.

Skivan rymmer tre covers och flera tidigare utgivna låtar. Runt hälften är helt nya bekantskaper.

SLÄPPS: 10/1.

Om du gillar "High hopes", lyssna på: Bruce Springsteen "The rising", Bruce Springsteen "Wrecking ball", The Nightwatchman "The fabled city".

Kort om Bruce

Springsteen på turné

Bruce Springsteens "Wrecking ball"-turné startade 2012 och pågick långt in under 2013. Om några veckor är det dags för en ny vända. Turnén startar i Sydafrika - i Kapstaden och fortsätter sedan till Australien och Nya Zeeland. Inga europeiska datum är klara.

Springsteen om urvalet

"High hopes" är inspelad under "Wrecking ball"-turnén. Bruce Springsteen har förklarat hur han plockat ihop det aktuella albumet.

Jag har en massa låtar på min dator, som jag tar med på turnéerna. Ganska ofta, när jag inte har något att göra sent på natten, plockar jag fram datorn och tittar på material jag inte hunnit göra klart.

Tom Morello om skivan

Tom Morello - en gång medlem i rebelliska Rage Against The Machine - spelar gitarr på över hälften av spåren på "High hopes". 49-åringen fick hoppa in i E Street Band när Little Steven spelade in tv-serien "Lilyhammer" förra vintern. Och på den vägen är det. Till Rolling Stone säger gitarristen "För mig känns skivan som en tidslinje".

Producenten om skivan

Huvudproducenten Ron Aniello, som även producerade förra albumet "Wrecking ball", berättar in en intervju med Rolling Stone om Springsteens ständigt växande katalog.

Det blev över 30 eller 40 låtar från 'Wrecking ball', fantastiska låtar. Till den här skivan spelade vi minst 20. Bruce strök några av mina absoluta favoriter, riktigt bra låtar."

Enligt Aniello är Bruce besatt av låtordningen och fick dem inte att passa in.

Springsteen på tv

I går startade den femte säsongen av den eminenta tv-serien "The good wife" efter sitt juluppehåll. Direkt efter kunde de amerikanska tittarna gå in på cbs.com och lyssna på "High hopes" i sin helhet. Anledningen? I det kommande avsnittet spelas "High hopes", "Hunter of invisible game" och "The Ghost of Tom Joad".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.