Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nunstedt om Kents "Röd": Förstklassigt!

Anders Nunstedt ger Kents nya album "Röd" fyra getingar. Här är gruppen under pressträffen i Berlin. Foto: Britta Pedersen
De har gått mer rakt på sak förut - ändå fängslar Kent mer än någonsin.
"Röd" är en elektronisk resa genom pulserande storstäder och ödsliga sjukhussalar.
En karg styrkedemonstration av internationell klass.

Singeln "Töntarna" är antagligen lika otypisk för "Röd" som "Ingenting" var för "Tillbaka till samtiden" men den berättar det viktigaste: Kent har aldrig fokuserat så hårt på att gräva fram ett elektroniskt groove. De har heller aldrig befunnit sig så långt från det indiegäng från Eskilstuna som en gång körde över publiken med distpedalernas hjälp. Då jobbade de med melodier och riff, nu jobbar de snarare med stämningar och samplingar.

Att skivan är inspelad i Berlin, i den Hansastudio där U2, Depeche Mode och David Bowie återuppfunnit sig själva, säger också en hel del. Kvartettens åttonde studioplatta fångar ljudet av en europeisk storstad nattetid, samtidigt som det låter omisskännligt Kent. Så sjunger Jocke Berg också om såväl motorvägar och jetplan som småstans vägkorsningar och att skjutsa hem någon på cykelsadeln.
I mötet mellan de karaktäristiska texterna, den elektroniskt exakta produktionen och melodiernas precisa popkänsla framträder en tredimensionell popplatta som fängslar i varje spår som följer på den inledande parentesen "18:29-4".
"Röd" är förvisso inte någon "Vapen & ammunition" - det blir svårt att hitta mer än två funge rande radiosinglar här - men soundet är världsklass och kvaliteten skiner igenom i varje spår.

Förra gången Kent översatte sina låtar till engelska gick det åt helvete, och det är möjligen en lika dålig idé den här gången också.
Det hindrar inte "Röd" från att vara ett förstklassigt album, en skiva med kvaliteter som skulle kunna sätta Kent på kartan även utomlands.
I Sverige är succén given.
Välförtjänt, igen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!