"Efter en intressant men ojämn berg-och-dalbana växlar Depche Mode in på ett publikfriande spår som får hela arenan att koka", skriver Expressens Anders Nunstedt. Foto: Tomas Leprince
"Efter en intressant men ojämn berg-och-dalbana växlar Depche Mode in på ett publikfriande spår som får hela arenan att koka", skriver Expressens Anders Nunstedt. Foto: Tomas Leprince

Nunstedt: Depeche Mode är inspirerade

Publicerad
Uppdaterad
Depeche Mode
Malmö Arena.
Publik: 11 000.
BÄST: "Never let me down again" är magnifikt programmerad arenarock.
SÄMST: Den kraftiga överdosen av avskalade Martin Gore-ballader.

MALMÖ. De må vara tidernas största och bästa syntkungar. Men Depeche Mode har aldrig låtit mer rock.
Den goda nyheten är att de hittat inspirationen igen.

Ironiskt nog dammsög Martin L Gore, bandets låtskrivare nummer ett, ebay på gamla analoga syntar inför arbetet med senaste albumet "Sounds of the universe". Bara för att sedan komponera en slags avig elektronisk blues på dem.
Att skivan utgör en parentes i engelsmännens imponerande katalog är tydligt. Trion verkar ha drabbats av samma insikt och tonar ner inflytandet av de nya låtarna för varje show som går.
Bra det.

Konserten i Arvika i somras var ett märkligt antiklimax. Då framstod Depeche Mode som både snåla och trötta. På kant med sig själva och sitt nya material, osams med ljuset och videoeffekterna.
Nu förefaller de nytända. Inspirerade, stundtals spralliga.
Viljan att skapa ett organiskt sound går ibland för långt. Det är inte utan att man saknar avhoppade Alan Wilders utsökta programmeringar i vissa nummer. Och kanske är jag nostalgisk i överkant, men de bästa låtarna är inte sällan de där Martin L Gore släpper gitarren och ställer sig bakom synten. Hade någon bara ersatt Depeche Modes aningen för hårtslående trummis med en maskin hade det kunnat bli en helt annan resa.

Nu blir det ändå väldigt bra - till slut. Efter en intressant men ojämn berg-och-dalbana växlar Depeche Mode in på ett publikfriande spår som får hela arenan att koka.
Man kan inte direkt påstå att de utmanar i showens final, men de livefavoriter som de fyrar av är fortfarande så starka att det vore löjligt att komma med några anmärkningar. Och när David Gahan kastar kläderna och dansar fram på den långa ramp som sträcker sig ut i publikhavet är han återigen den coolaste syntsheriffen i stan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag