Publiken under en konsert med Machine Head på Metaltown 2007. Foto: Tommy Holl
Publiken under en konsert med Machine Head på Metaltown 2007. Foto: Tommy Holl

Nu förvandlas Göteborg till Metaltown

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Hårdrocken i Göteborg är sedan länge ingjuten i stadens fundament.
Med band som In Flames, Hammerfall, Dark Tranquillity och Evergrey far riffen runt jorden på allt större arenor.
Sedan 2004 har dessutom Sveriges främsta festival för framtidens metal funnits i Göteborg - Metaltown.
Här är historien hur festivalen blev till tack vare ett möte med några pilsner - och hur West Coast Riot och Pier Pressure kom som bonusfestivaler.
Den 16 juni 2004 på Bananpiren. Göteborgsband som In Flames och Mustasch konkurrerar om uppmärksamheten med internationella akter som Alice Cooper och Edguy.
Det var en endagsfestival som smakade bly och gick hem hos hårdrockfansen, trots regn.

"Ett alternativ"

Metaltown initierades av arrangörerna Per Carlsson på PK Musik i Göteborg och Totte Lundgren ansvarig för Kulturbolaget i Malmö.
Tillsammans med dåvarande bokningsbolaget Ema med internationella kontakter drogs riktlinjerna upp.
- Vi hade snackat länge om det här. Om att hitta ett alternativ till Sweden Rock. Vi träffades och drack några pilsner. Sedan sa vi "Nu kör vi", berättar Totte Lundgren.
- Vi gjorde ingen marknadsanalys utan gick på känsla. Hårdrocken är stark i Göteborg.

Uselt väder

Om premiäråret var ett test var året efter en prövning.
Inte för att 2005-års lineup var dålig - toppnamnen var Rammstein och Hammerfall - men för att vädret var genuint uselt.
Den 31 juli regnade det som om syndfloden hade kommit för att skölja bort all metal på Bananpiren.
Det bet emellertid inte på vare sig fans eller band.
Men ovädret gjorde att scenen var blöt. Det fick Rammsteins sångare Till Lindemann erfara när keyboardisten Christian "Flake" Lorenz kraschade in i honom efter den sedvanliga gummibåtssurfningen i publikhavet. Skadan var så allvarlig att banden tvingades avbryta den fortsatta turnén.

Utökades med en dag

De fyra första åren flackade Metaltown omkring i kalendern. Men 2008 utökades inte bara festivalen med en dag. Man cementerade också den sista helgen i juni som Metaltowns.
En tradition som ruckas på i år - när festivalen hålls helgen innan midsommar.
2007 adderades också emofestivalen Pier Pressure.
- Vi kände att området var bra för festivaler. Dessutom fanns det genrer som inte var representerade på andra festivaler, förklarar Totte Lundgren.
Med My Chemical Romance satte arrangörerna ribban och hittade sin målgrupp.
Punkfestivalen West Coast Riot lades till Metaltown 2008. Om Pier Pressure var emorockarnas dröm är West Coast Riot punkarnas.

Pier Pressure tillbaka

Samma år tog Pier Pressure en paus som varade till i år.
- 2008 hittade vi inga lämpliga band, säger Kristian Kornhag på Kulturbolaget.
- Och till 2009 glömde vi faktiskt av Pier Pressure. Men i år kände vi att vi kunde fixa bokningarna.
I helgen invaderar bland andra Rammstein och In Flames festivalens scen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag