Norlie och KKV om tuffa sjukdomstiden

Pojkdrömmen hade gått i uppfyllelse för Norlie & KKV. Men varje spelning var en mardröm för Norlie, som led av svåra magsmärtor, som blev värre för varje dag. Nu berättar duon Norlie & KKV om tiden som höll på att bli slutet för bandet.

– Jag tänkte "nu dör jag", säger Norlie om smärtan.

Med hitsinglar som "Där jag hänger min hatt" och "Tröjan du hatar" dominerade "Norlie & KKV" den svenska musiksommaren 2012. De uppträdde inför tusentals fans och spelade både på "Allsång på Skansen" och på Gröna Lunds stora scen.

Men bakom framgången dolde sig en hemlighet. Norlie, 23, eller Sonny Fahlberg som han egentligen heter, plågades av svåra buksmärtor som ingen kunde förklara.

– Det var som att någon knutit en brinnande lasso runt mitt bröst och dragit åt. Smärtnivån var tio av tio. Jag har brutit armar och ben förut, men jag har aldrig upplevt en sådan obehaglig smärta. Jag kunde kräkas för att det gjorde så ont, säger Norlie, som ofta upplevde sådan stark smärta att han trodde han skulle dö:

– Jag tänkte att "det är kört, jag dör nu!". Det gjorde så ont att jag inte kunde andas. Samtidigt visste ingen vad det var för fel på mig. Jag fick panik.

Norlie får medhåll av vapendragaren och bästa vännen av Kim Vadenhag, 23, mer känd som KKV.

– Det var jobbigt att se min bästa vän må piss. Efter varje spelning låg han och grät i turnébussen för att han hade så ont. Samtidigt började det bli tyst runt oss vi slutade spela live, vi slutade göra musik. Flera gånger funderade vi på att bara lägga ner allting, säger KKV.

Men vändningen väntade runt hörnet.

– Hade vi inte vunnit P3 Guld så hade vi nog inte fixat det, säger Norlie.

Tog morfin

– Jag tog morfin innan vi gick upp på P3 Guld-scenen. Jag ville inte ens vara där, jag ville bara hem. Vi trodde ändå inte att vi skulle vinna någonting. När de sa att vi hade vunnit priset för årets nykomling satt vi bara och stirrade på varandra. Det var så overkligt allting, säger Norlie.

En vecka efter hyllningarna på P3 Guld kom nästa glädjebesked. En läkare i Kalmar hade kommit fram till vad Norlies smärta kom ifrån. Han hade magsår. Under tio månader hade gallsyra läckt ut i magsäcken och frätt hål.

– Det var skönt att få veta, det var ett mirakel. Men hela tiden hade läkare skrivit ut medicin som gjort allt värre. Men det här är ju inte USA, vi kan inte stämma någon. Kanske någon läkare får en klapp på fingrarna men that's it. Det är tråkigt att sjukvården ska vara sån, säger Norlie.

Nytt album

Den nya medicinen hjälpte och hälsan blev omedelbart bättre.

– Efter det gick vi in i studion direkt. Energin kom tillbaka och vi fick en kick! "Dra i den där medicinen så kör vi!", säger KKV.

Efter att duon återvänt till studion tog det knappt två månader att få färdigt albumet "Snart", som släpps den 14 augusti.

– Hade jag haft ett vanligt jobb hade jag bara sjukskrivit mig. Nu tänker jag "kör eller dö!". Jag tror att jag gått igenom den tuffaste perioden i mitt liv. Nu vill jag bevisa för alla att jag fixar det här, säger Norlie.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.