Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Myra Granberg: ”Jag kan bli destruktiv och galen”

Låtarna på albumet handlar om sånt som definierat Granberg – en resa genom hjärtekross, uppror och ångest.
Foto: AMANDA NILSSON, Amanda Nilsson
I somras stod Myra Granberg på den prestigefyllda allsångsscenen på Skansen.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter sin sommarplåga hoppas 27-åriga Myra Granberg att med sin nya musik kunna hjälpa personer som mår dåligt.

I april släppte hon superhiten ”Lose my mind” och nu är artisten här med sitt debutalbum – med bland annat flera låtar som också handlar om pojkvännen.

– Det är vi som har gjort slut och hittat tillbaka till varandra, berättar hon.

Få kan ha missat Myra Granbergs superhit ”Lose my mind”, som var en av årets stora sommarplågor. Låten, som var den första singeln från Granbergs debutalbum, låg etta på Svensktoppen i hela sju veckor på raken och var på midsommarafton den mest spelade låten på Spotify – framför artister som Per Gessle och Tomas Ledin. 

Ångest och psykisk ohälsa

Superhiten handlar om psykisk ohälsa och nu berättar artisten att hon länge haft mycket ångest och gått igenom många depressioner men att det är någonting hon på senare år lärt sig att omfamna och leva med. 

– Jag är nog bara en person som har mycket ångest, ”fight or flight-systemet” i hjärnan är på högvarv. Men på senare år har jag börjat kunna omfamna mitt mörker med någon slags mjuk, fluffig famn, säger Myra Granberg.

Myra Granberg förklarar att ”Lose my mind” inte enbart handlar om att må dåligt utan främst om att man ska våga orka sträcka ut en hand till de som bryr sig om en och vill hjälpa en när man mår dåligt. 

– Jag tycker om att skriva om relationen till mig själv och hur den har utvecklats och vad den har fått gå igenom. Men jag har även insett att när jag är artist så levererar jag också budskap till andra. Det gör mig ännu mer motiverad att göra låtar som kanske gör att andra mår lite bättre. 

Myra Granberg skriver låtar om bland annat om psykisk ohälsa. I låten ”Lose my mind” sjunger hon om att dansa med sin ångest.
Foto: AMANDA NILSSON, Amanda Nilsson
”Myra Granberg kommer finnas kvar länge. För så här bra debutalbum är väldigt ovanligt.” Sa musikkritikern Jan Gradvall om artisten i TV4 nyhetsmorgon.
Foto: AMANDA NILSSON, Amanda Nilsson

Producerat stora delar av albumet själv

Många av låtarna till albumet, som heter ”Andra sidan är ni klara”, har Myra Granberg producerat och skrivit helt själv och hon förklarar att det innebär en stor frihet.

Granberg är van att i den mansdominerade musikbranschen stöta på fördomar, men hon menar att problemet har fler dimensioner. 

– När vi pratar om feminism så är ju grunden att vi ska eliminera själva könsfrågan och fördomen i olika kön. Så det är väl egentligen det jag anstränger mig mest för. Jag avskyr ordet ”kvinnlig producent” jag tycker att de borde heta ”producent” bara. 

Dramatisk i kärlek

Förutom psykisk ohälsa och relationen till sig själv så handlar många låtar om inte helt okomplicerad kärlek och artisten berättar att de flesta kärlekslåtarna handlar om hennes pojkvän. 

De har varit tillsammans i sju år och han är också musiker och producent.

– Det är vi som har gjort slut och hittat tillbaka till varandra. Jag blir ganska dramatisk när det väl blir dramatiskt i kärlek. Det är mycket känslor. Jag kan bli destruktiv och lite galen, säger Myra Granberg. 

Om låten ”First Aid Kit” säger artisten att hon kan känna igen sig i känslostormen som pågår när man är så otroligt förbannad på någon men älskar den på samma gång. 

– Mina vänner har även utnämnt ”First Aid Kit” till att vara den ultimata ”makeup sex-låten”, säger artisten. 

Jämförs med Magnus Uggla

Myra Granberg har haft ett minst sagt imponerande år. Hennes debut-EP ”Bara hälften kvar”, belönades med flera nomineringar på P3 Guldgalan och på Grammisgalan. 

Musikkritikern Jan Gradvall hyllade albumet och sa att Myra Granbergs musik förde tankarna till Magnus Uggla. 

– Haha jag vet, så otroligt roligt alltså. Tycker att det var en väldigt, väldigt flummig grej att jag blir arvtagare till Magnus Uggla, men jag tar gärna det, säger Myra Granberg och fortsätter: 

– Men jag gillar att han tyckte att det känns folkligt, det är ändå någonting som jag stävar efter på något konstigt sätt. Jag vill vara folklig men kanske inte ”mello-folklig”. Är väldigt glad att jag har en så bred publik, det är allt från barn till 60-åriga gubbar som lyssnar och det känns ju fantastiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.