Metallica-sångarens hyllning till Abba

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en exklusiv intervju berättar bandets sångare James Hetfield att den svenska popkvartetten hittat in i deras turnébuss. "Abba är den ultimata feelgoodmusiken. Alla blir på bra humör när man sätter på deras låtar, gammal som ung", säger han till Expressen.
Foto: Christer Wahlgren
LADDAD FÖR STOCKHOLM. James Hetfield och Metallica kommer till Sverige och Stockholm nästa vecka.
Foto: Marco Prosch
Metallica på scen på Ullevi 2004.
Foto: Jan Wiriden

Metallica laddar för Sverige - med Abba.

I en exklusiv intervju berättar bandets sångare James Hetfield att den svenska popkvartetten hittat in i deras turnébuss.

- Abba är den ultimata feelgoodmusiken. Alla blir på bra humör när man sätter på deras låtar, gammal som ung, säger han till Expressen.

På fredag nästa vecka spelar de amerikanska metalgiganterna på nya festivalen Sthlm Fields. Metallica är givetvis huvudnamnet på Gärdet i Stockholm där även Slayer och Danzig, samt de svenska banden Ghost, Cult of Luna och Spiders spelar.

- Det är en ära att få spela med Ghost. Deras shower är verkligen annorlunda och spännande. Ghost har turnerat en hel del sedan de släppte sin senaste ep och jag tror verkligen att det håller på att hända något här. De andra banden har jag ingen koll på, säger Hetfield från bandets högkvarter i San Francisco.

Metallica har själva haft en månads paus från turnerandet. För att komma ifrån pressen att leverera ett nytt album - "det finns inte så mycket att säga om det, bara att vi har spännande saker på gång i framtiden" - har de spelat i Sydamerika i mars.

"Svettas i replokalen"

Turnén går under namnet "By request" - det är nämligen fansen själva som får rösta fram låtlistan på respektive spelplats.

- I Sydamerika fick vi inte så många utmaningar som jag hade trott, konserterna följde en ganska välbekant låtordning. Men vi följer omröstningarna i Europa och håller på att svettas i replokalen just nu. Vi har till exempel fått repa in "The unforgiven II", "The frayed ends of sanity" och, vilket gör mig lycklig, en del från det stackars missförstådda "St Anger"-albumet.

De tre låtar som toppar omröstningen inför Metallicas konsert i Stockholm är "Master of puppets", "One" och "For whom the bell tolls".

En helt ny scen

- Bra val! Jag älskar partiet i "Puppets" där publiken får vara med och sjunga, "One" är en låt som vi bara inte kan undvika att spela live - då vore det inte en Metallicakonsert - och "Bells" är trots allt en perfekt livelåt, väldigt kraftfull.

James Hetfield berättar att Metallica har skapat en helt ny scen för att ge de gamla låtarna en inramning där de känns fräscha.

- Den ser fantastiskt bra ut om jag får säga det själv. Vi har dessutom kul på scenen och det känns som att vi kan ruska om liveupplevelsen en hel del, även om det handlar om låtar vi spelat mycket genom åren.

- Jag får nästan dåligt samvete när jag tänker på hur mycket vi spelat i Sverige den senaste tiden. Vi har blivit hela Europas husband eller nåt.., fast samtidigt så är vi förstås jättetacksamma. Publiken i Skandinavien är grym och vi ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Stockholm, säger Hetfield.

VIKTIGA ÅRTAL I BANDETS HISTORIA

1981: BANDET BILDAS

Metallica bildas i Los Angeles av dansken Lars Ulrich och James Hetfield. Duon fann varandra genom tidningen Recycler, där Ulrich annonserat efter ett band att spela med. Första spelningen gör bandet - nu en kvartett - året därpå, i Anaheim.

---

1983: SPRITBRÅK

Efter spritrelaterade bråk sparkar Metallica gitarristen Dave Mustaine. Metallicas debutalbum "Kill 'em all" blir en kultsuccé. Skivan drar igång en ny metalvåg, kallad thrash metal.

---

1986: DÖD

Metallica släpper sitt tredje album "Master of puppets", och är på europaturné. När de är på väg från en konsert i Stockholm till Köpenhamn välter turnébussen strax utanför Ljungby. Basisten Cliff Burton slungas ut ur bussen och dör.

---

1991: FÖRSTA ETTAN

Metallica ger ut det självbetitlade album som kommit att kallas "The black album". Skivan blev deras första albumetta i USA, och sålde i 22 miljoner exemplar världen över.

---

1992: BRÄNNSKADADES

Turné i Nordamerika med Guns'n'roses. Under en spelning bränns Hetfield av showens pyro och bandet avbryter. Även Guns'n'roses avbryter och upplopp följer. Metallica återupptar turnén, med en gitarrist som ersättare.

---

1999: I TVÅ

Efter albumen "Load" (1996) och "Reload" (1997) delar Metallica sina fans i två läger genom att ge två speciella konserter i hemstaden San Francisco. Bandet kompas av en symfoniorkester.

--

2000: FILDELNINGSBRÅK

När "Mission impossible"-låten "I disappear" hamnar på Napster innan den getts ut går bandet i taket. Ulrich stämmer dem och uttalar sig teknikfientligt i många år. Sedan 2012 finns bandet på Spotify.

---

2004: DOKUMENTÄR

Dokumentärfilmen "Some kind of monster" har premiär, strax efter albumet "St anger". Filmen skildrar ett band med fyra självupptagna jätteegon. Lika naken är skildringen av James Hetfields alkoholism. Han spenderar ett halvår på rehab, men är i dag nykter.

---

2009: SJUK

Metallica är på en världsturné med anledning av senaste studioalbumet "Death magnetic" (2008). Bandets konsert i Stockholm den åttonde mars ställs in med kort varsel. Hetfield har blivit matförgiftad och tillbringar kvällen på Karolinska sjukhuset.

---

2011: SVT

Metallica headlinar "The big four", som når Göteborg den 3 juli. Ullevi-konserten direktsänds i SVT. I en intervju med Per Sinding-Larsen har Hetfield på sig en t-shirt med svenska Ghosts logotyp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.