Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Måns Zelmerlöw laddar om för 2008

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

2007 blev Måns Zelmerlöws år och framgången var massiv. 

Men till slut blev det för mycket. 

- Jag hade till och med funderingar på om detta var rätt, säger Måns Zelmerlöw, som nu laddar om inför sommaren.

17 februari 2007 ställde sig Måns Zelmerlöw på scenen i Örnsköldsvik och sjöng "Cara mia" i förra årets tredje deltävling i Melodifestivalen.

 Sedan inleddes något som bara kan beskrivas som "anno Zelmerlöw" - Zelmerlöws år. Han släppte skiva, gjorde soloturné, spelade musikal, landade reklamkontrakt. Blev Måns med hela svenska folket. Som går hem hos såväl dagisbarn som svärmödrar.

 - Nej, det tror jag faktiskt inte att jag har fattat - hur stor jag är. Jag är fortfarande på den nivån att jag försöker kämpa för att hålla mig kvar i den här branschen, för det har jag insett att man måste, säger Måns "Mums-Mums" Zelmerlöw.

"Allt var huller om buller"

 Just nu spelar han i musikalen "Footloose" i Stockholm, men det gör han bara några veckor till. Sedan väntar arbete med skivan som kommer i höst. Samt deltagande i den numera klassiska sommarturnén "Diggiloo". Det låter som ett ganska späckat sommarprogram. Men det är ingenting mot hur det var förra sommaren.

 - Förra sommaren var allt bara huller om buller. Jag tackade ja till allt som lät roligt. Nu är det tyvärr så att jag måste tacka nej till en del grejer, hur roliga de än låter. Annars pallar jag inte helt enkelt. Till sommaren blir det bara "Diggiloo" och till hösten blir det bara nya plattan.


Slog på autopiloten

 Det var lite svårt att hantera all framgång förra året, medger han. När han nått hälften av sin 60 gig långa sommmarturné hände något.

 - Jag slog på någon sorts autopilot, och det ville jag egentligen inte. Men det var så mycket att jag inte hann tänka. Jag gick upp på scenen och bara körde.

 Han berättar om en spelning i Polen, en stor festival inför 120 000 åskådare.

 - Och jag kommer inte ihåg det. Jag tänkte liksom inte - och så ska det ju inte vara. Jag vill ju gå upp och leverera 300 procent varje gång. Det är ju det absolut roligaste som finns, det här är ju min dröm.

 Men det blev inte bättre. När hösten kom, blev det tyngre. Han hade svårt att koncentrera sig, var aldrig riktigt närvarande.

 - Till exempel märkte jag att jag hade MQ-reklamen i huvudet när jag satt och repade "Footloose". Jag var alltid någon annan stans i huvudet. Hela tiden nya projekt, jag var aldrig riktigt där. Och så ska det inte vara.

 - Jag hade till och med funderingar på om detta var rätt.

Var du på väg att sluta?

 - Nej, inte sluta. Så långt gick det aldrig. Men det är klart att jag tänkte att "är det så här det ska vara?". Om man bara mår dåligt kanske det inte är värt det. Fast jag insåg ganska snart att det är värt det. Jag kom tillbaka och nu mår jag jättebra.

 En 15 dagar lång julledighet blev vändpunkten. Han behövde landa hemma hos sin familj, umgås med sina vänner. Bara vara som vanligt.

 - Det var något jag var tvungen ta mig igenom själv. Det krävdes lite tid med familjen bara. Då slappnade jag av och fick jag vara Måns Petter Albert igen.

FAKTA

Måns Zelmerlöw om...


... stressen över att framgången kan ta slut lika snabbt som den kommit:
"Just därför försöker jag göra så mycket jag bara kan: göra musikal, ha en solokarriär, låtskrivande, programlederi. Pinka in revir på så många områden som möjligt. Om det går dåligt med solokarriären om två år kanske jag kan göra musikal och så vidare."
... vad han ska göra i "Diggiloo":
"Några egna låtar blir det ju. Två stycken tror jag. En liten 'Cara mia' blir det nog och sen kommer jag att sjunga en fransk låt eftersom det är europatema på showen. Sen kommer det att blir lite dans och annat."
... osäkerheten inför att spela teater:
"Det känns bättre nu. Men inför 'Grease' var det hemskt, jag höll på att kissa på mig varje gång. Men nu har jag både 'Grease' och 'Footloose' i bagaget och det känns väldigt skönt. Jag hoppas att jag utvecklats skådespelarmässigt."
... hur nya skivan, som kommer i höst, ska låta:
"I och med att allt blev så stort efter Melodifestivalen var det tvunget att gå fort och då blev det så att förra plattan spretade lite. Det var tio olika producenter och det är fantastiskt att den gått så bra som den gjort. Nu blir det förhoppningsvis betydligt färre producenter. Och så hoppas jag att jag ska skriva alla texter. Målsättningen är att den ska bli ett mellanting mellan Justin och Mika."
... att bli ansiktet utåt för Mums-mums, smeknamnet han fått:
"Jag tror inte jag skulle vilja bli deras ansikte utåt. Mums-mums kan vara gott ibland, men jag är inte så jätteförtjust i det egentligen."


Fakta: Måns Zelmerlöw


Född: 13 juni 1986
Slog igenom i "Idol 2005", där han kom femma.
Var därefter med i "Let's dance" och blev känd för en större publik.
Har spelat huvudroller i musikalerna "Grease" i Malmö och "Footloose" i Stockholm
Ställde upp med "Cara mia" i Melodifestivalen 2007. Den kom på en tredjeplats till slut.
Har släppt en fullängdsskiva, "Stand by for...", som kom ut 2007.

Fakta: "Diggiloo"


Diggilooturnén firar i år femårsjubileum.
Turnéplan: 5/7 Ronneby, 6/7 Kistianstad, 8/7 Göteborg, 10/7 Älvsbyn, 11/7 Vadstena, 12/7 Eskilstuna, 13/7 Norrtälje, 15/7 Grebbestad, 17/7 Öland, 18-19/7 Båstad, 22/7 Visby, 24/7 Jönköping, 25/7 Sälen, 26/7 Hällefors, 27/7 Läckö slott, 1/8 Järvsö, 2/8 Bispgården, 3/8 Skellefteå, 5/8 Haparanda, 9/8 Ekenäs (Fin), 15/8 Stockholm, 16/8 Avesta, 17/8 Borås
Medverkande artister: Måns Zelmerlöw, Nanne Grönvall, Lotta Engberg, Lasse Holm, Magnus Johansson, Stefan & Kim, Thomas Petersson, Molly Sandén, Linda Bengtzing.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.