Magnetiskt, Lydon

Publicerad
Uppdaterad
För de flesta är han mest ett störigt långfinger från punkens födelse.
I går visade John Lydon att han är en magnetisk frontperson, här och nu.
Det John Lydon var mest upprörd över när jag intervjuade honom för ett tag sedan var att dagens unga band inte visade honom tillbörlig respekt. Och han har ju rätt. Egentligen borde osnutna postrock-glin världen över bedja åt Lydons håll varje kväll. Inte så mycket för vad han gjorde i uttjatade Sex Pistols. Men väl för vad Public Image Limited höll på med för drygt trettio år sedan, en av rockhistoriens mest underskattade och missuppfattade akter. Först nu har tiden kommit ikapp bandets sätt att attackera själva popskelettet med monotona basgångar och en gitarr som hela tiden sågar sig ut ur ljudbilden. Och i mitten Lydon själv, elektrifierande och intensiv.

Han har alltid varit mer av känslomässig uttolkare än sångare. I svart trench och blond kalufs pressar han ut textrader om religion och samhällsförfall så effektivt att det är helt omöjligt att stå still. Även om Keith Levenes rakbladsgitarrer saknas i “Albatross" klarar skäggmumriken Edmonds uppdraget med den äran.
“It's good to see you" artikulerar Lydon till oss i början.
Detsamma, John, detsamma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag